Varovanje meje: Posnetka, ki ga je objavil Janša, naj ne bi bil naredil policist

Kristina Božič, 24.7.2019
Sašo Bizjak

Na Policijski upravi Koper pravijo, da po sedaj zbranih podatkih posnetka o prijetju skupine oseb, ki je nedovoljeno prestopila mejo, posnetek pa je prvi objavil Janez Janša, ni naredil policist

V soboto zjutraj je Janez Janša, predsednik največje opozicijske stranke, ki po družbenih omrežjih redno širi vsebine, nenaklonjene migracijam, objavil posnetek policijskih postopkov na meji. Posnetek kaže, kako je policija skupino oseb, ki je hrvaško-slovensko mejo prestopila na nedovoljen način, polegla na zemljo, v tesno vrsto z obrazi v tla. Policijska akcija, ki je bila medijsko izčrpno pokrita, je prišla ravno v času, ko se je Slovenska vojska pritrdilno odzvala na poziv notranjega ministrstva, ki ga vodi Boštjan Poklukar, da bi želeli dodatno število vojakov in njihovih oklepnih vozil na meji, kjer policijske naloge izvajajo tudi mešane vojaško-policijske enote.

25 oseb od vseh prijetih ob koncu tedna je zaprosilo za mednarodno zaščito

Koprska policija pravi, da sama ni posredovala ne medijem ne politikom posnetka, ki ga je prvi objavil Janez Janša, zatem portal siol.net, nato pa so ga povzeli tudi drugi mediji. "Po vseh do sedaj zbranih podatkih posnetka, ki je prišel v javnost, ni izdelal niti ni posredoval v javnost policist," pravijo na policiji in poudarjajo, da izvajajo še ukrepe notranjevarnostnih postopkov.

S Policijske uprave Koper so sicer pojasnili, da so ob koncu tedna poleg skupine 122 oseb, katere del je tudi na objavljenem posnetku, obravnavali še 127 oseb zaradi nedovoljenega prestopa meje. V skupini 122 oseb, o kateri se je največ medijsko poročalo, je bilo osem mladoletnikov, starih od 14 do 17 let, ki so prišli na območje Slovenije brez spremstva staršev ali skrbnikov. Njih so v soboto odpeljali v ljubljanski azilni dom, kar nakazuje, da so ali zaprosili za mednarodno zaščito ali pa jih je policija obravnavala kot posebej ranljivo skupino ljudi, ki jih po sporazumu s Hrvaško ni vrnila čez južno mejo. Preostalih 114 oseb, ki so jih obravnavali policisti Policijske uprave Ilirska Bistrica, je bilo namreč vrnjenih na Hrvaško, so potrdili na policiji.

Glede na zagotovila, da slovenska policija ravna zakonito in v skladu z vsemi pravnimi obveznostmi, to pomeni, da nihče od teh 114 polnoletnih oseb ni zaprosil za mednarodno zaščito. Na Policijski upravi Koper dodajajo, da je bil v policijske postopke vključen "tudi en prevajalec, ki govori jezika paštu in urdu, kar pa so razumeli tudi na enoto privedeni tujci. Sicer pa veliko prebežnikov razume tudi angleški jezik." Policija zagotavlja, da so vse osebe v policijskih postopkih obveščene o pravicah, ki jih imajo, in da policisti tiste, ki izrazijo namero o podaji prošnje za mednarodno zaščito, slišijo in upoštevajo. Dodajajo še, da je "po do sedaj pridobljenih podatkih od vseh prijetih med vikendom 25 oseb zaprosilo za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v azilni dom. Ostali so bili vrnjeni hrvaškim varnostnim organom." Pismo hrvaškega policista, ki je zaradi nasilja hrvaške policije nad migranti pisal hrvaški varuhinji človekovih pravic Lori Vidović, smo prejšnji teden objavili na internetni strani Večera.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku