Umrl je Niki Lauda, sloviti voznik formule 1

A.L., STA, 21.5.2019
Reuters

Avstrijski dirkač formule 1 je svetovni prvak postal trikrat - leta 1975, 1977 in 1984.

Tuji mediji poročajo, da je v starosti 70 let umrl trikratni svetovni prvak formule 1 Niki Lauda. Njegova družina je javnosti sporočila, da se je poslovil mirno. Umrl je 20. maja, devet mesecev po presaditvi pljuč. "Njegovi edinstveni dosežki v športu in podjetništvu bodo ostali nepozabni," je sporočila družina, ki se je dotaknila tudi njegovega zasebnega življenja in sporočila, da je bil izjemen soprog, oče in dedek. 

image
Reuters

Avstrijski dirkač formule 1 je svetovni prvak postal trikrat - leta 1975, 1977 in 1984. Po končani dirkaški karieri se je posvetil podjetništvu. Pri tem še posebej izstopa njegova znana, zdaj že nekdanja, letalska družba Lauda Air in pozneje Niki Air.

image
Reuters

V zadnjem obdobju je imel težave z zdravjem. Na Dunaju so mu tako avgusta lani presadili pljuča. Takrat so zdravniki sporočili, da je poseg uspel, njegovo življenje pa je še nekaj dni viselo na nitki. V začetku letošnjega leta je bil sprejet v dunajsko bolnišnico zaradi zapletov po okužbi z gripo.

Lauda se je leta 1976 hudo ponesrečil na dirki v Nürburgringu. Njegov ferrari je zajel ogenj, avstrijski dirkač pa se je rešil s hudimi opeklinami, ki so trajno zaznamovale njegovo zdravje. V nesreči je utrpel opekline tretje stopnje po glavi in obrazu, hudo poškodovana je imel tudi pljuča. Zdravniki so bili nad njegovim zdravstvenim stanjem zaskrbljeni, Lauda pa se je kljub temu čez 40 dni po nesreči vrnil na dirkališče. Po nesreči se je pogosto srečeval z zdravstvenimi težavami. Leta 1997 in 2005 je moral na presaditev ledvic.

Anketa

Koliko ur dnevno preživite ob elektronskih napravah, kot so telefon, računalnik, tablični računalnik in televizija?

Sudoku