V Stožicah bo polfinale, Francozom ni imelo smisla skakati v zelje

Zoran Mijatovič, 11.9.2019
Andrej Petelinsek

Beseda je meso postala, in EP v odbojki se v Sloveniji začne jutri: prireditelji odvisni od rezultatov naših odbojkarjev, pričakujejo pa razprodane Stožice

Po velikih tekmovanjih v košarki, hokeju in futsalu bo dvorana Stožice od jutri gostila še evropsko prvenstvo v odbojki. Najprej skupino C, nato še po eno tekmo osmine finala, četrtfinala in polfinala. In kako je do tega prišlo? Čeprav obljube politikov iz izkušenj jemljemo z rezervo, se je tokrat začelo prav z njimi. Ko so srebrni slovenski odbojkarji leta 2015 doživeli sprejem v Ljubljani, je tamkajšnji župan Zoran Janković zatrdil: "Leta 2019 bo EP v Sloveniji."

Naslednje leto so stekle aktivnosti in pogovori, leta 2017 je bil sprejet sklep, da se Slovenija s Francijo, Belgijo in Nizozemsko loti skupne organizacije. A kako so si države razdelile kolač? "Vemo, da so Francozi velesila, zato jim nismo skakali v zelje, da bi jim odvzeli finale. Na drugi strani sta se Belgija in Nizozemska zadovoljili s po enim četrtfinalom. Za nas je bila pridobitev polfinala lepo priznanje," začetke organizacije v spomin prikliče generalni sekretar odbojkarske zveze Gregor Humerca, mož, ki ima nad slovenskim delom tekmovanja največji pregled: "Od začetka smo bili v to vključeni trije, štirje ljudje iz odbojkarske zveze. A ker nas je tu zaposlenih le pet, smo poiskali sinergije drugje, denimo v agenciji Sport Media Focus, ki ima izkušnje z Eurobasketom 2013."

375.000
evrov je stala kotizacija za EuroVolley 2019, 6,5 milijona za EuroBasket 2013.
20.000
vstopnic je že prodanih, še preden se je tekmovanje začelo.
1000
Fincev je pričakovati v Ljubljani, imeli bodo tudi finski navijaški dan.

Pridobitev odbojkarskega EP je veliko cenejša, ne glede na to, da gre "le" za eno skupino. Kotizacija Fibi Europe za Eurobasket je pred leti stala 6,5 milijona evrov, kotizacija Cevu danes le 375.000 evrov. "V pomoč nam je, da imamo že veliko izkušenj s prirejanjem tekmovanj, denimo s SP do 23 let. Tudi dvorana je več kot primerna – posebej smo namestili le medijsko tribuno in podlago s pripadajočimi LED-zasloni," nam je Humerca razkazoval dvorano, "zunaj nje, v navijaški coni, pa bomo postavili nekaj začasnih objektov – oder, šotore ..."

image
Andrej Petelinsek Gregor Humerca ima nad slovenskim delom tekmovanja največji pregled. 

Čeprav prave odbojkarske evforije ob množici uspehov v drugih športih, trenutno nogometu in kolesarstvu, še ni čutiti, gredo vstopnice lepo v promet. Prodanih jih je bilo več kot 20.000 in številka se bo s prvimi tekmami, posebno zmagami Slovenije, le še povečevala: "Vsa javnost pričakuje zmage Slovencev, zato bo marsikaj, tudi naš uspeh, odvisno od rezultatov. Seveda smo si izračunali, koliko prihodkov je potrebnih, da se bodo stroški pokrili, a s številkami še ne bi operiral. Zagotovo na odločilnih tekmah Slovenije pričakujemo razprodane Stožice." Za dvoboj z Rusi denimo so na voljo le še cenejše vstopnice pod stropom dvorane.

V pomoč organizatorjem bodo Finci, ki se jih pričakuje več kot tisoč. Podobno številni so bili na Eurobasketu 2013 v Kopru. "Splošno znani so kot narod, ki množično podpira svoje športnike. Imajo celo svojo agencijo, ki prav za odbojko organizira izlete. Tudi zato smo jim ugodili in na dan, ko Slovenija ne igra, bodo imeli finski navijaški dan s svojimi glasbeniki v navijaški coni," pravi Humerca. S kakšnimi posebnimi zahtevami reprezentanc, vključno z zvezdniško rusko, se ni srečal: "Vse ekipe bodo nameščene v M hotelu. Tam imajo urejeno športno prehrano, dovolj velike postelje za dvometraše in podobno. Je pa res, da je ruska delegacija največja. Vsega skupaj šteje 25 članov." Ob 14 odbojkarjih torej še enajst članov podpornega osebja. Tokrat, ker gre za domače prvenstvo, tudi slovenska delegacija ne zaostaja veliko - 24 jih je skupno v njej.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku