(VIDEO) Nesreča: Rogličev moštveni kolega ostal brez prsta na prvi pro dirki po pandemiji

STA, M.D., 29.7.2020

Z zmago Avstrijca Felixa Grossschartnerja se je začela petetapna kolesarska dirka po španski pokrajini Burgos, prva za poklicne kolesarje po izbruhu pandemije covida-19 oziroma po skoraj petmesečni pavzi. Slovenskih predstavnikov ni bilo na štartu, uvodno etapo pa so zaznamovali padci in težja poškodba Nizozemca Gijsa Leemreizeja.

Član Jumbo Visme je ob padcu ostal brez prsta na roki, njegovo moštvo pa je sporočilo, da je Nizozemec že v bolnišnici, kjer mu bodo skušali plastični kirurgi rešiti prst. Padec se je zgodil dobrih 50 kilometrov pred ciljem, ko je imela glavnina visoko hitrost. Poleg Leemreizeja je pri tem odstopil tudi Kolumbijec Sebastian Henao.

Kako je prišlo do nesreče si poglejte na povezavi TUKAJ.

Leemreize velja za enega najbolj nadarjenih kolesarjev na svetu. Pri dvajsetih letih je z Vismo podpisal pogodbo do leta 2024.

Dirka po Burgosu je bila v prejšnjih letih ena od generalk za Vuelto po Španiji, letos pa je prva za profesionalne kolesarje po koronski krizi oziroma po dirki Pariz-Nica, ki je bila zaradi izbruha novega koronavirusa prekinjena etapo pred koncem. Udeleženih je petnajst poklicnih ekip, med katerimi pa ni največjih zvezdnikov, saj so ti večinoma na višinskih pripravah za francoski Tour, ki se bo začel konec avgusta.

Kolesarji so se morali držati strogega zdravstvenega protokola. Na štartu v središču Burgosa ni bilo gledalcev, vsi kolesarji so imeli na začetku maske na obrazu, pred dirko pa so morali tudi na zdravniški pregled. Podelitev je potekala prav tako brez gledalcev, vsi udeleženci pa so pri tem nosili maske in rokavice.

Šestindvajsetletni član Bora-hansgrohe je dirko dobil na zaključnem vzponu na observatorij pri Burgosu. Skozi cilj je prišel z osmimi sekundami prednosti pred domačinom Alejandrom Valverdejem, tretji pa je bil Belgijec Remco Evenepoel.

Grossschartner je povedal, da so mu ustrezale vetrovne razmere. "V zaključek etape sem prišel svež. Ni mi bilo vroče, tako da sem lahko napadel na vso moč," je dejal po zmagi.

Dirka se bo končala v soboto, v sredo pa je na sporedu še ena ravninska etapa, ki se bo najverjetneje odločala z zaključnim šprintom.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku