Upravna enota Maribor: Na osebni dokument se čaka do 14 dni

Jasmina Cehnar, 10.7.2020
Sašo Bizjak

Če ste namenjeni na dopust, čim prej preverite osebni dokument, saj letos velikemu številu osebnih izkaznic poteče veljava, na novo pa je zaradi zaščitnih ukrepov treba čakati dlje.

Zlasti pred odhodom na dopust je dobro preveriti veljavnost osebnih dokumentov, letošnje leto pa še toliko bolj. Osebna izkaznica namreč poteče kar 236.158 državljanom Slovenije, potni list pa še 43.700 osebam, kar pomeni, da je oziroma še bo enega od teh dokumentov identifikacije v letu 2020 zamenjal vsak sedmi državljan Slovenije.

Vstop možen le po predhodnem naročilu

Tudi na Upravni enoti (UE) Maribor imajo te dni poleg običajne poletne hektike veliko dela s pretečenimi osebnimi izkaznicami. Na njihovem območju jih je takih letos 15.000, poleg tega rok veljave preneha še 3500 potnim listom. Kljub večji gneči naročanje do nedavnega še ni bilo obvezno, od 1. julija, ko je vstop v stavbo v Ulici heroja Staneta znova omejen, pa se je to spremenilo, saj je do uradnikov v UE možno priti zgolj po predhodnem naročilu. Omejitev vstopa izvajajo pri vhodu v stavbo, kjer je vsak delavnik videti precej ljudi. Kdaj torej občani, zlasti tisti z nujnimi zadevami, pridejo na vrsto?

"Trenutno naročamo stranke za naslednji četrtek, pred tem so vsi termini zasedeni"
image
Sašo Bizjak Upravna enota Maribor

"Trenutno naročamo stranke za naslednji četrtek, pred tem so vsi termini zasedeni. Vloge za osebne dokumente sprejemamo na dveh oddelkih. Poskušamo jim najti prost termin, če ne moremo, jim predlagamo, da se obrnejo na kakšno drugo upravno enoto v bližini," so včeraj odgovorili na UE Maribor. Zatem je treba upoštevati še čas, ki ga izvajalec, podjetje Cetis, potrebuje za fizično izdelavo nove osebne izkaznice ali potnega lista, kar v skladu s pogodbo traja največ sedem dni. Je pa ob oddaji vloge možno prositi za prednostno izdelavo osebne izkaznice. V tem primeru je treba plačati višjo upravno takso, osebna izkaznica pa je izdelana in predana na pošto najkasneje naslednji delovni dan. Na novi osebni dokument se torej v trenutnih razmerah čaka precej dlje, od 10 do 14 dni, so povedali na Upravni enoti Maribor.

image
Andrej Petelinšek

Izjemno leto 2022

Cene osebnih izkaznic so različne. Za otroke do treh let in s triletno veljavnostjo izkaznice je treba odšteti 12,46 evra. Za osebno izkaznico otroka med tretjim in 18. letom, katera ima veljavnost pet let, pa 14,26 evra. Odrasle stane izdelava tega dokumenta 18,86 evra, velja pa deset let, razen če je oseba stara več kot 70 let. Takrat je veljavnost osebne izkaznice trajna. Medtem se cene potnih listov gibljejo od 35,2 evra za triletno veljavnost do 39,3 evra za petletno veljavnost oziroma 46,1 evra za veljavnost desetih let.

image
Sašo Bizjak Osebne izkaznice so zaradi svoje praktičnosti, široke uporabe in nižje cene izdelave najbolj priljubljen dokument identifikacije. V Sloveniji jih imamo kar trikrat več kot potnih listov.

Letos bo v Sloveniji potekla veljavnost 280 tisoč osebnih dokumentov, naslednje leto še več - 340 tisoč, največ pa leta 2022, ko bo prenehalo veljati več kot pol milijona dokumentov, v mariborski upravni enoti denimo 24.000 osebnih izkaznic, ki so najbolj priljubljen osebni dokument. V uporabi jih je trikrat več kot dražjih in manj praktičnih, a širše uporabnih potnih listov.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku