V DOSOR-ju na ogled fotografije

Filip Matko Ficko, 15.10.2018
Filip Matko Ficko

V Celju, v Aq galeriji, je od 13. aprila do 6. maja letos razstavljal svoje fotografije pod naslovom »Moja/Mein Ljubljana« Bernhard Hinz, ki od leta 2010 živi in ustvarja v Ljubljani.

image
Filip Matko Ficko Otvoritev razstave v DOSOR-ju, 12. oktobra 2018.

Rojen je bil leta 1957 v Potsdamu, a odraščal je v Berlinu, kjer se je zaposlil kot tiskar in knjigarnar. Ves čas pa se posveča tudi fotografiji.

image
Filip Matko Ficko Komorna skupina mladih harmonikarjev.

Njegova razstava iz Celja je sedaj nadgrajena ter je na ogled v razstaviščni avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, pod naslovom »Ljubljana. Pogledi.« Za javnost je odprta od petka, 12. oktobra, dalje, na ogled pa bo najmanj mesec dni. Avtor Bernhard Hinz jo je posvetil spominu na stanovalko DOSOR-ja, Brigito Živec, ki je umrla 29. septembra letos.

image
Filip Matko Ficko Avtor fotografij Bernhard Hinz iz Ljubljane (Potsdama, Berlina).

V kulturnem delu ob otvoritvi razstave so nastopili gojenci Glasbene šole Gornja Radgona: s kitaro Tamara Šijanec (mentor Samo Ismajlovič) ter komorna skupina harmonik: Ronja Slavič, Maja Novak, Eva Trbuc, Filip Halec, Romina Kotnik Rajh in Luka Zamuda (mentorica Olga Radolič).

image
Filip Matko Ficko Pogled na razstavo fotografij

V spremljajoči katalog je ob razstavi v Celju zapisal Torsten Klafft, ahitekt iz Berlina, naslednje: »Ko fotografije predstavljajo konkretne predmete, se opazovalec vpraša, kaj neki tam vidi. Prikazujejo nekaj, kar dejansko obstaja. Medtem ko se pretežni del medijsko prebojnega sveta podob osredotoča na prikazovanje, ostajajo kompozicijske umetniške podobe večinoma proste konteksta in zunaj reprezentacije. Te podobe predstavljajo nekaj konkretnega, prepoznavnega, a so obenem elegantna kompozicijska igra. Razveselijo lahko tako opazovalca izurjenega pogleda, kakor tudi popolnega nepoznavalca. So namreč preprosto lepe, ker jih lahko preučujemo, a hkrati odkrivamo vedno na novo!«

image
Filip Matko Ficko
Anketa

Se boste letos našemili za pusta?

Sudoku