Urejen grob izkazuje spoštovanje

Damijana Žišt, 1.11.2018
Sašo BIZJAK

Skrb za grobove je del naše tradicije in kulture, se pa ob dnevu spomina na mrtve še poveča prodaja cvetnih aranžmajev in sveč, kar mnogim cvetličarjem odločilno pomaga pri ohranitvi dejavnosti.

Dan spomina na mrtve je čas, ko se ljudje običajno bolj posvetimo urejanju grobov, nanje sadimo cvetje ter polagamo cvetne aranžmaje, cvetje in sveče. Zanimalo nas je, ali se praksa kaj spreminja, koliko smo za to pripravljeni plačati in koliko stanejo najemi stojnic v okolici mariborskih in ljubljanskih pokopališč. Miran Rade, sekretar sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, pravi, da se ob 1. novembru kupci najpogosteje odločajo za aranžmaje svežega in suhega cvetja, slednje ostane na grobu dalj časa, običajno vse do adventnih dni. Povprečna vrednost aranžmaja je po njegovi oceni od 20 do 40 evrov. Nekoliko manj kot nekoč se prodaja posamično cvetje.

image
Andrej Petelinšek Cvetje je vsekakor bolj ekološko od plastike.

V cvetličarni Aralija, ki deluje pod okriljem Pogrebnega podjetja Maribor, pravijo, da urejeno in vzdrževano grobno mesto izkazuje spoštovanje do preminulih, hkrati pa prispeva k podobi pokopališča kot urejenega in prijaznega mesta spomina. Da ljudje še posebej poskrbijo za grobove ob dnevu spomina na mrtve, pa da je del naše tradicije in kulture. Tudi njihovi kupci se v teh dneh pogosteje odločijo za cvetne aranžmaje iz svežega in iz sušenega cvetja, ki so lahko pripravljeni vnaprej ali pa jih izdelajo po naročilu. ​Kupci pa se odločajo tudi za lončke s trajnimi rastlinami ali za rezano cvetje. Cene aranžmajev so od 20 evrov naprej.

Od dnevnih do tedenskih najemov stojnic

Nataša Matijevič iz Snage Maribor pravi, da so letos izdali 35 dovoljenj za stojnice ob pokopališčih Pobrežje in Dobrava. V glavnem gre za ponudbo lokalnih cvetličarjev in vrtnarjev, ki prodajajo kvalitetne cvetlične aranžmaje in rože, vzgojene v lokalnem okolju. Za najem stojnic je treba odšteti od 130 do 450 evrov na dan, cena pa je odvisna od velikosti, tipa in lokacije stojnice. Pogosto prodajajo lastne kvalitetne izdelke tudi lokalni svečarji, ki ob tem ponujajo še medičarske izdelke, sladki program, kuhano vino in čaj, ni pa dovoljeno prodajanje druge hrane.

Namesto nagrobnih sveč raje rože
Na vprašanje, ali kupci v cvetličarnah kupujejo tudi sveče ali jih raje kupijo v večjih trgovskih centrih, kjer imajo akcije in so sveče cenejše, Miran Rade odgovori: "Kadar so sveče barvno usklajene z aranžmajem, jih kupijo v cvetličarni, sicer pa so mesto nakupa nagrobnih sveč pretežno trgovski centri. V glavnem pa so sveče postale izredna okoljska težava in jih odsvetujemo ter priporočamo steklene z oljnim polnilom. Namesto tega je bolje nameniti kakšen cvet več, saj pri cvetju ni težav glede hitre razgradljivosti."

Iz podjetja JP Ljubljanska parkirišča in tržnica so nam sporočili, da so za najem stojnic v okolici ljubljanskih pokopališč in Žal za čas od 28. oktobra do 1. novembra izdali 63 pogodb o najemu. Za pet dni stane najem prodajne klopi okoli 110 evrov, za leseno zložljivo stojnico, na kateri prodajajo ​rože in sveče, okoli 184 evrov, za stojnico za prodajo sladkega programa pa 220 evrov. Na stojnicah v okolici ljubljanskih pokopališč je mogoče kupiti tudi pražene mandlje in kostanj. Za prodajo hrane v gostinski hiški pa mora imeti ponudnik registrirano gostinsko dejavnost.

Oktobra promet cvetličarjev za sto odstotkov višji

Ker nekateri menijo, da za cvetličarje in vrtnarje pomeni praznik spomina na mrtve tudi nekoliko večji zaslužek kot v preostalih dnevih leta, smo Mirana Radeta vprašali, ali je to res. "Cvetličarji imajo sezonska obdobja, prav tako kot druge dejavnosti. Promet v cvetličarnah je januarja in februarja izjemno nizek, a se pokrije s prihodkom v marcu, sledijo povprečni dnevi pomladi, ko cvetličar nekako preživi. Poletni čas je mrtvo obdobje. Nekoliko več dogajanja je v septembru in oktobru ter za ob novembru, ko se s povečanim obsegom zaslužka pokriva izguba poletja. Advent in praznični čas božiča je čas stabilizacije in umirjenega prometa, potem pa se krog ponovi."

image
Sašo BIZJAK Namesto premnogih sveč zaradi varovanja okolja na grobove raje polagajmo rože ali zastavico.

Cvetličarji in vrtnarji imajo promet oktobra običajno za okoli sto odstotkov višji v primerjavi z avgustom ali septembrom. "Povprečna cvetličarna ima v avgustu približno od 5000 do 7000 evrov prometa, oktobra pa nekje od 10.000 do 14.000 evrov. Od tega je treba plačati stroške materiala, najemnino, če ta obstaja, obratovalne stroške in plače. Ko vse skupaj izračunamo, lahko hitro ugotovimo, da v tem poklicu mnogi ostajajo zaradi ljubezni do cvetja," pravi Rade.

V cvetličarskem poklicu mnogi bolj kot zaradi zaslužka vztrajajo zaradi ljubezni do cvetja.

Nekoliko večji zaslužki cvetličarjev in vrtnarjev ob dnevu spomina na mrtve gredo mogoče marsikomu v nos, ni pa podatkov, koliko s cvetnimi aranžmaji in svečami zaslužijo veliki trgovski centri, ki si lahko zaradi večje količine, in mnogokrat tudi slabše kvalitete izdelkov, privoščijo nižje cene, pa tudi prodaja cvetja in sveč na črno bi si zaslužila pozornost inšpektorjev.

Namesto sveč tudi zastavica

V Sloveniji je bilo lani prodanih okoli 16 milijonov sveč in iz njih je nastalo kar 3000 ton odpadkov. Po državi je 1199 pokopališč, tam je sicer res urejeno ločeno zbiranje odpadnih nagrobnih sveč, ne pa tudi ločevanje elektronskih in parafinskih nagrobnih sveč. Da noben odpadek ni dober odpadek, opozarjajo na ministrstvu, letos pa je na voljo že kar nekaj alternativ svečam. Karitas spodbuja, naj namesto za nakup preštevilnih sveč darujemo za dober namen, tudi letos bodo ob pokopališčih namesto sveč možno kupiti zastavico sočutja, fundacija Svečka iz Zagorja pripravlja akcijo Manj svečk za manj grobov, s katero zbirajo denar za naprave in pripomočke za invalide. Na grob pa lahko svojci pokojnih namestijo tudi leseno tablico z napisom Hvaležno odklanjamo sveče. 

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku