US Open: Kanadska novinka ni dovolila vstajenja veteranke

Aleš Mišič, 8.9.2019
Epa

V finalu Flushing Meadowsa je 19-letna Bianca Andreescu premagala 37-letno Sereno Williams

Kar ji je včasih šlo odlično, ko je kot za stavo zmagovala v finalnih obračunih, ji ne gre več. Ameriška teniška super šampionka Serena Williams (8. na lestvici WTA) je na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku klonila s 3:6 in 5:7 proti 19-letni Kanadčanki romunskega porekla Bianci Andreescu (15). S 37 leti veteranka, nekdaj številka ena svetovnega tenisa, ostaja pri 23 naslovih za grand slam, njena nasprotnica pa je osvojila prvega.

Zdelo se je, da bi lahko bil ubijalski servis Williamsove glavno orožje v boju za 24. zmago na enem od štirih največjih turnirjev na svetu, s katero bi se izenačila s slovito Margaret Court. Toda izgubila je že svoj prvi začetni udarec. Prvi niz je Kanadčanka gladko dobila, čeprav se ji je izmuznil break v sedmi igri, ko je imela pet zaključnih žogic. Odlično igro je najstnica nadaljevala v drugem nizu in bila na pragu uspeha pri vodstvu s 5:1. Toda Američanka, ki je bila že klinično mrtva, je čudežno oživela ob podpori nogometno razpoloženih navijačev in izenačila (5:5). "Takrat sem se še posebej potrudila, saj so bili navijači neverjetni, nosili so me po igrišču. Upala sem, da bom igrala precej bolje. Upam, da bom še osvojila veliko lovoriko, potem ko me je moja ekipa morala prenašati po zadnjih razočaranjih," je dejala Williamsova, ki je v New Yorku osvojila šest naslovov.

image
Epa Kanadčanka romunskih korenin je prvič poljubila pokal na turnirjih za grand slam.

Mlada Kanadčanka popolnega preobrata ni dovolila, Williamsovi pa je ostala uteha, da se je v polfinalu s 101. zmago v Flushing Meadowsu izenačila z rojakinjo Chris Evert. Po rojstvu hčerke septembra 2017 grand slama še ni dobila, pa je od takrat že štirikrat igrala v finalu. Bianca Andreescu si je po prvi lovoriki za grand slam dala duška. Po lestvi je splezala do svoje ekipe na tribuni ter objela starša, ki sta se leta 1994 iz Romunije preselila v Kanado. "Težko je najti prave besede. Letošnje leto je bilo zame neverjetno. Sanje so se mi uresničile. Skušala sem biti umirjena in ponosna sem, da mi je uspelo. V drugem nizu so bili navijači res glasni, vsi so želeli zmago Serene in ni bilo lahko," je bila presrečna nova junakinja, ki je komaj letos osvojila svoj prvi turnir WTA. V Indian Wells je prišla s posebnim povabilom in v finalu premagala Angelique Kerber.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku