V Stožicah bo predstavil presek svoje več kot 50-letne glasbene kariere

Denis Živčec, 30.1.2019
Profimedia

Tom Jones bo 18. junija v sklopu ameriško-evropske turneje prvič nastopil pred slovenskim občinstvom.

Njegov glas v nas prebudi spomin na čase, ko se je še bilo moderno ljubiti na cenenih tigrastih preprogah. Z veliko toplega masažnega olja in pačulija v zraku. Na čase, ko so ženske može pričakale v svetlečih se, satenastih haljah, s pričeskami v slogu Farrah Fawcett in kvačkanim pregrinjalom na sedežni garnituri. Njegova glasba vsebuje dobro staro, lepljivo ljubezen. S prstnimi odtisi, hropenjem in polnim pepelnikom, razsutim po rjuhi iz džersija. In zdaj bo vse to spet naše. Vrača se in nas vabi na svoje poraščene, naoljene prsi, ozaljšane z debelo zlato verižico. Vrača se pevec, ki je nekoč utelesil vse tisto, kar smo nekoč mislili, da bi moški moral biti - kosmat, žametnega glasu in malce kurbirski. Pevec, čigar glas prodre globoko v nas in nas naredi poredne.

Vrača se pevec, ki je nekoč utelesil vse tisto, kar smo nekoč mislili, da bi moški moral biti - kosmat, žametnega glasu in malce kurbirski. Njegov glas v nas prebudi spomin na čase, ko se je še bilo moderno ljubiti na cenenih tigrastih preprogah.

Tom Jones se aprila odpravlja na ameriško-evropsko turnejo, v sklopu katere bo 18. junija prvič nastopil pred slovenskim občinstvom. V ljubljanskih Stožicah bo predstavil presek svoje več kot 50-letne glasbene kariere, vključujoč številne uspešnice. "Za nas je izjemna čast, da bo ta legendarni glasbenik prvič nastopil v Sloveniji. Njegovi koncerti so doživetje, ki ga težko opišemo z besedami, zato v Stožicah pričakujemo pravi spektakel," je o dogodku dejal organizator koncerta in direktor Star produkcije Alen Ključe.

image
Profimedia

Njegov sin je klošar

Tom Jones je v svoji karieri izdal 41 studijskih albumov. Pohvali se lahko tudi z 20 videoalbumi ter 16 kompilacijami. Glasbene kritike so, tako s produkcijo kot z izvedbo, posebno navdušili njegovi zadnji trije albumi: Long Lost Suitcase (2015), Spirit in The Room (2012) in Praise & Blame (2010). Med največjimi uspešnicami Tom Jonesa so skladbe It's Not Unusual, Kiss, Delilah, Green Green Grass of Home ter I'll Never Fall in Love Again, njegov album Reload iz leta 1999, na katerem sta skladbi Sex Bomb in Mama Told Me Not to Come, pa velja za najbolje prodajani album v pevčevi karieri. Tom Jones velja tudi za eno redkih glasbenih zvezd, ki še vedno uspešno organizirajo turneje in polnijo dvorane po svetu, nad njegovimi uspešnicami pa se navdušujejo vse generacije. V karieri je pevec prejel številne nagrade, med njimi tudi brita za prispevek h glasbi, silver clef za življenjsko delo, hitmaker ter music industry trust award, zaradi prispevka k umetnosti in promocije Združenega kraljestva po svetu pa mu je kraljica Elizabeta II. podelila viteški naziv. Vstopnice za koncert Toma Jonesa v Stožicah bodo naprodaj od 1. februarja, so sporočili organizatorji.

Prav veliko v medijih zadnja leta ni prisoten, če se že pojavi, v glavnem ne gre za zares dobre novice. Tu in tam se oglasi kakšna njegova bivša ljubica z novico o nezakonskem otroku. Tako smo januarja lani brali, da glasbenik Jonathan Berkery živi kot brezdomec, svojega očeta Toma Jonesa pa ni še nikoli srečal v živo. Vse življenje si je sicer želel, da bi se vsaj enkrat videla, a se mu ta sreča še ni nasmehnila. "Rad bi ga videl, preden bo prepozno in bo že umrl. Rad bi se z njim pogovarjal o običajnih stvareh," je medijem dejal Jonathan, ki pravi, da je srečen, kadar dobi kakšno odejo, saj je spati v zaklonišču res neprijetno. Kadar nastopa, uporablja umetniško ime Jon Jones. Mladenič živi v New Jerseyju v zavetišču za brezdomce. Tam živi okoli 30 moških, ki nimajo doma. Tom Jones ni nikoli javno priznal sina Jonathana, pa čeprav so leta 2008 z DNK-analizo ugotovili, da je oče.

Njegove rjuhe so bile vedno tople. Več kot 250 lepotic je drhtelo na njih. Med drugim so bile njegove ljubimke Mary Wilson iz glasbene skupine Supremes, Marjorie Walace, ki je bila leta 1973 okronana za mis sveta, in manekenka Katherine Berkery. Pevec je povedal tudi, da se mu ni nikoli zdelo, da bi bil njegov zakon ogrožen.

Pisalo se je leto 1987, ko je imel pevec kratko avanturo z manekenko Katherine Berkery, ki jo je spoznal v enem izmed newyorških nočnih klubov. Povabil jo je na svoj koncert, pozneje pa sta seveda končala v njegovem hotelskem apartmaju. To je bila afera za eno noč, a čez tri mesece je Katherine poklicala Tomovega menedžerja in mu povedala, da je noseča. Prav veliko iz tega ni iztržila. "To je šovbiznis, ljubica. Naredi, kar moraš narediti," je hladno dejal. In odločila se je otroka zadržati. Tom Jones je v nekem intervjuju priznal, da je spal z več kot 250 ženskami. Do otrokove polnoletnosti je moral pevec vsak mesec za sina nakazati približno 2000 evrov preživnine. Kljub vsemu pa sina nikoli ni želel videti.

image
Profimedia

Najpomembnejšo žensko je izgubil

10. aprila 2016 je ovdovel. "Žena Toma Jonesa, Melinda Rose Woodward, s katero je bil poročen 59 let, je po kratkem boju z rakom umrla," je sporočil tiskovni predstavnik pevca. V času smrti so bili ob njej njen mož in družinski člani. Par se je spoznal, ko sta bila stara dvanajst let, poročil pa se štiri leta pozneje. V zakonu se jima je rodil sin Mark, ki je sedaj očetov menedžer. Kljub temu da naj bi bil Jones v svojih najboljših letih gostil nešteto ljubic, mu je Melinda ves čas stala ob strani, čeprav naj bi ga bila pretepla, ko je izvedela za njegova številna razmerja. "Ona je najpomembnejša oseba v mojem življenju. Je neverjetna ženska in ljubezen mojega življenja, čeprav ne izgleda več tako kot nekoč. No, tudi jaz sem se spremenil, a se trudim," je v nekem intervjuju o svojem zakonu povedal pevec, ki na začetku svoje kariere ni smel razkriti, da je poročen in da ima otroka. Melinda je pozneje povedala, da jo je zelo motilo, da je bil njen mož ves čas obkrožen z ženskami. Držala se je v ozadju, tudi na njegove koncerte ni hodila. V zadnjih letih naj bi bila zbolela tudi za depresijo, trpela pa je še za agorafobijo.

To je šovbiznis, ljubica. Naredi, kar moraš narediti

Jones se je na svojem prvem javnem nastopu kot vdovec čustveno zlomil. Za njeno bolezen je izvedel, medtem ko je bil na turneji po Filipinih. Žena Linda mu je v telefonskem pogovoru povedala, da ima izredno agresivno obliko raka in da ji verjetno ne bo ostal več kot teden življenja. Jones se je takoj vkrcal v letalo in odletel v Los Angeles, kjer je par prebival. Ko je že ležala na smrti postelji, se ji je izpovedal. "Linda je videla, da sem bil popolnoma strt, in res sem bil. Odvrnila mi je, naj ne skrbim in naj grem naprej," je povedal Jones v televizijskem intervjuju.

Obraz, ki razpada zaradi lepotnih operacij

Njegove rjuhe so bile vedno tople. Med drugim so bile njegove ljubimke Mary Wilson iz glasbene skupine Supremes, Marjorie Walace, ki je bila leta 1973 okronana za mis sveta, in manekenka Katherine Berkery. Pevec je povedal tudi, da se mu ni nikoli zdelo, da bi bil njegov zakon ogrožen. V čustveni izpovedi je zatrdil, da ne on in ne preminula soproga nista nikoli niti pomislila, da bi se razšla. "Bil sem zelo srečen, da sem se zaljubil tako mlad. Bila sva najstnika. Zaljubila sva se, ni šlo samo za poželenje. Veliko najstnikov druži samo poželenje, nato pa takšna razmerja ne trajajo. A midva sva vedela, da bo to, kar sva imela, večno oziroma da bo trajalo, dokler bova živa. Tako močan je bil najin zakon," je povedal.

Zaljubila sva se, ni šlo samo za poželenje

Leta 2006 je postal vitez, zapomnili pa smo si tudi nenavadni intervju, v katerem je spregovoril o svoji obsedenosti z mladostjo. V tistem času je v Los Angelesu obiskal plastičnega kirurga, saj so ga zelo motili podočnjaki. "Kirurg me je opozoril, da moram biti previden, saj bi mi lahko oči padle iz jamic, če bi se odločil za še en kirurški poseg," je izdal. "Moj obraz razpada zaradi številnih lepotnih operacij," je novinarju Daily Mirrorja zaupal prestrašeni zvezdnik, ki pa ga mnenje plastičnega kirurga ni odvrnilo od zamisli, da bi bil videti mlajši. Kmalu se je navdušil nad botoksom, dolgo si je, danes 78-letni Jones, intenzivno barval lase.

"Ogenj je še vedno v meni. Ne želim si biti nekdo iz preteklosti, želim biti dober," je dejal ob začetku svoje zadnje turneje, na kateri je izvajal skladbe, ki so zvenele retro in sodobno hkrati. Pevec, ki je prodal več kot sto milijonov albumov po svetu, bo zagotovo poskrbel, da se boste junija v Stožicah počutili, kot da ste v veliki satenasti postelji z nešteto naoljenimi popolnimi neznanci. Kar vznemirljiva misel.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku