V domu za starejše občane v Hrastniku sta umrla dva stanovalca

A.L., STA, 27.7.2020

Hrastniku je trenutno največje žarišče koronavirusa v državi. Sobotni testi so pokazali, da je v domu za starejše dodatno okuženih 12 oskrbovancev in ena zaposlena, skupno tako 41 oskrbovancev in 11 zaposlenih, pri čemer sta že dva stanovalca umrla. Kakšno je stanje v Sloveniji?

V nedeljo so v Sloveniji potrdili pet okužb z novim koronavirusom, opravili so 335 testov, je sporočila vlada prek Twitterja. V bolnišnicah se zdravi 20 bolnikov s covidom-19, intenzivno terapijo potrebujejo trije. V nedeljo ni umrl noben bolnik s covidom-19, v domačo oskrbo je bil odpuščen en bolnik.

Čeprav v statistiki, ki so jo sporočili z vlade, ni zabeleženih novih smrtnih žrtev, pa so iz hrastniškega doma za starejše občane, kjer je trenutno izbruh bolezni, v nedeljo sporočili, da sta umrla dva njihova oskrbovanca. Direktor doma Drago Kopušar je dejal, da je en umrl v mariborskem kliničnem centru, ena oskrbovanka pa je ponoči umrla v domu.

Podatki za prejšnji teden
Minuli teden so v Sloveniji potrdili skupaj 134 novih okužb z novim koronavirusom, kar je 30 več kot teden pred tem. Umrli so trije bolniki s covidom-19, skupaj doslej že 116. Še naprej rahlo narašča tudi število hospitaliziranih in bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego.

Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da do razlik med podatki prihaja zato, ker lahko pride do časovnega zamika pri poročanju. Podatke o umrlih namreč prejemajo s strani bolnišnic, domov za starejše občane in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Podatek o eni smrti smo že prejeli in ga bomo prišteli jutri, podatka o drugi smrti pa do tega trenutka še nismo prejeli," so dodali.

Doslej je bilo potrjenih 2087 okužb z novim koronavirusom, skupaj pa je umrlo 116 bolnikov s covidom-19.

Dve okužbi so potrdili v občini Logatec, po eno pa v občinah Žiri, Ljubljajna in Brezovica.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku