Urinska inkontinenca: Kako si pomagamo?

Urška Kereži, 12.11.2019
Shutterstock

Uživajte v življenju brez tegob, ki jih prinaša nehoteno uhajanje urina. Najpogosteje se težave z inkontinenco pojavijo po 40. letu starosti.

Mnoge ženske med nosečnostjo in po porodu neprijetno preseneča uhajanje urina ob povečanju tlaka v trebušni votlini, ki nastane ob smehu, kašljanju, kihanju, teku ali dviganju težjih bremen. Med nosečnostjo mišice medeničnega dna namreč oslabijo, kar vpliva tudi na mehur.

Raziskave so pokazale še, da na inkontinenco vplivajo tudi telesna teža in hormonske spremembe, ki jih prinesejo leta. Težave so tako najbolj pogoste po 40. letu starosti. V nekaterih primerih pa na nehoteno uhajanje urina vpliva tudi vnetje mehurja oziroma urinarnega trakta, ki ni bilo pravočasno ali dokončno zdravljeno.

Spremembe nožnice

Nožnica se stara kot drugi deli telesa. Do prvih sprememb lahko pride že po porodu, ob dvigovanju težkih bremen, dolgotrajnem kašlju ali zaprtosti. Našteti primeri namreč poškodujejo kolagen in vezivno tkivo, zato postane ohlapna, kar najhitreje opazimo med spolnimi odnosi. Zelo pomembni vzroki za hitro izgubo kolagena so tudi kajenje, slaba prehrana, ki ne vsebuje dovolj vitamina C ter pomembnih mineralov, kot sta silicij in žveplo. Ohlapna nožnica pa sčasoma vodi v nastanek stresne urinske inkontinence ali nehotnega uhajanja urina ob naporih, kot so poskoki, tek, ples, kašelj. Z leti spremembe povzroča tudi hormonsko neravnovesje, predvsem menopavza in klimakterij ter posledično pomanjkanje estrogena in progesterona. Nožnica tako postaja vse bolj suha, stene tanjše in občutljive, spolni odnosi so zelo boleči in včasih se pojavijo krvavitve zaradi poškodbe.

40 odstotkov žensk se spopada z uhajanjem urina.

Kako si pomagati?

Da boste imele kar najboljši pregled nad težavo, si omislite poseben dnevnik, v katerega zapisujte, kako se obnaša vaš mehur. Ob daljših odhodih od doma, izletih ali počitnicah vam bo prišel zelo prav. V začetni fazi si pomagate predvsem z vajami za krepitev mišic medeničnega dna, še učinkovitejše je najnovejše zdravljenje z laserjem, ki omogoča obnovitev kolagenskega in vezivnega tkiva v nožnici. Na voljo sta tudi zdravljenje z elektrostimulacijo ali magnetno terapijo. V primeru večjih tegob, ko urinska inkontinenca prinaša zdravstvene, higienske in socialne težave, pa se obrnite na osebnega zdravnika, ki vas lahko napoti k specialistu.

Slednji bo ocenil, ali je morda najprimernejša rešitev operativni poseg - klasična sprednja plastika s podpornimi šivi pod sečnico in vstavljanje trakov, imenovanih TVT, pod sečnico. Priskrbite si tudi ustrezne vložke, s katerimi boste suhe in samozavestne ves dan.

Preprečite vnetje sečil
- Urinirajte pred spolnim odnosom in po njem,
- po uriniranju se vedno obrišite proti zadnjici,
- nosite bombažno spodnje perilo,
- izogibajte se tesnim hlačam (še posebno pri telesni vadbi),
- spodnje perilo menjajte vsak dan,
- uživajte čim manj sladkorja, sladkanih pijač in alkohola,
- umivajte se s tekočo vodo,
- uporabljajte kozmetiko za intimne predele,
- ne kadite.

Vaja dela mojstrico

1. Treniranje mehurja

Ko začutite, da morate na stranišče, poskusite še nekaj časa zadržati. Če je mogoče, urinirajte le vsako uro, nato razmik podaljšujte za pol ure in čez čas še za pol ure. Nadaljujte, dokler ne boste natrenirale mehurja, da zadrži urin tri do štiri ure.

Drugi način: vsakič, ko začutite potrebo po uriniranju, počakajte 15 minut. To počnite vsaj dva tedna, nato čas podaljšajte na pol ure.

2. Krepitev mišic medeničnega dna

Z vajami krepite mišice medeničnega dna in obenem vplivate na delovanje mehurja. Da bi začutile, kako delujejo, med uriniranjem prekinite tok. Nato ga spet sprostite. To naredite le nekajkrat, samo da začutite prave mišice, nato vaje med uriniranjem ne izvajajte več. Druga različica je, da v vagino vstavite prst in stisnete mišice.

Kako izvajati vaje?

Trebušne mišice ter mišice na zadnjici in stegnih naj ostanejo povsem sproščene. Stisnite mišice medeničnega dna in štejte do deset, nato jih sprostite in ponovno štejte do deset. Vaje ponavljajte trikrat dnevno, najlažje je sede. To lahko počnete med delom v pisarni, med branjem knjige ali med vožnjo. Ob pravilnem izvajanju bi rezultate morale opaziti po štirih do šestih tednih.

Vplivajte na inkontinenco
- Omejite vnos kofeina, ki deluje kot diuretik,
- ne pijte zvečer in preden greste spat,
- uživajte hrano, ki je bogata z vlakninami,
- poskrbite za zdravo telesno težo.
Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku