V Oberhofu slavil Francoz Martin Fourcade, Jakov Fak peti

K. Š., STA, 12.1.2020
EPA

Francoz Martin Fourcade je zmagovalec moške biatlonske tekme za svetovni pokal s skupinskim štartom v nemškem Oberhofu. Jakov Fak je po zelo dobri predstavi zasedel peto mesto.

Fourcade je v težkih razmerah v Oberhofu dodobra unovčil svoje izkušnje. Še na polovici tekme je bil v vodstvu Nemec Arnd Peiffer, ki je moral nato v kazenski krog, vodstvo pa sta prevzela Francoza Fourcade in Simon Desthieux.

Odločalo je zadnje streljanje, kjer je Fourcade zgrešil le enkrat, Desthieux pa dvakrat. Sedemkratni zmagovalec svetovnega pokala je tako prišel do vodstva in majice vodilnega v karavani. Fourcade je dosegel tretjo zmago v sezoni in že 79. v karieri.

Dvaintridesetletni Fak je po četrtem mestu v avstrijskem Hochfilznu dosegel drugo najboljšo uvrstitev v sezoni. Dolgo je kazalo le na boj za deseterico, saj je bil najboljši slovenski biatlonec na prvih treh streljanjih nenatančen. Naposled je šel Fak v zadnji krog celo kot četrti.

image
EPA

Kmalu ga je prehitel Norvežan Johannes Dale, v boju z Nemcem Philippom Hornom, Švedom Jesperjem Nelinom in Norvežanom Vetlejem Sjastaadom Christiansenom pa je imel Fak v končnici največ moči, čeprav ga je vmes začasno prehitel Nelin, in zasedel peto mesto.

"Na koncu je izgledalo, kot da imam še veliko moči, kar je bilo res. Res pa je tudi, da sem sekunde v smučini izgubil pred tem. Varčeval sem z močmi, da se mi na zadnjem streljanju ne bi tresle noge, kar se je na strelišču obrestovalo. Seveda sem zadovoljen, a želim si še precej več in vem, da bo še bolje," je po tekmi za STA povedal Fak in tako podčrtal, da s tekaško formo v uvodu v leto 2020 še vedno ni povsem zadovoljen.

Obregnil se je tudi na stanje prog v Oberhofu. "Vsak dan smo zaradi kamenja in ledu na progi uničili vsaj en par smuči. Za ekipo, kot je naša, je to udarec. A kot vedno so se organizatorji potrudili, da na vsak način speljejo začrtani program do konca."

Anketa

Ali ste zadovoljni z vladnim ukrepom solidarnostnega dodatka zaradi koronavirusa za upokojence?

Sudoku