V Knjižnici Otona Župančiča Demenci prijazna točka

seniorji.info, 5.12.2018
Knjižnica Otona Župančiča

Združenje Spominčica – Alzheimer Slovenija in Knjižnica Otona Župančiča v petek, 7. decembra, odpirata novo Demenci prijazno točko v Ljubljani.

Knjižnica Otona Župančiča v sodelovanju z združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija v petek, 7. 12. 2018, ob 13. uri v pritličju odpira Demenci prijazno točko, katere namen je ozaveščanje in informiranje o tem, kaj demenca je ter kako nuditi pomoč osebam, ki za njo trpijo.

image
Knjižnica Otona Župančiča
 

S pomočjo podpore skupnosti lahko osebe z demenco ostanejo dlje časa aktivne in v domačem okolju, zato je zanje ključnega pomena zagotavljanje prijaznega okolja. V takšnem okolju lahko osebe z demenco živijo kakovostno, varno in samostojno življenje, prispevajo k skupnosti ter ohranjajo svojo socialno mrežo. 

Demenci prijazna točka
Točka, ki je namenjena osebam z demenco, njihovim svojcem in vsem zaposlenim (policisti, trgovci, bančni in poštni uslužbenci, farmacevti, gasilci in sosedje) kot tudi vsem ostalim v skupnosti, kjer se točka nahaja. Zaposleni na točki nudijo informacije, kako prepoznati prve znake demence, kako komunicirati z osebami z demenco in kam jih usmeriti po nadaljnjo pomoč, ko se osebe izgubijo in ne vedo, kje so. Osebje na točki je za to predhodno usposobljeno in ima vse potrebne informacije. Namen te ozaveščenosti in informiranosti je pomoč osebam z demenco in svojcem, da s skupno podporo spodbujamo njihovo samostojnost in poskrbimo za ohranjanje njihovega dostojanstva. Le s skupnim sodelovanjem bodo lahko osebe z demenco ostale čim dlje doma, kar je tudi priporočilo Alzheimer Europe, katere članica je Spominčica-Alzheimer Slovenija.

Celoten seznam slovenskih demenci prijaznih točk najdete na tej povezavi.

Kaj nudi Demenci prijazna točka?

Informacije o tem, kaj je demenca, kakšni so njeni znaki in kako jo prepoznamo.

Pomoč takrat, ko je oseba z demenco v stiski, ker ne ve, kdo je in kje živi.

Usmeritve oseb z demenco in njihovih svojcev po nadaljnjo pomoč.

image
Knjižnica Otona Župančiča

V Knjižnici Otona Župančiča na Kersnikova 2 v Ljubljani bodo uporabniki lahko na enem mestu našli gradivo s področja demence, tako strokovno gradivo, ki bo v pomoč predvsem svojcem, kot tudi leposlovne knjige ter filme, ki obravnavajo temo demence. Poleg zagotavljanja osnovnih informacij in gradiva bodo v okviru Zdravstvenega kotička in v sodelovanju z Društvom Spominčica v ljubljanski knjižnici organizirali tudi različna predavanja in delavnice.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku