V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca 3 nove okužbe s koronavirusom, med njimi zdravnik in reševalca

Srečko Klapš, 4.7.2020
Tadej Regent

Doslej v organizacijski enoti nujna pomoč enajst okuženih, od tega osem zdravnikov in trije reševalci. V samoizolaciji je 19 zaposlenih, jutri in v ponedeljek nova testiranja

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so med zdravstvenimi delavci potrdili še tri nove okužbe s koronavirusom, od tega so okuženi en zdravnik in dva zdravstvena reševalca. Skupaj je tako okuženih enajst ljudi. 

Pomočnik direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus je pojasnil, da so v organizacijski enoti nujna medicinska pomoč v zadnjih 24 urah testirali 55 zaposlenih. "Gre za okužbe s covid-19, ki so posledično nastale v kontaktu med zaposlenimi v kritičnih dneh med 24. in 29. junijem. Skupaj imamo tako enajst okuženih s covid-19, od tega osem zdravnikov in tri zdravstvene reševalce, kar pomeni desetino zaposlenih," je povedal Jus in dodal, da za zdaj k sreči ne beležijo prenosa okužbe na paciente v zdravstvenem domu ali pri stikih z ekipami na terenu in tudi ne na 48 pacientov, ki so bili na prvi kritični dan v stiku z obolelim v urgentnem centru. Prav tako ne beležijo pojava simptomov pri bližnjih, ki so bili z okuženimi v neposrednem stiku. Jus je še dejal, da je zdravstveno stanje okuženih dobro, da imajo blage simptome kot so izguba vonja in okusa, pokašljevanje in utrujenost, nimajo pa težav z dihanjem: "Trenutno je v samoizolaciji 19 zaposlenih jutri bomo testirali tiste, ki so v osamitvi od ponedeljka, ko smo zabeležili prvi dve okužbi, v ponedeljek pa bomo ponovno testirale še preostale zaposlene."

​Jus na vprašanje o izvoru okužbe, odgovarja, da na žalost ta še ni znan, skupaj z NIJZ se trudijo, a da ga doslej še niso locirali.
image
Andrej Petelinšek

​Jus na vprašanje o izvoru okužbe, odgovarja, da na žalost ta še ni znan, skupaj z NIJZ se trudijo, a da ga doslej še niso locirali. O različnih razlogih, ki krožijo v javnosti pa je dejal, da noben član enote nujne medicinske pomoči ni bil na nobeni poroki in tudi zaposleni, ki se je udeležil seminarja v Črni gori, ko je bila ta država še na zelenem seznamu, se je po prihodu domov testiral in bil takrat negativen.

Medtem so v petek iz UKC Maribor sporočili, da so doslej identificirali stik s sedmimi predhodno okuženimi zdravniki pri 30 hospitaliziranih pacientih, katerih stanje spremljajo in 31 zdravstvenih delavcih UKC Maribor, ki so v samoizolaciji: "Klinični znaki so se pojavili pri enem zdravstvenem delavcu UKC Maribor, ki je že bil v samoizolaciji, testiranje pa je pokazalo pozitiven rezultat," so sporočili včeraj, novi podatki pa bodo  znani po izvedenih testiranjih čez vikend v ponedeljek.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku