(VIDEO) Ko Vikinge pelješ na sprehod: Maribor je naredil velik korak v drugi krog

Marko Kovačevič, 11.7.2019
Grega Wernig

Novinca in novopečeni očka so vijoličastim zagotovili veliko prednost pred povratno tekmo prvega predkroga lige prvakov. "V pravem trenutku smo zadeli, drugi gol pa je nasprotnika čisto umiril. Za uvod smo odigrali zelo dobro tekmo," je zmago s 3:0 podčrtal Darko Milanič.

Ni jim pomagala umetna trava, nizke temperature jim niso šle na roke, tudi noči brez teme niso izkoristili. Nogometaši Valurja so na prvi tekmi prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov spoznali moč Maribora. Vijoličasti so na Islandiji upravičili vlogo favorita. Prihodnji teden bodo povratno tekmo v Ljudskem vrtu začeli s prednostjo 3:0. Drugi krog je blizu. Zelo blizu.

"Za nami je zelo uspešna tekma, odličen rezultat smo si ustvarili. Fantje si zaslužijo čestitke, ker so tekmo odgarali in k njej pristopili, kot morajo. Dobro je, da smo bili tako pripravljeni, saj smo na Islandiji videli, da je lahko nasprotnik praktično iz nič nevaren. V pravem trenutku smo zadeli, drugi gol pa je nasprotnika čisto umiril, mu vzel energijo. Za uvod smo odigrali zelo dobro tekmo," je zmago pod polarnim krogom podčrtal trener Maribora Darko Milanič.

Pa na začetku tekme ni kazalo, da se bodo slovenski prvaki v Maribor vrnili z obilno prednostjo. Sokoli, kot je vzdevek nogometašev Valurja, so dobro prekinjali napade, gostom niso dovolili prave priložnosti. Do 41. minute. Takrat je prvič udarila naveza novincev. Rok Kronaveter je natančno podal s prostega strela, Špiro Peričić pa je dobro zaključil z glavo. Dalmatinec je z zadetkom začel svojo vijoličasto pot. "Debi na najlepši način! Dosegel sem gol, a najpomembnejše je, da ga nismo dobili. Nič še ni končano, a prvi del posla smo dobro opravili. Trenutno je to najpomembnejši gol v moji karieri. Seveda pa upam, da jih bom dosegel še več, še bolj pomembnih," se je veselil osrednji branilec.

Gol v 60. minuti je prelomil tekmo. Andrej Kotnik in Rok Kronaveter sta izigrala islandsko obrambo, Dino Hotić pa je zaključil z roba kazenskega prostora. Na najlepši način je 23-letnik proslavil veseli dogodek. Pred tekmo je izvedel, da je njegova izbranka rodila sina. Z zibanjem je oznanil, da se je njegova družina razširila. "Tavi sem rekel, da bomo to naredili, če dam gol. Soigralci so bili skoraj enako veseli kot jaz, ko se je rodil sin. Res smo dobra klapa. Če bomo tako nadaljevali, se nam ni treba ničesar bati," je žarel napadalni vezist.

Kaj je po tekmi v Reykjaviku povedal Dino Hotić, preverite v spodnjem videoposnetku.

Ja, vsi člani vijoličaste odprave na sever so se veselili z novopečenim očkom. "Fantje so mu pri malici zaploskali, mu čestitali. Večje spodbude za tekmo, večje motivacije človek ne more imeti. Malo sem ga pohecal, da mu ne bo treba delati salte, ko bo dosegel gol, ampak ga bo podaril svojemu novorojencu. Zaradi obeh dogodkov sem vesel zanj," se je smejalo Darku Milaniču. Podajalec strelcu ni izstavil računa. "Vesel sem zanj. Ni lahko, ko pred tekmo izveš, da si dobil otroka. Vsa čast, da je odigral, kot je, dosegel še zadetek," je dejal Rok Kronaveter.

S še eno natančno podajo se je izkazal 32-letni Mariborčan, a v drugem polčasu Peričić z glavo ni bil tako natančen kot v prvem. Maribor je tudi v tej sezoni nevaren po prekinitvah. "To ni zaradi mene, Krona dobro centrira," je zasluge podajalcu pripisal Peričić. Ne le pri drugem zadetku, Kronaveter je večkrat dobro kombiniral s Kotnikom. "Čeprav sva kratek čas skupaj, sva s Kotnikom pokazal, da dobro sodelujeva. Ne le z njim, z vsemi smo se ujeli. Upam, da bo tako tudi v prihodnje."

Novinci so uspešno opravili ognjeni krst. Tudi Rudi Požeg Vancaš, ki je dobil zadnjih 15 minut, se je hitro vključil v mariborski ritem. A eden je izstopal. "Tu je, da asistira, zabija in vodi ekipo. Je igralec, ki ekipo dela boljšo. Ne bomo ga mi delali boljšega, on bo nas s svojo predanostjo, skromnostjo in nogometno kvaliteto delal boljše," je Kronavetra pohvalil trener. Nič čudnega, torej, da je prav nekdanji član Olimpije vzel žogo, ko je Martin Kramarič izsilil enajstmetrovko. Dvema asistencama je na uradnem debiju za klub iz svojega mesta dodal še gol. "Rezultat je res dober. V prvih 15 minutah smo imeli nekaj težav, a na koncu smo pokazali, da smo kvalitetnejši. Zmaga bi lahko bila še višja, smo pa zadovoljni s 3:0. Sproščeno lahko gremo na povratno tekmo," je gostovanje v Reykjaviku ocenil najboljši igralec tekme. Čeprav si je koleno hladil z obkladkom, je s Kronavetrovo nogo vse v redu. "To je posledica umetne trave. Igrišče je nekoliko trše, zato zaradi preventive uporabim obkladek." 

image
Grega Wernig Špiro Peričić je vijoličaste odpeljal v vodstvo.

Vikingi potrebujejo čudež, da presekajo urok. V kvalifikacijah za ligo prvakov ali njene predhodnice se Valur še nikoli ni prebil čez prvo oviro. "Začetek je pokazal, da je lahko nasprotnik nevaren. Predvsem pri prekinitvah in drugih žogah. Malo nas je motila umetna trava. Dokler je imel moč, je bil nasprotnik dobro organiziran," je opozoril Milani. In razkril, kako so njegovi nogometaši zlomili severnjake: "Odločili smo se, da jih bomo malo sprehajali, igrali smo v širno, da bi jih utrudili."

Verjetno bi se razpletlo drugače, če bi poljski sodniki po strelu Kristinna Sigurdssona v začetku drugega polčasa priznali zadetek. Kenan Pirić je žogo ujel na golovi črti, morda celo kakšen centimeter čez njo. Bolj klavrno popotnico bodo nogometaši Valurja prinesli pod Kalvarijo, a vozovnica za drugi krog, v katerem se bodo pomerili z boljšim v obračunu med Ararat-Armenio in AIK-om iz Solne (prvo tekmo v Armeniji so z 2:1 dobili gostitelji), še ni v žepu. "Imeli bomo priložnost, da odigramo 90 minut. Ker je bilo letos pripravljalnih tekem manj, nujno potrebujemo minute. Nekaj malega bomo rotirali. Ne vidim razloga, zakaj bi šli na tekmo drugače, ker je nasprotnik pokazal, da je lahko nevaren. Ima svoj stil, kvaliteto, a mi mu ne želimo dati ničesar," se je k povratni tekmi ozrl Darko Milanič.

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku