V Gledališču Glej premiera predstave o staranju in minevanju

seniorji.info, 1.12.2018
Gledališče Glej

Z nocojšnjo premiero predstave Starci, ki je plod dveletnega raziskovanja predsodkov, težav in izolacije starejših v Sloveniji, v Gledališču Glej postavljajo zrcalo slovenski družbi, ki starejše potiska v izolacijo.

V Gledališču Glej s premierno uprizoritvijo predstave Starci, ki bo nocoj ob 19. uri, zaključujejo dvoletni projekt Rezident, ki se ukvarja s predsodki do starejših, strahovih ob staranju in minevanju ter poskuša skozi gledališče opolnomočiti starejše za aktivno preživljanje njihovega časa.

image
Gledališče Glej Vesna Škreblin iz igralske zasedbe Starci.
"Sedem nastopajočih Starcev, ki pred tem večinoma niso imeli izkušenj z gledališčem, na odru preko cirkuških vragolij in pripovedovanja odpirajo svoje osebne spomine, zgodbe ter vprašanja, s katerimi se lahko poistovetimo vsi".

Režiserja Tin Grabnar in Hana Vodeb, ki sta predstavo ustvarila v sklopu Glejevega rezidenčnega programa in v koprodukciji z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, staranje postavljata v središče svojega gledališkega premisleka. Več kot dve leti sta s starostniki iz različnih sfer življenja, ki pred tem večinoma niso imeli stika z gledališčem, gradila skupnost, ki se preko razkrivanja spominov s poetično interpretacijo starosti sooča z družbenimi predsodki do Starcev. "Sedem nastopajočih Starcev, ki pred tem večinoma niso imeli izkušenj z gledališčem, na odru preko cirkuških vragolij in pripovedovanja odpirajo svoje osebne spomine, zgodbe ter vprašanja, s katerimi se lahko poistovetimo vsi. Zakaj izgubimo smisel življenja ob upokojitvi, na kakšen način se soočamo s strahom pred hiranjem, boleznijo in minevanjem, s kakšnimi težavami se starejši soočajo ob novih tehnologijah, pa denimo na kakšne načine politične stranke in prodajalci izkoriščajo starejše. In seveda, zakaj kot družba nimamo ustreznih mehanizmov za prenos znanja in resnično medgeneracijsko sodelovanje, temveč se staranja lotevamo s socialno izolacijo starejših, ki se v trenutku znajdejo v povsem novi situaciji: od aktivnih sokreatorjev družbe postanejo svetu in sebi odveč," pojasnjujejo v Gledališču Glej.

image
Gledališče Glej Jože Drabik iz igralske zasedbe Starci.
Gledališče Glej je butično eksperimentalno gledališče, ki ga podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana. V duhu dokumentarnega gledališča, ki realnost spaja z odrsko fikcijo, je avtorska ekipa rezidenčnega projekta v preteklem letu opravila obširno raziskavo na področju domov za ostarele.
image
Gledališče Glej Jožica Hribar iz igralske zasedbe Starci.

Mladi režiserji, starejši igralci

Režiserja Tin Grabnar in Hana Vodeb sta v predstavi Starci združila dva svetova, mlade profesionalne kulturnike in edinstvene zgodbe starostnikov, da bi odrska uprizoritev pomembnih tematik opolnomočila starejše in spodbudila javnost k razmisleku o stigmatizaciji starejših. V uprizoritvi nastopajo Irena Butoln, Jožica Hribar, Majda Lekše, Stanka Škodič, Vesna Škreblin, Jože Drabik in Vanja Matijevec. "V predstavi Starci ne igrajo profesionalni igralci, temveč gre na odru za odpiranje družbeno relavantnih tem, poetično interpretacijo starosti ter ohranjanje iskrenosti Starcev, ki z občinstvom delijo svoje življenjske izkušnje," pojasnjujejo ustvarjalci predstave. Poleg nocojšnje razprodane premiere bosta v decembru še dve ponovitvi, ki sta tudi že razprodani. V Gleju načrtujejo, da bodo nove predstave na oder postavili znova v februarju 2019.

image
Gledališče Glej Stanka Škodič iz igralske zasedbe Starci.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku