Upokojenski "regres" tudi za kurjavo

Tanja Fajnik Milakovič, 23.7.2019
Andrej Petelinsek

Če imate pokojnino višjo od 810 evrov, boste dobili le 127 evrov letnega dodatka, ki mu nekateri pravijo kar regres. Drugačna pravila veljajo za okoli 120.000 upokojencev, ki prejemajo poleg slovenske pokojnine tudi pokojnino iz tujine.

Letnega dodatka ne bom porabila za dopust v toplicah ali na morju, ampak za kurjavo. Prejemam 453 evrov pokojnine in letos bom dobila 437 evrov letnega dodatka. Ta mesec torej skoraj dve pokojnini, kar se mi bo zelo poznalo. Ker imam sicer nizko pokojnino, je treba živeti skromno in zelo skrbno razmisliti, kako boš porabil vsak evro," pravi upokojenka Sonja iz Maribora.
Letni dodatek bo zavod večini upokojencev izplačal skupaj z julijskimi pokojninami 31. julija

Višina odvisna od pokojnine

Letni dodatek bodo upokojenci letos dobili z julijskimi pokojninami. Izplačan bo v petih različnih zneskih, odvisno od višine pokojnine (glej tabelo). Dobili ga bodo vsi, tudi tisti z najvišjimi pokojninami, saj so varčevalni ukrepi pri izplačilu letnega dodatka bili odpravljeni že v letu 2017. Čeprav mnogi letnemu dodatku, ki se je včasih imenoval tudi rekreacijski dodatek, pravijo kar regres, pa ga večina upokojencev porabi za nakup kurjave in drugih življenjsko nujnih potrebščin ter poplačilo položnic, saj je to z nizkimi slovenskimi pokojninami vse teže.

Do letnega dodatka so upravičeni tudi prejemniki invalidskih nadomestil. Vsi tisti, ki dobivajo nadomestilo nižje od 670 evrov, bodo letos dobili 237 evrov letnega dodatka, za preostale, ki prejemajo višja invalidska nadomestila, veljajo enaki zneski in mejne višine invalidskih nadomestil kot za prejemnike pokojnin.

Za okoli petino ali 120.000 upokojencev, ki prejemajo poleg slovenske pokojnine tudi pokojnino iz tujine, pa veljajo nekoliko drugačna pravila. Ti morajo Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) javiti letošnjo višino januarske pokojnine, ki jo dobivajo iz tujine. Zpiz je že marca vsem poslal poseben obrazec: Izjava o višini tuje pokojnine. Če so ta obrazec že izpolnili in zavodu poslali do 30. aprila, bodo dobili sorazmerni del letnega dodatka izplačan prav tako julija. Sicer pa lahko podatke Zpizu javijo še do 30. septembra in bodo letni dodatek prejeli do konca leta. Kdor izmed teh upokojencev do konca septembra zavodu ne bo posredoval podatkov o višini pokojnine iz tujine, bo prejel le 127 evrov letnega dodatka. Podatke o pokojnini iz tujine je zavodu mogoče poslati po pošti, tudi elektronski, lahko pa se upokojenci oglasijo v najbližji območni enoti Zpiza, kjer jim bodo pomagali izpolniti formular in ga bodo lahko podpisanega pravočasno oddali.

Drugačno izplačilo prihodnje leto?
"Letni dodatek za leto 2020 mora biti določen v dveh zneskih, prejemniki pokojnin do 800 evrov naj prejmejo po 600 evrov letnega dodatka, upokojenke in upokojenci z višjimi pokojninami pa po 300 evrov. Prav tako je treba vsako leto letni dodatek valorizirati z rastjo cen življenjskih potrebščin," pravi predsednica sindikata upokojencev Francka Ćetkovič. To pa je le ena od zahtev sindikata upokojencev, ki so jih pred kratkim poslali v kabinet predsednika vlade Marjana Šarca. Poleg višjega in drugačnega izplačila letnega dodatka v prihodnjem letu zahtevajo tudi, da se najkasneje do 30. junija 2020 opravi izredna uskladitev pokojnin za 7,2 odstotka, kolikor so danes še vedno nižje pokojnine zaradi neusklajevanja in varčevanja po ZUJF-u. Prvo izredno uskladitev za 3,6 odstotka zahtevajo do 30. novembra letos, drugo v višini 3,6 odstotka do konca junija prihodnje leto. Premierju so dali čas do konca avgusta, da odgovori na njihovo zahtevo.

Če ste delali v tujini

In zakaj so podatki o višini pokojnine iz tujine pomembni za izplačilo letnega dodatka? Ker se po novem že dve leti pri izplačilu letnega dodatka upošteva ne le tisti del pokojnine, ki ga upokojeni dobi v Sloveniji, ampak tudi pokojnina iz tujine. Zaradi tega marsikateri upokojenec dobiva nižji dodatek, kot ga je včasih, in tako bo tudi letos. In kako si lahko izračunate višino letnega dodatka, če prejemate pokojnino tudi iz tujine? Najprej je na odločbi treba preveriti, koliko imate dopolnjene skupne zavarovalne dobe, in nato še, koliko od te v Sloveniji. Nekdo, ki je denimo dopolnil 70 odstotkov skupne zavarovalne dobe v Sloveniji, njegova pokojnina - seštevek slovenske in iz tujine - pa znaša 552 evrov, bo namesto 297 evrov letnega dodatka, kolikor bi ga dobil letos, če bi prejemal le slovensko pokojnino, dobil samo 207 evrov ali 70 odstotkov od 297 evrov.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku