V Dohi po ameriškem stilu

sta, 7.10.2019
Srdjan Suki

17. svetovno prvenstvo v atletiki se je zaključilo z največ odličji reprezetance ZDA

Sinoči se je v Dohi zaključilo 17. svetovno prvenstvo v atletiki. Znova so najbolj blesteli Američani, osvojili so 14 zlatih kolajn. V zgodovino se je vpisala Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce, ki je v štafeti 4 x 100 metrov prišla do devete zlate, s tem pa postala tretja najboljša atletinja. Pred njo sta le še Američanka Allyson Felix (12 zlatih, 3 srebrne in 2 bronasti medalji), ter jamajška legenda Usain Bolt (11, 2, 1). Rojakinja slednjega je bila v Katarju najboljša tudi na obeh posamičnih sprinterskih razdaljah.

Dvakrat zlato si je pritekla Sifan Hassan. V Etiopiji rojena Nizozemka je bila najboljša na 10.000 metrov in z izidom sezone in šestim najboljšim časom (3:51,95) tudi na 1500 metrov. Hassanova je bila tudi tarča kritik - zaradi sodelovanja s suspendiranim trenerjem Albertom Salazarjem. Med atleti je v najkrajši štafeti prav tako padel izid sezone, Christian Coleman, Justin Gatlin, Michael Rodgers in Noah Lyles iz ZDA so tekli 37,10 sekunde, branilci naslova iz Velike Britanije so s 37,36 postavili evropski rekord. Še nikoli ni bilo treba v suvanju krogle doseči večje daljave kot tokrat, troboj je najboljši v zgodovini atletike v tej disciplini. Joe Kovacs (ZDA) je orodje sunil 22,91 metra, za le centimeter je zaostal njegov rojak Ryan Crouser, bronast je bil Novozelandec Tomas Walsh z isto razdaljo, vendar s slabšim drugim poskusom.

Z rekordom prvenstev je Hellen Obiri na 5000 metrov ponovila uspeh izpred dveh let v Londonu. Tudi Venezuelka Yulimar Rojas je ubranila naslov v troskoku, edina je presegla 15 metrov. V ženskem štafetnem teku na 4 x 400 metrov so ZDA slavile 13. zlato v Katarju, še eno so dodali njihovi rojaki. V maratonu je Etiopija slavila po 18 letih, za dvojno zmago sta poskrbela Lelisa Desisa in Mosinet Geremew. 

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku