Velika čast za Luko Dončića, ki bo All Star: Na prvo mesto so ga dali igralci, navijači in novinarji

Miha Dajčman, 24.1.2020
USA TODAY

Kapetana ekip bosta ponovno Američan LeBron James in Grk Giannis Antetokounmpo. Luka Dončić bo član prve peterke na tekmi vseh zvezd v Chicagu.

Luki Dončiću, ki bo najmlajši član prve peterke na tekmi vseh zvezd po LeBronu Jamesu leta 2005, je za mesto kapetana zmanjkalo "le" dobrih 160.000 glasov, dosegel jih je neverjetnih 6.111.735 in se med vsemi košarkarji lige uvrstil na drugo mesto. Tretji na zahodu je bil po številu glasov Anthony Davis s 5.813.769 glasovi, tretje mesto med vsemi košarkarji je s 100.000 glasovi več od Davisa zasedel "grški frik" Giannis Antetokounmpo. Med vsemi branilci lige je bil daleč za Dončićem na drugem mestu s 3.751.362 glasovoma James Harden. 

Prvi peterki tekme vseh zvezd sta nastali po seštetju glasov navijačev, igralcev lige NBA in medijev. Dončić je med obrambnimi košarkarji na zahodu prav v vseh kategorijah dosegel prvo mesto.

V Zahodni konferenci bodo poleg Jamesa in Dončića v prvi postavi še Anthony Davis (Los Angeles Lakers), Kawhi Leonard (Los Angeles Clippers) in James Harden (Houston Rockets), takšno napoved so dan pred tekmo za NBA.com oddali tudi košarkarski analitiki.

Nekaj neznank je bilo na vzhodu, a presenečenj kljub temu ni. Prvo peterko ob kapetanu, prvem možu Milwaukee Bucksov, sestavljajo še Pascal Siakam (Toronto Raptors), Joel Embiid (Philadelphia Sixers), Kemba Walker (Boston Celtics) in Trae Young (Atlanta Hawks).

Dončić bo drugi Slovenec, ki se bo udeležil osrednje tekme All-star vikenda. Pred dvema letoma je na tekmi sodeloval Goran Dragić. Dončić je v tokratnem glasovanju prejel skoraj dva milijona glasov več kot lani, ko je bil skupno tretji v glasovanju, a kasneje ni bil del osrednje tekme vseh zvezd, igral je na tekmi novincev lige in košarkarjev, ki so v ligi dve sezoni, saj ni zbral dovolj glasov za prvo peterko, v ekipo pa ga niso povabili trenerji moštev. Med Slovenci je na All Star vikendu igral tudi Beno Udrih (leta 2005), ki je prav tako igral na tekmi vzhajajočih zvezd. Dragić je leta 2014 sodeloval v tekmovanju v spretnosti.

Z Dončićem sta se po razglasitvi prvih peterk po telefonu pogovarjala novinarja televizije TNT. Slovenca sta med drugim vprašala, kakšna je razlika med njegovimi igrami v Evropi in v ZDA, kjer je dominanten. Odgovoril je, da igra podobno, le da je v Evropi manj minut, manj za metov in doseženih točk, manj asistenc ter skokov. Na vprašanje, zakaj pri njegovi igri vse izgleda bolj mirno in počasneje ob zelo hitrem tempu v ligi NBA, pa je Dončić z odgovorom nasmejal novinarja: "Igral bi hitreje, če bi bil hiter, a sem počasen. Igram svoj ritem.

Kako izberejo košarkarje za All-star tekmo?
Člane začetnih peterk so bili izbrani prek spletnega glasovanja, kar predstavlja 50-odstotni delež v končnem izboru, po četrtino skupnih glasov so prispevali aktualni igralci lige NBA in novinarji.
Čez en teden bodo znani še rezervni igralci, te bodo izbrali trenerji, a ti ne smejo izbrati košarkarje svojih ekip.

Chicago bo sicer tretjič gostil All Star vikend. V mesto, kjer domujejo biki, se tekma vseh zvezd vrača po 32 letih.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku