Včeraj potrdili 15 novih okužb, med okuženimi tudi sedem zdravnikov iz ZD Adolfa Drolca Maribor. Flis: "Dogaja se najhujše"

A.L., 30.6.2020
Sašo Bizjak

V Zdravstvenem domu (ZD) Adolfa Drolca Maribor je s koronavirusom okuženih sedem zdravnikov prehospitalne enote, trije med njimi so delali tudi v okviru urgentnega centra UKC Maribor, so sporočili na današnji novinarski konferenci. 

image
Sašo Bizjak

Včeraj 15 novih okužb.
V Sloveniji so v ponedeljek ob 1085 testih potrdili 15 okužb z novim koronavirusom, je vlada sporočila na Twitterju. Pet okužb so potrdili v Ljubljani, po dve okužbi v Mariboru, Slovenski Bistrici in med tujimi državljani, eno pa v občinah Brezovica, Kočevje, Miklavž na Dravskem polju in Ptuj. Doslej so skupaj potrdili 1600 okužb.
Hospitaliziranih je bilo osem bolnikov s covidom-19, med njimi nihče na intenzivni negi. Prav tako nihče s to boleznijo v ponedeljek ni umrl in nikogar niso odpustili iz bolnišnice.
V Sloveniji so doslej potrdili skupaj 1600 primerov okužb z novim koronavirusom, med njimi je 729 moških in 871 žensk. Umrlo pa je skupaj 111 ljudi s covidom-19.

V UKC prosijo ljudi, ki so v nedeljo od 8. do 22. ure obiskali urgenco, naj spremljajo svoje zdravstveno stanje. Trije zdravniki od okuženih so delali. Zdravniki naj bi se okužili na skupnem sestanku, virus pa naj bi bil vnešen s strokovnega srečanja v Črni gori. En ima resne bolezenske znake. "Situacija je bistveno bolj zapletena kot pri okužbah iz marca, saj so imeli okuženi več stikov, ki jih je težko najti. Dogaja se najhujše," je dejal direktor UKC Maribor Vojko Flis. V UKC že vzpostavljajo Covid oddelek.

image
Sašo Bizjak

Spomnimo, včeraj zvečer smo poročali, da so v mariborskem urgentnem centru s covidom-19 okuženi trije zdravniki. Čeprav so zaposleni v službi nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma, so delali v obeh delih urgence, torej tako v prostorih prehospitalne enote Zdravstvenega doma Adolfa Drolca kot v UKC Maribor, ki so ločeni le s črto, je za Večer potrdil Vojko Flis, direktor UKC Maribor. Eden od zdravnikov je v času inkubacijske dobe zagotovo delal na urgenci, situacija pa je zapletena, saj gre za osebje dveh ustanov, ki dela v istih prostorih, kar je "slovenska anomalija", pravi Flis. To otežuje iskanje stikov.

image
Sašo Bizjak Vojko Flis.
Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku