V Turnišču dobili dnevni center za starejše 

Majda Horvat, Vestnik, 14.11.2018
Majda Horvat

Občina obnovila spomeniško zaščiteno Polanščekovo domačijo in jo uredila za dnevni center za starejše. Storitve bo izvajal Dom starejših Rakičan. Cena dnevne oskrbe bo cenejša od bivanja v domu. 

V Turnišču so včeraj odprli dnevni center za starejše, ki bo deloval v prostorih obnovljene Polanščekove domačije, storitve pa bo opravljal Dom starejših Rakičan.

image
Majda Horvat Slovesnost ob otvoritvi dnevnega centra za starejše je potekala pod streho obnovljene gümle Polanščekove domačije.

Polanščekova domačija je bila zgrajena leta 1929 in je zaščitena kot kulturni spomenik, zelo dotrajano stavbo pa je kupila turniška občina ter jo leta 2016 začela urejati za dejavnost dnevnega varstva za starejše. Obnovo hiše je občina financirala sama, vrednost del pa je znašala dobrih 140 tisoč evrov, v okviru projekta Podeželsko stičišče Polanščekova domačija pa so s sredstvi države in Evropskega sklada za regionalni razvoj obnovili gospodarsko poslopje in gümlo, kjer je tudi potekala slovesnost ob otvoritvi dnevnega centra.

image
Majda Horvat V kulturnem programu so nastopili Gomilički degaši (na fotografiji) in dramska sekcija KD Rdeči zvonček Nedelica.
Dejavnost bo začela potekati takoj, ko bo dovolj prijav bodočih uporabnikov za vključitev v storitve dnevnega varstva. Cena  storitve, ki se bo izvajala med tednom, razen ob praznikih,  bo znašala predvidoma 14,89 evrov na dan oziroma največ 65 odstotkov cene celodnevne namestitve v dom starejših.

V hiši so kuhinja, jedilnica, sanitarije, prostor za počitek in kopalnica, pa tudi gospodinjska soba in medprostor.Trak dnevnega centra sta prerezali turniška županja Vesna Jerala Zver in Nada Hercan z Doma starejših Rakičan, župnik, pater Toni Brinjovc pa je opravil blagoslov. V kulturnem programu so nastopili Gomilički degaši in dramska sekcija KD Rdeči zvonček Nedelica.

image
Majda Horvat Kuhinja dnevnega centra. Ta bo začel delovati, ko bodo zbrali zadosti prijav uporabnikov. 
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku