UKC Ljubljana opozarja: Izogibajte se nenujnim rizičnim opravilom, tudi obrezovanje drevja naj počaka

P.K., 29.3.2020
arhiv Večera

Karantena niso počitnice, opozarjajo v največjem slovenskem kliničnem centru. Začelo je primanjkovati krvi, travmatologi ljubljanskega UKC-ja pa so zasuti s poškodovanci iz adrenalinskih športov, pozivajo na twitterju in ljudem sporočajo #ostanidoma, to niso počitnice!

"Včerajšnja sobota je bila katastrofalna. Imeli smo oliko težkih poškodb kot na običajno sončno soboto in nobenega sledu o karanteni. Zato ljudi še enkrat opozarjam, naj bodo doma. Mi za poškodovane poskrbimo, na travmatologiji imamo vse intenzivne nege polne, reanimacija je bistveno otežena. Zato še enkrat, ne obrezovat drevja, ne iti na motorje ali gorska kolesa, ostanite doma. Predlagam, da kaj preberete, pokličete dobre prijatelje. Jaz vem, da je zelo težko biti doma, ampak vsi moramo to zdržat," je v spodnjem video posnetku, ki so ga pripravili v UKC Ljubljana, povedal predostojnik KO za travmatologijo prof. dr. Matej Cimerman.

V UKC Ljubljana smo zaznali velik pritok poškodovanih zaradi različnih adrenalinskih in drugih aktivnosti, ki jih je v teh trenutkih bolje odložiti, so zapisali pod objavljenim posnetkom. "Še vedno prihajajo ljudje težko poškodovani, ker skačejo z jadralnimi padali, gorski kolesarji, motoristi. Razumemo in pričakujemo poškodobe oseb, ki opravljajo delo, ki je izpostavljeno tveganjem, vendar si želimo bistveno manj nepotrebnih poškodb. Moramo se zavedati, da ne gre za počitniški čas, ampak za karanteno, zato prosimo, da se izogibajte rizičnih opravil, ki v tem času niso nujno potrebna," poudarja vodja Urgentnega kirurškega bloka doc. dr. Anže Kristan.

"Vsakega poškodovanega tretiramo kot potencialnega bolnika s COVID 19, kar pomeni, da se moramo zaščititi celotno osebje in prostor in hkrati oskrbeti pacienta ter hkrati paziti na svoje zdravje. Težave s preskrbo s krvjo se že kažejo. Včeraj smo imeli dve zelo hudi poškodbi, kjer smo porabili veliko krvi in danes je treba res šparat s to krvjo, če se le da," je povedala Jelena Bregar, nadzorna anesteziologinja.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku