V DOSOR-ju prepevale Kresnice

Filip Matko Ficko, 12.11.2018
Filip Matko Ficko

Martinovo nedeljsko popoldne, 11. novembra, so v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, stanovalkam in stanovalcem popestrile pevke vokalne skupine Kresnice, ki deluje v okviru Kulturno umetniškega društva Kresnik Maribor.

Pojo že osemindvajseto leto, v skupini pa jih je osem: Irena Cehtl, Rafaela Frangeš, Metka Jauk, Dana Kmetič, Zlatka Rashid, Majda Šoberl, Jasna Zorec ter Marjana Šef kot umetniška vodja skupine.

image
Filip Matko Ficko Vokalna skupina Kresnice.
 

Skupina pevk je bila ustanovljena leta 1990 v Kremsu pri Dunaju ob priliki srečanja ljudskih pevskih skupin. Posnele so že dve zgoščenki ter dva DVD-posnetka s koncertov, en DVD-posnetek pa v sodelovanju z RTV Slovenija. Nastopajo največ v domačem mestu, po okoliških krajih, po Sloveniji, pa tudi v tujini med zamejskimi Slovenci.

image
Filip Matko Ficko O pesmih govori Metka Jauk.
 
image
Filip Matko Ficko Umetniška vodja skupine Marjana Šef.
 

Njihov repertoar zajema slovenske ljudske pesmi (ljubezenske, nabožne, stanovske, prigodne), velikokrat tiste, ki so skoraj že pozabljene. Tako je bilo tudi na krajšem koncertu v DOSOR-ju, kjer so predstavile pesmi nekaterih slovenskih pokrajin: Koroške, Štajerske in Prekmurja. Stanovalke in stanovalci DOSOR-ja so bili njihovega nastopa izredno veseli, delovna terapevtka Andreja Čuk Singhateh pa jim je ob zahvali voščila še veliko tako uspešnih koncertov.

image
Filip Matko Ficko Zbrani v predprostoru knjižnice DOSOR-ja.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku