(VIDEO) Nikoli ne zboli! 7 reči, ki jih o Andréju Rieuju niste vedeli

D.Ži, 7.4.2019
Reuters

Glasbenik, ki 24. maja prihaja v ljubljanske Stožice, je res zanimiv tip.

André Rieu, violinski virtuoz, ki 24. maja prihaja v ljubljanske Stožice - vstopnice pa so še vedno na prodaj - je brez dvoma eden najuspešnejših glasbenikov našega časa. Z 90 koncerti letno in več kot 40 milijoni prodanih albumov je kralj valčka osvojil milijone oboževalcev po vsem svetu.Življenjska zgodba morda najbolj romantičnega umetnika našega časa je vznemirljiva že sama po sebi, mi pa smo izbrskali nekaj zanimivosti, ki jih o glasbeniku morda še niste vedeli.

Svoj prvi koncert je oddelal pred približno tridesetimi leti in od takrat nastopa še nikoli ni odpovedal zaradi bolezni. Pravijo, da preprosto ne zboli. Nenavadno trdno zdravje ga je začelo skrbeti, zato je zdravnika prosil, naj ugotovi, kaj je z njim narobe. Njegovo telesno stanje je slednji opisal z besedami "čudež". Bojda je ritem njegovega srca tako zdrav, da ga varuje pred hujšimi težavami. Ali gre za ritem valčka, pa ne vemo.

Če se André želi sprostiti, v ušesa vtakne slušalke. A bližje kot poslušanje glasbe v namene sproščanja mu je spanje. Glasba je sicer njegovo delo, ki ga polni. Pravi, da v petju in igranju inštrumentov neskončno uživa.

Njegova velika želja ostaja koncert na severnem tečaju. Tam bi občinstva sicer imel zelo malo. Glasbo bi rad uporabil kot medij, ki bi ljudi posvaril pred nevarnostmi globalnega segrevanja. Pravi, da preprosto obožuje polarne medvede in zanima ga, ali bi ob njegovi glasbi zaplesali. Med njegove še bolj ekstremne želje pa spada koncert na Luni.

Ko je bil otrok, je sanjal o tem, da bi postal katoliški duhovnik. Niso se uresničile, vmes pa niti ni več katolik.

Andre najraje igra na violino iz legendarne hiše Stradivarius, ki je nastala leta 1667 in je vredna več milijonov evrov.

Vsako leto se njegovih koncertov udeleži več kot 700.000 poslušalcev.

Ime mu je tako kot očetu. André Rieu. 

Za njegovo turnejo World Stadium Tour: A Romantic Vienna Nigh so zgradili orjaško repliko znamenite schönbrunnske palače.

 

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku