(FOTO) Uefa superpokal: Da je mesto v nogometnem pričakovanju, spoznaš že na novem carigrajskem letališču

Tomaž Ranc, Carigrad, 14.8.2019
Reuters

Nocoj ob 22. uri po carigrajskem času in ob 21. uri po slovenskem Uefin superpokal med Liverpoolom in Chelseajem na nabito polnem in zelo akustičnem stadionu Bešiktaša. Kdo bo dvignil trofejo, Lampardovi ali Kloppovi fantje?

V Carigadu je vse nared za še en globalni nogometni spektakel, superpokal, bitko med zmagovalcema največjih evropskih klubskih tekmovanj prejšnje sezone - Liverpoolom, ki je dobil tisto najprestižnejše, ligo prvakov, in Chelseajem, zmagovalcem evropske lige, te "rezervne" lige prvakov, kjer dobijo priložnost prav tako izvrstni klubi bolj mešane druščine, ki morda niso smetana, a prav tako krojijo evropski klubski ligaški vrh.

image
Tomaž Ranc Letališče Istanbul sporoča, da je v mestu finale superpokala
Da je mesto v nogometnem pričakovanju (finale bo na izvrstni in izjemno akustični Bešiktaševi Areni Vodafone), spoznaš že na novem carigrajskem letališču, kjer ne manjka simbolov obeh klubov, predvsem pa je nogometno okrašena okolica stadiona v predelu Bešiktaš. Finale sicer sovpada s praznovanjem kurbanskega bajrama, velikega muslimanskega praznika, zato je vzdušje v mestu praznično, tudi številne trgovine so zaprte.
image
Tomaž Ranc Stadion Bešiktaša

Angleži ne popuščajo

Da, otoški finale je to, kar kaže, da Angleži pri nogometu (če že pri brexitu) ne popuščajo.Tudi številke zadnjega prestopnega roka kažejo na osupljive rekorde – Deloittovi strokovnjaki so izračunali, da so za zadnje prestope "Premierligaši" porabili 1,41 milijarde funtov, kar je drugi največji znesek doslej. Več so porabili le leta 2017 – 1,43 milijarde funtov. Pri čemer je letos kar 11 od 20 klubov te lige povečalo budžete za nakupe! No, angleški finale ne pomeni, da turških navijačev na tekmi ne bo, nasprotno, zaradi njihove evforične pripadnosti nogometu je stadion razprodan.

image
Tomaž Ranc Prežijo, da bi fotografirali junake ...

Tudi sinoči pozno zvečer smo videli, kako navijači prežijo pred vhodom na stadion, da bi fotografirali Salaha in druge nogometne bogove. V mestu je opaziti tudi navijače obeh klubov, toda pretiranega hrupa ni bilo videti. Je pa menda akreditiranih 240 novinarjev, ob njih še 44 novinarjev, ki delajo za medijske hiše s pravicami za prenose, in 70 fotografov.

image
Tomaž Ranc Klopp, trener Liverpoola

Liverpool je favorit

Chelsea je v prvenstvu začel z visokim porazom. Kot je v Carigradu pred novinarji povedal trener Frank Lampard, stavijo na pomladitev moštva, vedo, da nimajo igralca tipa, kot je bil nekoč Eden Hazard, a je Lampard v finalu napovedal tudi vrnitev Williana, ki bi lahko bil najnevarnejši mož modrih. Williana so sicer precej mučile poškodbe in bržkone še ni čisto nared. Delal je v fitnesu. Pohvalil pa je tudi dejstvo, da bo piščalko imela v rokah ženska - Stephanie Frappart: "To je zgodovinska zadeva, korak naprej." Glede rezultata pa: "To je finale, v katerem se lahko vse zgodi, Liverpool je dober, mi pa moramo biti kompaktni, imamo priliko dobiti trofejo."

image
Tomaž Ranc Virgil van Dijk, Liverpool 
Liverpool, ki je favorit superpokala, pa je za razliko od modrih angleško prvenstvo začel z zmago. Tudi trener Liverpoola Jürgen Klopp je dejal, da so pripravljeni na finale: "Vsi vemo, kako kdo igra, in vsi pričakujejo, da bomo zmagali, toda Chelsea spoštujemo, videli smo jih, imajo mlade fante, pomladitev je dober načrt Lamparda." Ve pa, da moštvi še nista stoodstotni, saj se je sezona komaj pričela. Odgovoril pa je tudi na vprašanje o gostitelju Carigradu, tudi mestu prihodnjega finala lige prvakov. Da so v mestu kot tudi nasploh v Turčiji dobre nogometne vibracije, je pritrdil, da "to ve še iz časa vodenja Borussie Dortmund. Sicer pa je vse tako kot mora biti, gremo stoodstotno tako kot Chelsea". Glede ženskih sodnic, kar precej zanima novinarje in odmeva v javnosti, pa je zvezdnik Liverpoola Virgil van Dijk dejal: "Spol ni pomembno, važna je kvaliteta sojenja."

Mijatović delegat

image
Tomaž Ranc Radenko Mijatović, delegat finala superpokala v Istanbulu
Tekma pa bo letos imela tudi slovenski pridih. Pa ne mislimo na Aleksandra Čeferina, ki seveda je kot predsednik Uefe tako kot celoten vrh Uefe v Carigradu, tokrat je namreč delegat angleškega finala predsednik slovenske nogometne zveze Radenko Mijatović. Letošnji finale, ki se začenja ob 22. uri po carigrajskem času, je seveda tudi svojevrstna uvertura za prihodnji finale lige prvakov, ki bo 30. maja 2020 prav tako v mestu ob Bosporju. Prihodnje leto pa bo tudi spet evropsko prvenstvo, torej bo leto 2020 še kako nogometno obarvano.
image
Tomaž Ranc Večerni trening Liverpoola
Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku