V Cankarjevem domu poteka 34. Slovenski knjižni sejem

seniorji.info, 20.11.2018
Cankarjev dom, 34. Slovenski knjižni sejem

Pričel se je najstarejši, največji in najpomembnejši knjižni dogodek pri nas, ki bo potekal od 20. do 25. novembra v prostorih Cankarjevega doma v Ljubljani.

Letošnji 34. Slovenski knjižni sejem bo počastil 100. obletnico smrti pisatelja Ivana Cankarja. V poklon enemu največjih velikanov slovenske literature so si organizatorji za promocijo letošnjega sejma sposodili njegovo likovno podobo, ki jo je ustvaril kipar, slikar in grafik Janez Boljka.

image
Cankarjev dom, 34. Slovenski knjižni sejem Vhod v Cankarjev dom, kjer bo od 20. .do 25. novembra 2018 potekal 34. Slovenski knjižni sejem.

Med sejmom na ogled tudi razstava Ivan Cankar, ki bo v osmih slikah prikazala življenjsko pot pisatelja. Tudi na kulinaričnem odru se bo kuhalo in pokušalo hrano po receptih iz časa, ko je sedem let živel in ustvarjal v gostilni na Rožniku pri Franzotovih. Najraje od vsega naj bi imel ričet.

image
Cankarjev dom, 34. Slovenski knjižni sejem Vabilo za obiskovalce letošnjega največjega in najpomembnejšega knjižnega dogodka pri nas.

Madžarska kot častna gostja letošnjega sejma

Letošnja častna gostja Madžarska se bo občinstvu predstavila z bogato kulturno ponudbo, ki bo poleg književnosti zajela tudi nekaj drugih vej umetnosti. Osrednji gost dogodka bo pisec monumentalnih mojstrovin Péter Nádas, gotovo eden najbolj prepoznavnih akterjev madžarskega književnega prizorišča. Njegovo ime slovenskim bralcem ni tuje, saj je v slovenščino prevedenih že več njegovih romanov. Na sejmu pa bodo na ogled tudi druge madžarske knjige, s svojimi deli se bo predstavilo še šest drugih madžarskih pisateljev in več pesnikov.

image
Cankarjev dom, 34. Slovenski knjižni sejem Osrednji gost dogodka je madžarski pisec Péter Nádas.
34. Slovenski knjižni sejem v številkah
Knjižni sejem bo v Cankarjevem domu potekal 6 dni, od 20. do 25. novembra 2018.
Na sejmu bodo podelili 10 nagrad, vključno z nagrado za knjigo leta.
Na sejmu bo sodelovalo okrog 100 domačih in tujih literatov ter več kot 100 založb.
Letošnji slovenski knjižni sejem bo postregel z več kot 300 dogodki.
Na ogled bodo ponudili okrog 25.000 knjig, od tega bo 3000 novitet.
Organizatorji sejma na dogodkih pričakujejo 7.000 otrok in mladine, skupaj pa kar 35.000 obiskovalcev.

Strokovnjaki in obiskovalci bodo izbrali knjigo leta

V okviru Slovenskega knjižnega sejma bodo podelili deset nagrad, med drugim osrednjo nagrado za knjigo leta. Letos se za ta laskavi tradicionalni naslov poteguje pet nominiranih knjig: 80ta: desetletje mladih (Žiga Valetič), Ivan Cankar: podobe iz življenja (Blaž Vujnik, Zoran Smiljanić), Novi Maribor (Primož Premzl), Drobtine iz mišje doline (Anja Štefan, Alenka Sottler) in Saj grem samo mimo - Razglednice Aleša Debeljaka (Erica Johnson Debeljak, Nela Malečkar).

Nominirane knjige izbere strokovna komisija, o zmagovalcu pa dokončno odločijo obiskovalci sejma, ki bodo ob obisku prejeli natisnjeno glasovnico in jo bodo lahko oddali v za to namenjene skrinjice. Zmagovalka bo tista tiskana knjiga, ki bo prejela največje število glasov.

Celoten program 34. Slovenskega knjižnega sejma si lahko ogledate na tej povezavi.

image
Cankarjev dom, 34. Slovenski knjižni sejem Zaradi gradbenih del vhod št. 1 v Cankarjev dom zaprt. Vstop je mogoč skozi vhoda št. 2 (s ploščadi med Cankarjevim domom in NLB) 3 (iz podhoda Maxija).
Odpiralni čas sejma v Cankarjevem domu
Torek, 20. 11., od 12. do 20. ure
Sreda, 21. 11., od 9. do 20. ure
Četrtek, 22. 11., od 9. do 20. ure
Petek, 23. 11., od 9. do 22. ure
Sobota, 24. 11., od 9. do 22. ure
Nedelja, 25. 11., od 9. do 18. ure
image
Cankarjev dom, 34. Slovenski knjižni sejem Slovenski knjižni sejem že od leta 1981 partnersko organizirata Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS in Cankarjev dom, ki sta letošnji dogodek predstavila na tiskovni konferenci.
Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku