V Slovenijo prihaja gastronomski vodnik Michelin

STA, A.L., 12.11.2019
Profimedia

V Slovenijo prihaja gastronomski vodnik Michelin, prva izdaja bo predstavljena marca prihodnje leto. Vodnik so v slovenskem turizmu nestrpno pričakovali in si ga želeli že kar nekaj časa. Direktorica STO Maja Pak je prepričana, da bo Michelin še okrepil prepoznavnost Slovenije kot gastronomske destinacije za najbolj zahtevne goste.

Globalno najbolj prepoznavni vodnik končno prihaja v Slovenijo marca prihodnje leto, so razkrili na današnji novinarski konferenci v sklopu Dnevov slovenskega turizma v Ljubljani. "Na Slovenski turistični organizaciji nam je v izjemno čast, da je Michelin prepoznal Slovenijo kot vrhunsko destinacijo izjemnega naravnega bogastva, močne trajnostne zaveze, visokokakovostnih surovin in res talentiranih kuharskih mojstrov," je povedala Pakova.

Kot je pojasnil mednarodni direktor prodaje in marketinga pri Michelinu Romain Perrier, so ocenjevalci vodnika v Sloveniji že zadnjih 12 mesecev. Več o tem, kako velika je ekipa inšpektorjev, koliko restavracij bodo ocenili in kakšne ocene se obetajo, ni želel izdati. Je pa poudaril, da se je kulinarični potencial Slovenije do danes izredno povečal. "Pripravljeni smo, tako STO kot Michelin, da predstavimo svoj izbor," je prepričan.

Vodnik Michelin je za turizem ocenjene države velikega pomena, je dodal sogovornik. "Ne le, da 84 odstotkov popotnikov zaupa priporočilom vodnika Michelin, ampak ima ta ogromen pozitiven vpliv tudi v smislu razvoja kulinarike. Zaradi ocenjevanja kuharski mojstri vedo, kam se uvrščajo, tekmujejo med seboj na pozitiven način, to pa pomembno vpliva na kulinarično sceno v državi," je poudaril.

Michelin nagovarja najbolj petične gastronomske turiste

Prav tako je zelo pozitiven vpliv na gospodarstvo in zaposlovanje. Študije kažejo, da vsaka zaposlitev v restavraciji z Michelinovo zvezdico ustvari delovno mesto v drugem sektorju, denimo kmetijstvu, transportu in turizmu.

Michelinov vodnik bo tudi odlično orodje za promocijo Slovenije v svetu, je poudaril Perrier. "Imamo več kot 3,3 milijona sledilcev na Facebooku, Instagramu in Twitterju," je izpostavil. Gre za velike ljubitelje dobre hrane, ki jih bo novo ocenjene restavracije gotovo zanimale.

Tudi Pakova je prepričana, da je Michelin velika priložnost za razvoj produktov z visoko dodano vrednostjo, kar je eden od največjih izzivov slovenskega turizma. "Michelin nagovarja najbolj petične gastronomske turiste. Ti so za vrhunska gastronomska doživetja pripravljeni odšteti večje vsote, se zanje odpeljati tudi dlje in na destinaciji podaljšati dobo bivanja. Prav takšne goste si želimo pritegniti v Slovenijo," je spomnila. 

STO bo v promocijske in razvojne aktivnosti v sodelovanju z Michelinom v prihodnjih dveh letih vložila po 425.000 evrov letno. Ta sredstva bodo usmerjena v aktivnosti globalne promocije, odnosov z javnostmi, kreiranje uredniških vsebin, objave na digitalnih platformah in družbenih omrežjih, tiskano objavo znamenitega rdečega vodnika, dogodek ob podelitvi nagrad, pripravo marketinških video vsebin, člankov, intenzivno sodelovanje z novinarji in spletnimi vplivneži ter gostovanja naših kuharskih mojstrov v tujini.

"Verjamem, da bo ta investicija močno povečala prepoznavnost Slovenije kot gastronomske destinacije," je poudarila Pakova.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku