Obvezna prepoznava obraza na telefonih: Varnost ali nadzor državljanov?

DR, 3.12.2019
EPA

Na Kitajskem je odslej obvezna prepoznava obraza na telefonih.

Na Kitajskem morajo od decembra vsi uporabniki mobilnih telefonov ob registraciji nove kartice SIM operaterju posredovati optično podobo svojega obraza, drugače ne bodo imeli dostopa do mobilnih podatkov. Vsa podjetja za telekomunikacije bodo morala v skladu z novo zakonodajo, ki so jo kitajske oblasti napovedale že septembra, uporabljati "umetno inteligenco in druge tehnične metode" za preverjanje identitete ljudi, ki pridobijo novo telefonsko številko. Trgovine so imele tako dovolj časa za ustrezne priprave in so s 1. decembrom začele uveljavljati nova pravila.

1,6 milijarde mobilnikov je na Kitajskem, več kot prebivalcev

Ukrep, katerega namen je po besedah predstavnikov kitajskega ministrstva za industrijo in informatiko "zaščititi legitimne pravice in interese državljanov v kibernetskem prostoru", bo precej olajšal sledenje kitajskim uporabnikom mobilnih telefonov in interneta. Ti se morajo ob registraciji kartic SIM že zdaj identificirati z osebno izkaznico ali potnim listom. Mnoga telekomunikacijska podjetja so lani začela skenirati obraze svojih strank. Tudi veliko družabnih medijev od svojih uporabnikov zahteva, da se preko telefonskih številk registrirajo s svojimi pravimi imeni.

Ob razširitvi uporabe sistema za prepoznavanje obrazov na srednje šole, koncertna prizorišča in javni transport so se okrepile bojazni glede varnosti osebnih podatkov in privolitve posameznikov za njihovo pridobivanje. Novembra je profesor Guo Bing, ki dela na Univerzi za znanost in tehnologijo v Zhejiangu, vložil tožbo zaradi uporabe sistemov za prepoznavanje obrazov. To je bila prva taka tožba na Kitajskem. Guo Bing trdi, da je safari park v Hangzhoju kršil kitajski zakon o varovanju potrošnikov, ko so tamkajšnji uslužbenci brez njegovega dovoljenja skenirali njegov obraz in pridobili njegove osebne podatke.

Kitajsko ministrstvo za šolstvo je septembra sporočilo, da bo "omejilo in reguliralo" uporabo sistemov za prepoznavanje obrazov, potem ko je postalo tarča kritik staršev, ker so tovrstne programe brez njihove vednosti namestili v prostorih Univerze v Nanjingu, da so lahko nadzirali prisotnost študentov in njihovo osredotočenost med predavanji. Izvedenci hkrati opozarjajo, da Kitajska nima zakonov, ki bi urejali načine uporabe sistemov za prepoznavanje obrazov. Borci za človekove pravice ukrep označujejo za naslednji korak k "distopijski državi nadzora", v kateri postajajo kitajska mesta vedno bolj podobna tistim v regiji Xinjiang, kjer prebivalce nenehno nadzirajo, da bi prepoznali znake nemirov ali uporništva.

Pristojno ministrstvo trdi, da bo novo pravilo, ki je del prizadevanj za izboljšanje kibernetične varnosti in boja proti terorizmu, državljane varovalo pred telefonskimi prevarami ter preprečilo preprodajo kartic SIM. Mnogi uporabniki spletnega mikrobloga Weibo, ki velja za kitajski twitter, so že izrazili podporo ukrepu. "Ker so mi enkrat že ukradli identiteto, čutim olajšanje," je zapisal eden od njih. Spet drugi je sporočil, da "ukrep podpira, čeprav je bil sprejet prepozno". Toda mnogi drugi niso tako zelo prepričani, da bodo nova pravila okrepila informacijsko varnost. "Če zakoni o varovanju zasebnosti niso taki, kot bi morali biti, potem od ljudi res nimaš pravice zahtevati še več osebnih podatkov. Radi bi le živeli v družbi, v kateri bodo naši osebni podatki varni. Je to res tako težko zagotoviti," sprašuje eden od kritikov ukrepa.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku