Vgradne omare: Za red v prostoru in na policah

Sanja Verovnik, 22.2.2020
Shutterstock

Imate v stanovanju prostorsko stisko in kup oblačil ter drugih reči, ki jih nimate kam pospraviti? Omare, izdelane po meri prostora, so vsekakor rešitev za to, da v svojem domu ustvarite red.

Vgradne omare niso le praktična rešitev za to, da s funkcionalnim pohištvom zapolnimo vsak kotiček prostora, temveč s svojim videzom naredijo prostor privlačnejši, predvsem pa poskrbijo za red v našem stanovanju. Postavimo jih lahko povsod. Izdelane po meri prostora so primerne za mansardna stanovanja, uporabne so v dnevnih sobah, spalnicah, otroških in mladinskih sobah, predsobah, kuhinjah, kopalnicah, tudi v garažah in kleteh, kjer po navadi hranimo največ stvari. Postavimo jih lahko ob steno, z njimi zapolnimo prostor med dvema stenama, jih uporabimo za pregrado, ki prostor razdeli na dva dela ...

Po nasvet k strokovnjaku
Preden se odločimo za naročilo, potrebujemo dober nasvet strokovnjaka, ki nam bo izrisal omaro, prilagojeno prostoru in otrokovim potrebam. Ob tem je treba upoštevati tudi nekaj dejstev. Recimo, da gre za fiksno omaro, ki se je ne da kar tako prestaviti. Prav tako je pomembna njena namembnost, iz te namreč izhajata notranja razporeditev in izbor dodatkov. Z vgradno omaro lahko izkoristimo prostor od tal do stropa, pri tem ne smemo pozabiti na razna revizijska vratca in pokrove v stanovanju, do katerih mora biti omogočen preprost dostop.

Vsestranskost omar po meri

Kot pojasnijo v podjetju Akron, so vgradne omare med uporabniki zelo priljubljene. "So uporabne, hkrati pa nudijo racionalne rešitve. Odlikuje jih maksimalni izkoristek prostora, saj se optimalno prilegajo razpoložljivemu prostoru. Vgrajene so od tal do stropa in od stene do stene oziroma po potrebi in željah uporabnika. Lahko imajo funkcijo pregradne omare in delujejo v prostoru kot garderobna soba, ki jo zapremo z drsnimi vrati. Zaradi premišljene montaže, ki ne povzroča vrtanja v tla, jih je po potrebi možno tudi prestaviti v drugi prostor," vsestranskost vgradnih omar opišejo v podjetju Akron.

image
Akron Pri vgradnih omarah so zadnje čase največ sprememb doživeli dekorji za polnila vrat. Zadnja modna smernica je uporaba fototapet, izdelanih iz lastnih fotografij.

Dodajajo, da so vgradne omare izdelane po meri določenega prostora in kot takšne zlasti primerne za posebne prostore v stanovanju, kamor je težko umestiti klasično pohištvo, denimo za prostore pod poševninami strehe, pod stopnišči ali v nišah hiš. Prav nič manj uporabne pa niso v spalnicah, otroških sobah, dnevnih sobah, kabinetih in predsobah; predvsem takrat, ko v stanovanju za shranjevanje nimamo posebnega prostora, utilitija ali garderobe, saj zagotavljajo red in preglednost nad različnimi stvarmi. Vanje lahko shranimo praktično vse," pojasnijo v Akronu, "od oblačil, modnih dodatkov in športnih rekvizitov do gospodinjskih pripomočkov, posteljnine, torbic in kovčkov."

image
Akron Vgradno omaro lahko postavimo v skoraj vsak prostor v stanovanju, le primerno steno mora imeti. Najpogosteje so te omare v spalnici, otroški in mladinski sobi ter v predsobi, lahko pa so zasnovane tudi kot samostojne garderobne sobe, katerih prehod v drugi prostor je ločen le z denimo dekorativno zaveso.

S potiski na vratih do unikatnosti

"Moderni slog bivanja danes narekuje uporabo različnih materialov tudi pri vgradnih omarah. Vse bolj je v ospredju iveral, ki je čedalje bolj kvaliteten in enostaven za vzdrževanje. Odlikujejo ga neobčutljivost na praske in pestra izbira barv. Kombiniramo ga lahko s stekli, ogledali in različnimi okovji, med katerimi je najboljša izbira aluminij. Vedno bolj priljubljeni so tudi razni potiski, ki z osebnimi motivi še bolj poudarijo unikatnost omare," pojasnijo v Akronu.

Razporedite stvari, kot je treba
Čeprav bomo z vgradnimi omarami ustvarili večji red v stanovanju in se stvari ne bodo kopičile po njem vsem na očeh, poskrbimo, da bo red tudi v omari. Priporočljivo je najprej razmisliti, kaj bomo v omari imeli in koliko. Le tako bomo namreč natančno vedeli, kje imamo shranjene stvari, pogled na notranjost omare pa bo prijeten tudi, ko bodo vrata ostala odprta. Vsekakor je vse odvisno od namembnosti omare oziroma tega, kaj v njej želimo hraniti. Če so to oblačila, velja, da v zgornji polovici uredimo prostor za obešanje, v spod­nji pa police in predale. Čisto na vrhu, kjer je dostop zaradi višine že otežen, lahko predvidimo polico za shranjevanje stvari, ki jih redko potrebujemo, kot so sezonska oblačila, potovalna oprema in podobno. Pri prostoru za obešanje je pomembno, da določimo primerne višine za različna oblačila. Pri odločanju med policami in predali se običajno izkaže, da so predali uporabnejši, saj omogočajo lažji dostop in večjo preglednost. Pomembno je tudi, da imamo za obešanje na voljo dovolj prostora. Obstaja priporočilo, da je minimalni prostor za obešanje tekoči meter na uporabnika. Kadar je omara brez vrat, še posebej pazimo na razporeditev v njej. Stvari, za katere ne želimo, da so opazne, lahko shranjujemo v ličnih škatlah iz blaga ali plastike. Prav tako lahko sezonska oblačila na obešalih zaradi lepšega videza pospravimo v viseče vreče za shranjevanje.

Naj bodo stvari vedno pri roki

Na funkcionalnost sodobne vgradne omare pa v podjetju gledajo takole: "Funkcionalna omara je tista, ki omogoča preglednost in ustvari takšen prostor, da so stvari, ki jih dnevno potrebujemo, vedno pri roki, a hkrati skrite pred pogledi. Zato naj bo razporeditev notranjosti prilagojena potrebam posameznika. Police, izvlečne police, obešalne palice, izvlečna obešala, nosilci za čevlje, košare in specialna obešala za hlače, kravate, rute ali pasove nudijo neskončne možnosti kombinacij. Posebno moderen pridih in dodatno uporabno vrednost dodajo senzorske luči ali osvetljene palice za obešanje."

Priljubljene tudi tam, kjer se dela

Vgradne omare pa so zadnje čase izredno priljubljene tudi za delovne kotičke in pisarne. Zagotavljajo namreč večji red in preglednost kot klasične omare. "Razmik med policami lahko prilagodimo višini fasciklov in s tem zagotovimo optimalni izkoristek prostora, hkrati pa prispevamo k odličnosti poslovanja oziroma preglednosti domače dokumentacije," razmišljajo v Akronu.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku