V Avstrijo na delo tudi zaradi pokojnine

Tanja Fajnik Milakovič, 8.7.2019
Profimedia

Pri naših severnih sosedih Avstrijcih povprečna pokojnina znaša okoli 80 odstotkov povprečne neto plače, povedano v številkah, okoli 1800 evrov.

Za zdaj nam še ne bo treba delati do 67. leta. Morda so nam pri tem pomagali tudi naši sosedje Hrvati. Prav v času, ko je ministrica za delo Ksenija Klampfer predlagala, da bi postopoma začeli zviševati upokojitveno starost s 65 na 67 let, je pri sosedih že vrelo zaradi pokojninske reforme vlade premierja Andreja Plenkovića. Hrvaški sindikati so namreč zbirati podpise za referendumsko pobudo "67 je preveč", do junija so zbrali 748.624 podpisov, kar je največ podpisov, ki jih je na Hrvaškem zbrala katera od referendumskih pobud do zdaj. In tudi enkrat več kot bi jih bilo treba. Z referendumsko pobudo zahtevajo delno spremembo pokojninske zakonodaje, ki je začela veljati letos, in sicer znižanje upokojitvene starosti s 67 na 65 let ter znižanje malusov za vsak mesec predčasne upokojitve.

Kaj za vraga delajo drugače na severni strani Alp, kjer se moški lahko upokojujejo pri 65 letih, ženske pa že pri 60 letih - in to s spodobnimi pokojninami?
image
Profimedia

Hrvaški sindikati so imeli podporo slovenskih, zato ne preseneča hiter umik predloga 67 let s pogajalske mize o načrtovanih pokojninskih spremembah, ki naj bi pri nas začele veljati že prihodnje leto. Bolj ko zares je očitno šlo za politični test socialnih partnerjev, brez podpore katerih pri tem pač ne gre. Zaradi drugačnih poskusov so namreč že padale vlade.

Tako bomo, kot vse kaže, dobili le sveženj spodbud, zaradi katerih bi se nam morda vendarle splačalo delati dlje. Ali bo res tako, je za zdaj še težko napovedovati. Poleg tega pa se novi upokojenci lahko nadejajo tudi nekoliko višjih pokojnin. Seveda niti slučajno ne takih, ki jih imajo naši severni sosedje Avstrijci, kjer povprečna pokojnina znaša okoli 80 odstotkov povprečne neto plače, povedano v številkah, okoli 1800 evrov. Pri nas pa le še borih 59 odstotkov, saj se vse od leta 1992, ko je znašala zavidljivih 78 odstotkov, znižuje. Ko politike vprašaš, zakaj taka razlika, glede na to, da imata državi povsem primerljiv pokojninski sistem, vam bodo nanizali sto in en razlog. Od tega, da imajo v Avstriji pač boljše plače in zaradi tega boljše pokojnine, ki seveda z odstotki nimajo nobene veze. Do tega, da ima Avstrija višji BDP, kar je sicer res, a res je tudi, da namenja višji delež BDP-ja za pokojnine (okoli 14 odstotkov) kot Slovenija (devet odstotkov). Leta 2018 smo tako za pokojnine pri nas porabili celo dva odstotka manjši del BDP kot leta 2013, kar ni le v nasprotju s porastom števila upokojencev, ampak tudi trendom po Evropi. Pri nas pa se še vedno varčuje, pri sedanjih in bodočih upokojencih, ki imajo in bodo imeli za dobrih sedem odstotkov nižje pokojnine tudi zaradi neusklajevanja v preteklih letih. Po nekaterih izračunih se je v letih, ko so se pokojnine le delno usklajevale z rastjo plač in življenjskih stroškov - ali pa sploh ne, privarčevalo milijardo evrov.

In še zanimivost - v Avstriji za višje pokojnine zavarovanci in delodajalci plačujejo celo nižje prispevke (22,8 odstotka) kot pri nas (24,35 odstotka). Tako sploh ne bi smelo presenečati, da Slovenci zaradi boljšega zaslužka in delovnih pogojev raje delajo pri sosedih kot doma; dobili bodo tudi dobro pokojnino in se jim ne bo treba ubadati s tem, kako po 40 letih dela preživeti zgolj s 530 evri ali povprečkom slovenske starostne pokojnine - nekaj več kot 800 evri. Mimogrede, Avstrijci razmišljajo celo o dvigu minimalne zajamčene pokojnine za 40 let pokojninske dobe s 995 na 1200 evrov.

image
Profimedia

Pri nas pa so nekateri ekonomisti hudo zaskrbljeni, da bo postopno zvišanje odmernega odstotka za moške s sedanjih dobrih 57 na 63,5 odstotka v naslednjih šestih letih drag zalogaj - in že napovedujejo, kakšen vpliv bo imel na vzdržnost pokojninskega sistema. Morda bi bilo bolje, da končno razvozlajo uganko, kaj za vraga delajo (ali so delali) drugače na severni strani Alp, kjer se prav tako starajo in živijo dlje kot mi, pa se moški lahko upokojujejo pri 65 letih, ženske pa že pri 60 letih - in to s spodobnimi pokojninami.

Tisti, ki snujejo pokojninske spremembe in reforme, pa naj si tudi pogledajo, kako imajo v urejenih državah rešen dvojni status upokojenih, da ne bomo več zapravljali časa za debate o nelojalni konkurenci, rušenju solidarnosti in za pogajanja, koliko odstotkov pokojnine bi jim dali, če po izpolnitvi pogojev še delajo. Pri tistih, ki se starostno upokojijo v Avstriji, delo po upokojitvi namreč prav nič ne vpliva na višino njihove že "prislužene" pokojnine. Dobivajo celo pokojnino, od plače ali zaslužka pa plačujejo davke in prispevke kot vsi drugi. Tudi v Italiji lahko zaposleni in samozaposleni po starostni upokojitvi še najprej delajo in obenem prejemajo polno pokojnino. In tako je tudi v večini drugih evropskih držav.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku