(VIDEO) Mariborska odprava v Reykjaviku: Dooooolg dan in pasti umetne trave

Marko Kovačevič, 10.7.2019
Marko Kovačevič

Slovenski nogometni prvaki so pripravljeni na uradni začetek sezone, nocoj ob 22. uri jih čaka prva tekma kvalifikacij za ligo prvakov proti Valurju

Dolga pot, veliko prilagajanja. Ko gostuješ skoraj 3000 kilometrov daleč, ne moreš pričakovati, da bo vse kot doma. Nogometaši Maribora imajo dovolj izkušenj z dolgih poti, da se v Reykjaviku, prizorišču njihove prve uradne tekme v sezoni 2019/20, niso ujeli v to past. Slovenski prvaki se navajajo na razmere na Islandiji, kjer jih danes ob 22. uri po slovenskem času čaka prva tekma prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti Valurju.

Noč je bila kratka. No, skoraj je ni bilo. Pod polarnim krogom so poleti dnevi dooooolgi. Ob polnoči se sonce še ni skrilo. Po uri, ne po soncu se orientirajo domačini, ko ugotavljajo, kdaj leči k počitku. Mestni vrvež se je, čeprav je bilo zunaj svetlo, umiril, še preden se je torek prevesil v sredo. Dvojica je imela svoj šov. Morda sta bila navijača, morda le naključna navihanca. Sredi (svetle) noči sta se pred hotelom igrala s petardami. Če sta hotela zbuditi nogometaše Maribora, jima ni uspelo. Bila sta pred napačnim hotelom.

image
Marko Kovačevič Poleti so dnevi dolgi.

Že v Sloveniji so lahko vijoličasti okusili, kakšne temperature jih bodo pričakale pod polarnim krogom. Poleti se na Islandiji redko dvignejo nad 15 stopinj Celzija. "Vreme je super, odlično za igranje. Mislim, da smo se mi lažje navadili na to vreme, kot se bodo oni čez teden dni, ko bodo prišli v Maribor na vročino. To je pozitivna stvar, a oboji imamo iste pogoje za igro. Odloča le igrišče," je prepričan desni bočni branilec vijoličastih Martin Milec.

Igrišče v Reykjaviku je precej drugačno kot v Mariboru. Na stadionu Hildarendi igrišče prekriva umetna trava. "Teren smo spoznali že doma, trenirali smo na umetni travi, tako da s tem ne bi smeli imeti težav. Tudi nasprotnike smo si ogledali, dobili res koristne informacije od športnega direktorja in pomočnika trenerja. Poznamo jih, vemo, kaj pričakovati, so pa prve tekme specifične, težje od tistih v naslednjih krogih, saj še ne veš točno, kje si. Mislim pa, da smo dobro pripravljeni," se spremenjenih razmer ne boji Milec. Kako se znajdejo na umetni podlagi, so nogometaši preverili še včeraj. Dobro uro so trenirali na prizorišču današnje tekme, trening opravili brez težav.

image
Marko Kovačevič Dobro uro so nogometaši Maribora vadili na prizorišču današnje tekme.

Nekaj manj kot 1500 sedišč premore Valurjev stadion. Prav peklenskega vzdušja na edini tribuni najbrž ne bo. Kot predvidevajo organizatorji, stadion ne bo poln do zadnjega kotička. Klubski nogomet na Islandiji pač (še) ni tako priljubljen kot reprezentančni. Pa lahko gostitelji presenetijo favorita? "Težko bo. Vem, da je Maribor dobra ekipa z bogato zgodovino v evropskih tekmovanjih. Zagotovo je favorit, a tudi mi imamo nekaj dobrih igralcev. Naša samozavest se je popravila. Vemo, da je v nogometu vse mogoče, skušali bomo ujeti dober rezultat," je za Večer odgovoril Hannes Halldorsson, izkušeni vratar Valurja, ki je z Islandijo igral na evropskem in svetovnem prvenstvu.

Maribor sprejema vlogo favorita, a, kot zagotavljajo nogometaši, tekmeca ne podcenjuje. "Njihove napade in predložke s strani moramo v čim večji meri preprečiti. So dokaj visoki igralci, gojijo severnjaški stil nogometa. Veliko bo predložkov in prekinitev. Tu moramo biti izjemno pazljivi," opozarja Martin Milec. S kakšnim izhodiščem želijo trikratni udeleženci skupinskega dela lige prvakov začeti povratno tekmo, ki bo prihodnjo sredo v Ljudskem vrtu? "Vsak rezultat brez prejetega gola bi bil zadovoljiv. Prepričan sem, da bomo prišli v priložnosti. Z igralci, ki smo jih dobili poleti, imamo veliko kvalitete v napadu. Ne le na tej tekmi, tudi na ostalih moramo biti v obrambi zbrani, držati nulo. To te lahko pripelje do uspeha," je zaključil branilec vijoličastih.

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku