V šmarskem domu starostnikov vse več okuženih

Gordana Possnig, 23.3.2020
Gordana Possnig

Najnovejša števila okuženih s koronavirusom v šmarskem domu starostnikov je 19 stanovalcev in 5 zaposlenih.

Število okuženih s koronavirusom v domu upokojencev po pričakovanjih zdravniške stroke narašča. Trenutno je okužba potrjena pri 19 stanovalcih in 5 zaposlenih. Tako se je številka pri obeh od včeraj povečala za eno osebo. Trenutno se znaki pojavljajo pri osebah, ki so bile v možnem kontaktu z zaposlenimi ali obolelimi stanovalci v času inkubacijske dobe. Vročina se je od včeraj pojavila še pri 8 stanovalcih, po izraženih kliničnih znakih in oceni zdravnika infektologa bo bris predvidoma potreben pri 7 osebah, pri eni osebi bodo bris zaradi nejasnosti prejšnjega brisa ponovili.

Včeraj so odvzeli bris dvema stanovalcema, pri enem je bil test na okužbo negativen. Dodatno je bila okužba potrjena tudi pri eni zaposleni; ta že ves teden ni bila v službi. Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih infektologa iz celjske bolnišnice in epidemiologinje.

Zdravstveno stanje obolelih je relativno stabilno, večina stanovalcev v tem trenutku ne kaže niti znakov povišane temperature, niti drugih znakov prehladnega obolenja. Zaradi osnovnih obolenj se stanje lahko spreminja, tako se je čez vikend pojavilo bistveno poslabšanje zdravstvenega stanja pri eni stanovalki. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarnega nivoja in infektologa, ki dnevno opravlja vizite pri okuženih.

Zaposleni doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in sproti obveščajo svojce. Zaposlenemu osebju danes pri oskrbi stanovalcev pomaga 5 zdravstvenih delavcev iz celjske bolnišnice in 5 zdravstvenih delavcev Medical centra Rogaška.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku