(VIDEO) Pri 30 letih kariero končala priljubljena alpska smučarka: "Bilo je kot v pravljici. A sem utrujena."

M.D., 25.3.2020
USA Today

Tina Weirather je v svetovnem pokalu alpskega smučanja tekmovala 15 let in sodelovala na 222 tekmah.

Pred dnevi se je med sprehodom po gozdu blizu Vaduza ustavila in odločila, da je konec. Tina Weirather, ki je tekmovala pod zastavo Lihtenštajna, pri 30 letih zaključuje tekmovalno kariero v alpskem smučanju. Po 15 letih in 222 tekmah v svetovnem pokalu.

image
Andrej Petelinšek
"Razmišljala sem, da bi podaljšala za eno leto, ker minula sezona ni bila takšna, kot sem si predstavljala," je v video posnetku slovesa, ker v tem trenutku ne more sklicati novinarske konference, dejala priljubljena 30-letnica. V minuli sezoni se je samo trikrat uvrstila med najboljših deset, v preteklih sezonah se je vselej borila za sam vrh, zato so bili zadnji rezultati zanjo neuspeh.

Hči nekdanjih smučarskih asov Hartija Weiratherja in Hanni Wenzel se je v svetovnem pokalu 41-krat uvrstila na oder za zmagovalke, najboljša je bila na devetih tekmah. Osvojila je dva mala kristalna globusa v superveleslalomu. Ima bron z olimpijskih iger 2018 in srebro s svetovnega prvenstva 2017.

"Utrujena sem," je dejala smučarka, ki je tekom kariere prestala mnogo poškodb, sedemkrat so ji operirali koleni. "Moja kariera je bila pravljična. Vse sem naredila iz srca in dosegla, kar sem si želela. To je bil intenziven čas. Včasih sem ljubosumna na mlade, divje smučarke. Tega ne zmorem več," je še dejala smučarka, ki je večji del kariere preživela v družbi švicarske smučarske reprezentance.

Kaj bo počela po karieri alpske smučarke, še ne ve. Weiratherjeva je Unicefova ambasadorka, zagotovo pa bo še naprej sodelovala z nekaterimi partnerji, s katerimi je stike navezala med smučarsko kariero, je dejala.

Tekom minule sezone in po njenem predčasnem zaključku zaradi razsajanja novega koronavirusa je kariero zaključilo nekaj odličnih alpskih smučarjev in smučark. Ob Weiratherjevi so se od bele karavane kot tekmovalke poslovile Norvežanka Nina Haver-Löseth, Slovenka Ana Drev, Nemka Cristina Ackermann. Pri moških pa olimpijski prvak Andre Myhrer, njegov švedski rojak Matts Olsson, Nemca Fritz Dopfer in Dominik Stehle, Italijan Peter Fill in Švicar Elia Zurbriggen.

 

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku