Upokojena vzgojiteljica na vrtu vzgojila strast do vrtnic: Vsako leto na ogled povabi ljubitelje narave in priredi izobraževalne delavnice

Branka Bezjak , 4.6.2020
Osebni arhiv

Branka Gregorinčič, ravnokar upokojena vzgojiteljica, je pred 36 leti kupila vrtnice in zanje odštela skoraj celo plačo. Začela je z vrtnicami, kupljenimi preko pošte, sedaj je na njenem vrtu vse, kar je na slovenskem tržišču. Svoj vrt rada tudi pokaže in tako širi svoje znanje o rastlinah. Ta konec tedna pripravlja dneva odprtih vrat.

"Zdaj še ni vse v cvetu, boste morali še priti," je v telefonskem klicu pred našim obiskom povedala Branka Gregorinčič. In prav je imela. Njen vrt ob hiši v Brunšviku v občini Starše je pravi biser, skrit za visokimi cipresami. A te niso tam, da bi vrt zakrile pred očmi radovednežev, nasprotno. Ciprese zagotavljajo zaščito pred vetrom, ki je na odprtem Dravskem polju zelo pogost. Velika ljubiteljica narave, ki pravi, da je bila na svet poslana, da živi z rastlinami in svoje znanje širi, z veseljem vsakomur pokaže ta svoj zaklad, svoj vir sreče in energije. In ta konec tedna, 6. in 7. junija, bodo vrata vrta še bolj na široko odprta zainteresiranim. Med 10. in 18. uro bo namreč dan odprtih vrat Brankinega vrta. Ob ogledih bodo otroke pričakale še ustvarjalne delavnice, na katerih praviloma uživajo in soustvarjajo tudi odrasli.

"Drug drugemu dajemo"

Dnevi odprtih vrat so zdaj že dolgoletna tradicija, že 16. leto bodo tokrat. Sicer pa njen vrt dobro poznajo zlasti otroci iz "njenega vrtca" v Marjeti, kjer je jeseni kot vzgojiteljica tudi pričakala pokoj. Tudi otroci iz osnovne šole so se v njenem vrtu že veliko naučili, saj so ga že večkrat obiskali, v njem ustvarjali ter se seznanjali z zdravilnimi rastlinami in zelišči, iz njih pripravljali različne prigrizke in napitke ter se ob tem navajali na zdravo prehrano. "Največ mi pomeni, ko se zdaj že večji otroci med počitnicami ustavijo tukaj, me pridejo pozdravit, povedo, kako lepo je bilo v vrtcu. Kako mi polepšajo dan, to je največja nagrada zame. Rad moraš imeti otroke, jih razumeti, jim razložiti stvari in potem ni nobenih težav," pravi. Zdaj, ko je v pokoju, še več časa preživi na svojem vrtu. Tako še ni našla časa, da bi začela pisati knjigo: "Rada bi določene zadeve zapisala, ampak očitno še ni pravi čas." Načrtov ji namreč ne zmanjka. Sodelovala bo denimo tudi pri zasaditvah v vasi Starošince, enkrat mesečno načrtuje delavnice o zdravilnih rastlinah in drugih poučnih zadevah. Sodeluje tudi z več društvi, raziskuje, s partnerjem Martinom odkrivata zanimivosti, izmenjujeta izkušnje o rastlinah doma in v tujini. "Jaz dam njim svoje znanje, oni meni njihovo in takoj smo vsi bolj bogati," doda.

image
Arhiv vrta Najlepše je, ko na vrtnem paviljonu zacvetijo vrtnice vzpenjavke.

Vrtnice kupila po pošti

Rdeča nit vrta so vrtnice, ki obiskovalca sprejmejo že ob vhodu v vrt. Povezujejo nasade trajnic in kotičke za sprostitev, se bohotijo ob cvetnih pergolah s klematisi, okrasnimi travami ter drugim okrasnim in užitnim grmičevjem. Imena vrst vrtnic, vseh rastlin je več kot 270, med obhodom niza kot iz topa, govori o njihovih značilnostih ... "Danes nekako ni pravi dan za dišave, ni pravega vonja," ugotavlja med obhodom ob duhanju posameznih cvetlic. Če se v tem času vrtnice še niso odprle v polni meri, pa v tem pomladnem času začarajo rododendroni, potonike, magnolije, floridski dreni, brogovite ter stotine različnih cvetov pomladnih znanilcev.

"Vsak dan je drugačen v vrtu," razlaga z navdušenjem. Vrtnice je leta 1984, ko je tudi začela urejati vrt, naročila iz Srbije kar po pošti. Čeprav je takrat za to dala skoraj celo plačo, je bila odločitev pravilna, vrtnice uspevajo še danes. In pravi, da so najlepši dnevi v vrtu takrat, ko zacvetijo, med najlepšimi so vzpenjave vrtnice na zimskem vrtu, na vrtni uti in tiste, ki se vzpenjajo in olepšajo krošnje dreves s tisočerimi cvetovi. "Vsak prinese nekaj s seboj na svet, in če se ti uresniči to, kar imaš pod kožo, je to največja sreča v življenju," pravi Branka o tem, da je že od nekdaj v sebi nosila ljubezen do rož, rastlin, a ji ni bilo dano, da bi to bil njen poklic. Zato se je z leti ob službi sama izobraževala o tem.

image
Branka Bezjak Race tekačice so dobrodošle na zelenjavno-zeliščnem vrtu.

Na vrtu so med okrasnimi rastlinami tudi visoka drevesa, jablane in češnje. Za cvetličnim vrtom je še več dobrot na zelenjavno-zeliščno-sadnem vrtu, Branka pravi temu njivica, ki daje veliko domačega pridelka, pa tudi sadja: ameriške borovnice, kosmuljo, robide, jagode, jurko ... Ob prihodu pozdravijo race tekačice, ki pridno jedo polže, da ti ne pojedo preveč pridelkov. Sicer pa vlada na vrtu sožitje s pticami in drugimi živalmi. Kar 35 valilnic je po vrtu, ptiči v tem času prijetno žvrgolijo, napijejo pa se lahko kar v delu vrta, kjer preseneti še čudovit pogled na ribnik z nešteto cveti lokvanja in obvodnih rastlin. Morajo biti pa ptiči previdni, da jih ne ulovi kateri od domačih mačkov. "Mislim, da kar je na slovenskem tržišču, je na našem vrtu, res je bogat z vsemi rastlinami," doda lastnica, ki pripravlja tudi marmelade, sokove, kreme, olja iz rastlin ...

Lepote vrta si je mogoče ogledati tudi na njihovi spletni strani, kjer so dostopni tudi kontakti za dogovore o obisku ali kakšna vprašanja. "Upam, da bo lepo vreme, da se bo medtem še razcvetelo. Sredi junija je vrt res fantastičen," je Gregorinčičeva še povabila na dneva odprtih vrat. Vstopnine za ogled ni, sta pa lastnika vesela, če kdo pusti kak evro prostovoljnega prispevka, kar gre spet vse nazaj v vrt.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku