V soboto 21 okužb, v Centru starejših Pristan okuženih že 15 ljudi. Janša: "Virus se širi od znotraj. Beležimo izjemno veliko kršitev"

A.L., 5.7.2020
Matej Povše

V Sloveniji so v soboto ob opravljenih 716 testih potrdili 21 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je bilo šest oseb, nobena od teh ni potrebovala intenzivne nege, prav tako ni umrl noben bolnik s covidom-19, je na Twitterju sporočila vlada. Iz bolnišnice so v soboto odpustili enega bolnika.

Med novimi primeri okužb, potrjenimi v soboto, je največ, šest oseb v starostni skupini od 25 do 34 let, štirje okuženi so stari med 15 in 24 let, po trije pa so v starostnih skupinah od 35 do 44 let ter od 45 do 54 let. Starejših od 55 let je pet okuženih, od tega so trije starejši od 75 let, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih objavlja spletni portal sledilnik.org.

Trenutno je po teh podatkih v Sloveniji 180 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Doslej so v Sloveniji opravili 106.368 testov na novi koronavirus in potrdili natanko 1700 okužb. V Sloveniji je doslej umrlo 111 bolnikov s covidom-19.

V soboto so največ okužb z novim koronavirusom potrdili v Vipavi, in sicer štiri, ter v Slovenski Bistrici, kjer so potrdili tri okužbe. V Ljubljani in Sevnici so potrdili po dve novi okužbi, po eno pa v desetih drugih občinah po Sloveniji.

V centru starejših v Vipavi okuženih še pet stanovalcev in en zaposlen
V Centru starejših Pristan v Vipavi so po današnjih testiranjih okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri petih stanovalcih in eni zaposleni osebi, je za STA povedal direktor centra Martin Kopatin. Skupno so tako v centru doslej potrdili okužbo pri devetih stanovalcih in šestih zaposlenih.
Prvo okužbo so v Centru starejših Pristan Vipava potrdili v petek pri enem stanovalcu centra. V soboto so okužene stanovalce premestili na infekcijsko kliniko v Ljubljani, vse okužene zaposlene pa so napotili v karanteno. Prav tako so v karanteni tudi tisti zaposleni, ki so bili doslej na testih na koronavirus negativni, a so bili v stiku s potrjeno okuženimi. Danes je bilo pred potrditvijo novih okužb v karanteni 11 zaposlenih iz centra. Vir okužbe še ni znan.
To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in na sploh prvi primeri okužb v občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po besedah direktorja imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah.
V centru imajo skupno 108 stanovalcev.

Danes zjutraj se je na Twitterju oglasil tudi nekdanji premier Marjan Šarec in zapisal: "2. val je očitno tukaj, vsaj tako pravi stroka. Okužbe so bile, tako kot pri 1. valu, vnešene iz tujine. Le kdo bo zdaj kriv, da se je pokvarila 'najboljša epidemiološka slika'? Prepoved obiskov v DSO-jih je pa prepuščeno ustanovam samim, recimo."

Aktualni premier Janez Janša je preko Twitterja sporočil: "Za soboto je ugotovljenih veliko okužb, virus se širi od znotraj. Beležimo izjemno veliko kršitev zakona o nalezljivih boleznih in omejitvenih odlokov, še posebej v gostinstvu in prekoračitvi omejitve zbiranja na 50 oseb. Pri kršitvah prednjačijo celo nekateri politiki."

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku