V boj s sladkorno z zdravim načinom življenja

Urška Mlinarič, 2.7.2019
Profimedia

V porastu je sladkorna bolezen tipa 1 in tipa 2, pa tudi nosečniška sladkorna. Epidemija debelosti je eden glavnih krivcev.

Sladkorna bolezen (diabetes mellitus), ki velja za najpogostejšo kronično bolezen, je skupina različnih bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi. Previsok krvni sladkor je posledica sočasne prisotne okvare trebušne slinavke, ki izloča premalo inzulina, in oslabljenega učinka inzulina na telesna tkiva, predvsem na mišičje in jetra. Za sladkorno boleznijo tipa 1 zbolevajo v glavnem otroci in mlajši odrasli. Na to, ali jo bomo dobili ali ne, ne moremo vplivati, saj gre za avtoimuno dogajanje, ob katerem propadajo celice, ki proizvajajo inzulin. Zato se zdravljenju z inzulinom ni mogoče izogniti.

Sladkorna bolezen tipa 2 je pomembno povezana z debelostjo

Izogibajte se sladkim pijačam

Prav nasprotno je pri sladkorni bolezni tipa 2. Za to, da se ji poskušate izogniti ali zamakniti čas obolenja, lahko veliko naredite sami, poudarja zdravnica specialistka interne medicine Eva Zemljič. "Da bi se izognili sladkorni bolezni tipa 2, je pomembno, da skrbite za čim bolj zdrav način življenja, ki vključuje tako zdravo uravnoteženo prehrano kot tudi zmerno telesno aktivnost, izogibanje sedečemu načinu življenja, vzdrževanje primerne telesne teže in opustitev kajenja." Pri uravnoteženi prehrani je pomembno, da se izogibate enostavnim ogljikovim hidratom in sladkim pijačam, poskrbite pa tudi, da so porcije hrane, ki jo zaužijete, majhne. Pri gibanju je priporočljivo, da telesni aktivnosti posvetite vsaj 150 minut tedensko. Gibanje je še zlasti zelo pomemben zaščitni dejavnik pred izbruhom bolezni. Enaka pravila, za katera je dobro, da pri njih vztrajate, veljajo, ko vam je sladkorna bolezen že ugotovljena in želite upočasniti njeno napredovanje.

image
Igor Napast Eva Zemljič: ”Ob zdravi uravnoteženi prehrani in zmerni telesni aktivnosti priporočam izogibanje sedečemu načinu življenja, vzdrževanje primerne telesne teže in opustitev kajenja.”

Vztrajanje pri zdravem načinu življenja je pomembno, saj sladkorna bolezen velja za najpogostejšo kronično bolezen; v letu 2017 naj bi bilo na svetu s to boleznijo 425 milijonov bolnikov, starih od 20 do 79 let, medtem ko naj bi jih 2045. s sladkorno boleznijo živelo že 629 milijonov. V Sloveniji je v letu 2017 po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje zdravila za znižanje krvnega sladkorja prejemalo že 111 tisoč ljudi.

Vse več nosečniške sladkorne

image
Profimedia Vztrajanje pri zdravem načinu življenja je pomembno, saj sladkorna bolezen velja za najpogostejšo kronično bolezen.

V porastu sta tako bolezen tipa 1 kot bolezen tipa 2 pa tudi nosečniška sladkorna, ki naj bi jo imela že vsaka sedma nosečnica. Slednje je več, pravi Zemljičeva, zaradi kasnejšega odločanja žensk za otroke, manj zdravega življenjskega sloga in več debelosti, večje ozaveščenosti in boljšega nadzora nosečnic pa tudi zaradi strogih meril za diagnozo sladkorne bolezni med nosečnostjo. "Sladkorna bolezen tipa 2 pa je pomembno povezana z debelostjo. Glede na trenutno epidemijo debelosti se bo število bolnikov s sladkorno postopoma višalo, nekoliko bolj v manj razvitih državah, medtem ko je incidenca v razvitem svetu v zadnjih letih stabilna," pojasnjuje Zemljičeva.

Sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima 90 do 95 odstotkov vseh obolelih za sladkorno boleznijo, se pojavlja v odrasli dobi in s staranjem strmo narašča. Znaki sladkorne bolezni so povečana žeja, pogostejše uriniranje, utrujenost, nagnjenost k okužbam, slabše celjenje kožnih ran in tudi meglen vid. "Kadar so vrednosti krvnega sladkorja le malo zvišane, običajno ljudje nimajo nobenih težav, zato diagnozo potrdi zdravnik na podlagi laboratorijskih preiskav," še pravi Zemljičeva in poudarja pomembno zgodnje prepoznavanje bolezni. Zato je ob prvih znakih, ki nakazujejo možnost pojava sladkorne bolezni, dobro, da se takoj odpravite na pregled k zdravniku. Če vam bo ugotovil sladkorno bolezen tipa 2, vam bo svetoval ukrepe, s katerimi boste lahko preprečili hitro napredovanje bolezni in s tem podaljšali čas do takrat, ko boste zaradi napredovane bolezni morali poseči tudi po inzulinu.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku