V prihodnje poudarek različnim podlagam

STA, 23.3.2020
EPA

Žan Kranjec že kuje načrt, kako ne bi v dveh tekmah pokvaril vsega, kar skozi celotno sezono zgradi, kot se mu je zgodilo letos

Žan Kranjec je eden izmed športnikov, ki so zaradi predčasno končane sezone potegnili najkrajšo. Nasmihal se mu je prvi mali globus, a na koncu je ostal brez kolajne. Krizo skuša izkoristiti za psihični in fizični počitek, da bi lahko, ko bodo razmere znova to dopuščale, začel s pripravami na novo sezono. "Sem lačen uspehov in motiviran," pravi: "Naš program se je 'malo' spremenil. Ta vikend bi itak morali imeti še zadnje tekme. Smučali bi še do 10. aprila. Po Cortini bi imeli konec marca državno prvenstvo, na začetku aprila pa bi šli v Bolgarijo. Tega vsega zdaj ne bo," opisuje.

"Zdaj čakamo. Ko se bo to vse umirilo, ko bomo imeli možnost, bomo šli smučati. Ne ve se, kako dolgo bo to trajalo, zdaj smo doma, čakamo, kako se bo ta situacija obrnila. Če ne bomo še dolgo časa mogli smučati, bomo začeli delati prej kondicijo," je v pogovoru za STA o trenutni sedanjosti razmišljal najboljši slovenski alpski smučar minule zime. Vodičan se s preteklostjo ne želi preveč obremenjevati, njegov pogled je usmerjen v prihodnost: "Naslednje leto pač na polno, sigurno. Cilje imam visoke, motiviran sem, lačen uspehov, se bo treba dobro pripraviti, dobro trenirati in verjamem, da sem lahko naslednjo sezono spet med najboljšimi."

"Naša sezona se je končala prej, kot bi se sicer. V bistvu je zdaj čas, da si vzamem prosto. Vseeno pa skrbim za pripravo, da ne 'izpadem čisto ven'," je opisal: "Treniram manj kot v tistem obdobju, ko so priprave v polnem teku. Po sezoni sem si vzel nekaj časa, da se spočijem in psihično in fizično. Kljub temu pa še vedno skušam ohranjati mojo pripravljenost s tekom v naravi in z vajami doma, sicer brez uteži. Čakam, berem in upam, da se bodo začele razmere čim prej umirjati. Nihče ne ve, koliko časa bo to vse trajalo," je svoj trenutni vsakdanjik opisal četrti veleslalomist svetovnega pokala.

image
EPA

"Ves čas v stiku s kondicijskim trenerjem Mitjo Bračičem, ki mi daje koristne informacije. Zaenkrat sva se zmenila, da treniram, ampak da si ta čas vzamem tudi za to, da si malo spočijem. Tega sicer ne bom vlekel v nedogled, še kakšen teden bom tako malo na 'easy', potem bom pa začel trenirati, 'bolj na ornk', si doma uredil fitnes, blizu imam naravo, da bom lahko, tudi če bo to trajalo še zelo dolgo, dokaj normalno skrbel za fizično pripravljenost," je Kranjec prepričan, da zaradi trenutnih razmer ne bo trpela njegova kondicijska pripravljenost: "Pomembno je, da se vsi poskusimo držati navodil, da bo tega čim prej konec, da se bomo lahko čim prej vrnili v normalno življenje. Sigurno bi mi bilo bolj všeč, da bi življenje normalno teklo. Glede na razmere, ki so, pa je čisto razumljivo, da so navodila, kot so, torej da moramo ostati doma, da se ne družimo z ostalimi. Če se bomo vsi držali teh navodil, upam, da se bodo zadeve začele čim prej umirjati in se bo življenje znova vrnilo v ustaljene tirnice," je nasvet Kranjca navijačem in ostalim.

Slovenski veleslalomski as je še enkrat premislil tudi o poteku minule sezone: "Tri četrt sezone je bilo v bistvu zelo dobre, sem bil zelo konstanten, vedno v vrhu, tudi zmagal, pa na začetku skoraj vsako tekmo na stopničkah. Zadnji dve tekmi, na Japonskem in v Avstriji v Hinterstoderju, pa se nista iztekli, kot bi si želel. V bistvu škoda, ker sem bil do zadnje tekme vodilni, lahko bi se tudi zelo drugače končalo, ampak po drugi strani, kljub temu da je bilo v igri še več, tudi globus oziroma višja mesta, sem zadovoljen s sezono," je črto pod zimo povlekel 27-letni smučar: "Razen dveh tekem sem imel zelo dobro sezono, in na koncu se je tako obrnilo, kot se je. Sezona je bila zelo izenačena, vsi prvi štirje smo bili zelo skupaj, na koncu pa so bile zelo majhne razlike in je, kar je. Brez veze, da se zdaj preveč obremenjujem, kaj bi lahko drugače naredil, kaj bi bilo, če bi bilo, vseeno sem zadovoljen s samo sezono," dodaja.

Čas samoosamitve je tudi primeren za analizo, kaj je šlo narobe, da ni osvojil kolajne v veleslalomskem seštevku: "Sigurno sem boljši na težkih in bolj ledenih progah, ampak letos sem bil dober tudi na tekmah, ki so bile v spomladanskih razmerah in na soljenih podlagah. Alta Badia, kjer sem bil tretji, je že bila ena takšnih, pa Garmisch, ko sem bil peti. Kljub temu, da je bil v Garmischu znižan start in bi mi bolj ležalo, če bi bil višje. Podlage in tereni sigurno vplivajo do določene mere, potem so lahko tu še druge stvari, ki vplivajo na to ... Moramo vedeti, da sem imel v zadnjih dveh letih zelo malo tekem, ki jih nisem izpeljal na visoki ravni, ampak letos se je tako izteklo, da sem s tema dvema tekmama na koncu v bistvu zelo izgubil v seštevku veleslaloma. Bo treba za naslednjo sezono dati še večji poudarek podlagam, različnim terenom, da res ostaneš v top formi oziroma da psihološko zdržiš celo sezono," ocenjuje Kranjec.

 

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku