V Hočijevem salonu Zasavskega muzeja razstavlja Branko Klančar fotografije rudarjev

Fanči Moljk, 7.12.2018
Ljoba Klanče

4. decembra, na dan sv. Barbare, ene najbolj priljubljenih svetnic, je v Zasavskem muzeju Trbovlje Branko Klančar odprl razstavo fotografij s podobami rudarjev iz zasavskih rudnikov.

Mojster fotografije izvira iz stare rudarske družine: oba deda, oče in stric so kopali premog v hrastniškem rudniku in ko ga je urednik rudniškega glasila Srečno Tine Lenarčič leta 1982 povabil k sodelovanju, mu ni bilo težko redno laziti po rudniških rovih, saj mu je bila knapovšna znana. Fotografije so nastajale tudi iz spoštovanja do knapov, kot jih imenuje, saj je poznal njihovo delo.

image
Ljoba Klanče Na levi Branko Klančar, na desni direktor muzeja Miran Kolšek.
 

»Nabralo se je veliko posnetkov, analognih in tudi digitalnih,« je povedal Klančar. «In najbolj zanimivi so tisti, ko so posneti pri proizvodnji premoga, na odkopih, na čelu, transportu iz jam… V vlagi, prepihu, prahu… »

Vzporedno z izbiranjem in skeniranjem posnetkov za razstavo je nastajala tudi knjižica direktorja muzeja Mirana Kalška Podobe rudarja, ki jo na razstavi lahko prelistamo.

image
Ljoba Klanče Obiskovalci so bili iz vseh treh zasavskih občin.
 
image
Ljoba Klanče Posnetki rudarjev so nastajali od leta 1982 do leta 2011.
 

»Podobe rudarja je naslov tudi moje razstave,« nadaljuje Klančar, »fotografije, ki so nastajale od leta 1982 do 2011 pomenijo tudi materialni dokaz o obstoju poklica rudarja, ki ga v Zasavju ni več in ga nikoli več ne bo. Razstavo je oblikoval in postavil prof. Miran Kalšek, direktor muzeja. So spomin na težko in nevarno delo v zasavskih premogovnikih.«

Na ogled bo dva meseca, se pravi do začetka februarja 2019.

image
Ljoba Klanče Posnetki rudarjev so nastajali od leta 1982 do leta 2011.
 
image
Ljoba Klanče Mojster fotografije z zasavskim novinarjem Markom Planincem.
image
Ljoba Klanče Zasavčana Dušan Kastelic, avtor Čikorje an kafe in Aleš Gulič, roker in nekdanji poslanec.
 
image
Ljoba Klanče Sv. Barbara je med najbolj priljubljenimi svetnicami.
 
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku