Upor socialnih zavodov: Kam z okuženimi stanovalci

Tina Recek, 29.7.2020
Robert Balen

Skupnost socialnih zavodov Slovenije se vztrajno zavzema, da obolele starostnike s koronavirusom izolirajo zunaj domov.

Žarišče okužb s koronavirusom so pri nas domovi za starejše, pri čemer se od pojava nalezljive bolezni nenehno krešejo mnenja, kam z okuženimi stanovalci. V. d. sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik pravi, da na tem področju še vedno ni ustrezne strategije, in ob robu zadnjega izbruha v Hrastniku napoveduje izstop skupnosti iz delovne skupine za covid-19 s 1. avgustom.

Zgolj začasen odstop​

V skupnosti vztrajajo, da je treba ob pojavu okužb s koronavirusom obolele nemudoma in brez odlašanja osamiti, izolirati zunaj doma, saj kadrovske in arhitekturne razmere v večini domov za starejše ne omogočajo varne obravnave bolnih in učinkovite zajezitve nadaljnjega širjenja okužb. Rešitev vidijo v vzpostavitvi zunanjih enot za bolnike s covidom-19, ki bodo v skladu z zakonodajo pooblaščene za izvajanje popolne osamitve obolelih in bodo imele na voljo vse potrebne prostorske, kadrovske in tehnične vire - tako kot to veleva zakonodaja. Ta pa daje ministru za zdravje vsa pooblastila, da določi takšne prostore in tudi ves potrebni kader. Sahernik še pojasni, da so zunanje enote uspešno vzpostavili v več državah in ni razloga, da jih ne bi zmogli - seveda ob dialogu vseh deležnikov - vzpostaviti tudi pri nas. "V skupnosti zahtevamo, da se na državni ravni čim prej sprejme strategija, ki bo skladna z zakonodajo, ki bo upoštevala dejanske zmožnosti domov in ki bo v največjo korist vseh stanovalcev, tako obolelih kot zdravih," poudarja.

image
Robert Balen V hrastniškem domu za starejše jih je od 132 varovancev doma okuženih 42. 

Kakšne pa bodo posledice njihovega odstopa? Sogovornik odvrne, da še vedno upajo, da jim bodo pristojni prisluhnili in da bo izstop res zgolj začasen. Težko si namreč predstavljajo, kako bodo brez sodelovanja skupnosti, ki v tej skupini zastopa interese stanovalcev domov za starejše, lahko pripravili najboljše možne ukrepe za preprečevanje in zajezitev okužb. "Upamo, da bo odstop pristojne spodbudil, da ponovno resno razmislijo o vzpostavitvi zunanjih enot za osamitev obolelih. Skupnost je strokovno združenje izvajalcev institucionalnega varstva, s čimer so naše zmožnosti seveda omejene. Lahko opozarjamo in predlagamo ustrezne strokovne rešitve, nismo pa odločevalci," odgovarja.

Kadrovski izpad zaradi okuženega osebja

Biserka Marolt Meden, predsednica združenja Srebrna nit, napovedani odstop podpira. Ob tem je pridala, da dokler ne bomo imeli ministrstva za starejše, ki bo odgovorno za socialni in zdravstveni vidik starejših, toliko časa ne bodo stvari urejene. Prav tako sekcija domskih zdravnikov, ki deluje v okviru Združenja zdravnikov družinske medicine, podpira zahtevo skupnosti, da je treba ob pojavu okužb s koronavirusom v domu za starejše obolele stanovalke in stanovalce nemudoma osamiti zunaj doma.

Predsednica sekcije dr. Tanja Petkovič je stališče podčrtala z orisom stanja v domovih, kjer biva približno 21 tisoč stanovalk in stanovalcev, povprečno starih 85 let. Polovica jih je nepokretna in potrebuje nego 24 ur na dan. Večini mora osebje pomagati pri prehranjevanju, osebni negi in drugih vsakodnevnih opravilih, vse to pa so tesni stiki, ki omogočajo prenos koronavirusa. "Domovi za starejše se soočajo z izrazitim kadrovskim pomanjkanjem, zaradi česar je delo organizirano tako, da so zaposleni na oddelkih vsak dan v stiku z mnogimi stanovalci in sodelavci. Ob pojavu okužb se zato soočijo z velikimi organizacijskimi težavami, ki jih še zaostrijo kadrovski izpad zaradi okužb med zaposlenimi in preventivne samoosamitve. Tudi arhitekturno večinoma niso zasnovani tako, da bi omogočali varno osamitev obolelih. Vse to moramo dosledno upoštevati pri snovanju in izvajanju ukrepov za zaščito zdravja prebivalk in prebivalcev, ki jih zaradi številnih pridruženih bolezni koronavirus najbolj ogroža."

Umrla še ena stanovalka doma starejših v Hrastniku
Medtem je v Domu starejših Hrastnik od skupno 132 varovancev doma okuženih 42. Potem ko so včeraj potrdili novo smrtno žrtev, zdaj v domu beležijo skupno tri smrti zaradi covida-19. Zaradi novih testov pri stanovalcih doma v četrtek znova pričakujejo višje številke okuženih. Je pa medtem ena uslužbenka od skupno enajstih okuženih v domu že ozdravela in se vrača na delo. V vmesnem času se je že izteklo nekaj karantenskih odločb, ki so jih prejeli občani. To na Občini Hrastnik poudarjajo zato, ker so zaradi tega, ker se nekateri sedaj ponovno vračajo v javno življenje, prejeli večje število vprašanj in prijav. V tej občini so v zadnjem času pogostejši tudi inšpekcijski nadzori, a zadnji kršitev niso več zaznali. (rp)
image
Robert Balen Dom starejših Hrastnik

Pri Cigler Kralju obžalujejo odločitev

Na napovedani odstop so se odzvali tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Janez Cigler Kralj. Uvodoma poudarjajo, da je bilo dosedanje sodelovanje s skupnostjo večinoma korektno in konstruktivno, ter obžalujejo napoved izstopa iz delovne skupine. "Vsekakor bomo storili vse, da do tega ne pride, saj so prizadevanja tako ministrstva kot, verjamemo, tudi v skupnosti usmerjena v isti cilj, to je skrb za naše uporabnike, stanovalce domov." Pri tem spomnijo, da večina stisk, s katerimi se danes srečujejo domovi in na kar opozarja tudi skupnost, izhaja iz dejstva, da je stanje v domovih za starejše posledica več kot 15-letnega zanemarjanja tega področja, zaradi česar je nastala kadrovska in prostorska stiska v domovih. Za reševanje kadrovske stiske bodo namenili okoli 30 milijonov evrov.

"Vsak dobi oskrbo"

Medtem pa so iz zdravstvenega ministrstva sporočili, da vsak, ki potrebuje bolnišnično obravnavo, to tudi dobi in da je prav, da o načinu zdravljenja odloča stroka in ne politika ali interesna združenja. "Vsi skupaj delujemo v interesu oskrbovancev. Ključno je, da imamo delujoč zdravstveni sistem. Ob premeščanju oskrbovancev v bolnišnice bi bili javni zdravstveni zavodi močno kadrovsko okrnjeni, kar bi pomenilo manjšo realizacijo programa in kar bi še podaljšalo čakalne dobe," so nam odgovorili in opozorili na kadrovske stiske domov za starejše ter da jim skušajo zagotavljati pomoč na vsakem koraku. In še spomnili, da je minister za zdravje Tomaž Gantar v začetku julija dal navodilo za vzpostavitev negovalnega covid-19 oddelka Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana, Univerzitetnemu kliničnemu centru Maribor, Splošni bolnišnici Novo mesto in Splošni bolnišnici Nova Gorica. Menijo, da so na ta način zagotovili možnost sprejemov primarnih primerov oskrbovancev socialnovarstvenih zavodov, na drugi strani pa ohranili maksimalen možen obseg izvajanja zdravstvenih programov bolnišnic, ki se za potrebe covid-19 negovalnih oddelkov aktivirajo ob dodatnih potrebah.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku