Tulipan je cvet, ki je obnorel svet

Meta Šepic, 15.4.2019
Andrej Paušič

Tulipani danes niso več tako vrtoglavo moderni, kot so bili v času tulipanomanije, a so še vedno brez dvoma najbolj priljubljene cvetlice v vrtu. Sadijo jih otroci, vrtni oblikovalci, gospodinje, vrtnarji in botanični zbiratelji. Obožujejo jih ženske, še posebno, kadar jim jih v šopku podarijo moški. Ljubezen do tulipanov je k nam pripotovala z vzhoda, s prvimi, lilijam podobnimi rdečimi cvetlicami.

Tulipan je v naravi razširjen na obeh straneh severnega 40. vzporednika. Njegova naravna rastišča se raztezajo od Srednje Evrope, Balkanskega polotoka in Bližnjega vzhoda pa vse do Srednje Azije. Center razširjenosti rodu (območje z največ vrstami) so severni obronki gorovja Tjanšan (južni Kazahstan, severovzhodni Uzbekistan), gorovje Pamir (Tadžikistan) ter severovzhodni Iran. Poetično so tulipani cvetlice vzhoda, v naravi pa rastejo na suhih travnikih, goličavah, gorskih pašnikih in v mediteranski makiji.

image
Meta Šepic Tulipani in sleči - čebulice tulipanov so slastni priboljški za voluharje. Če imate z njimi na vrtu težave, čebulice posadite v mrežo ali v posode.

Prvi uradni zapisi o tulipanih v zahodnoevropskih vrtovih segajo v sredino 16. stoletja, na Bavarsko. V Evropo so pripotovali kot seme. Od tistega časa so se v 300 letih z Bližnjega vzhoda ter držav Srednje Azije v Evropo preselili tulipani različnih vrst in sort, ki jih danes gojimo po vrtovih. Tako kot je pestra njihova geografska razširjenost, je širok tudi spekter gojenih sort in različic. Od leta 1929, ko so vrste in sorte tulipanov prvič popisali, jih je danes v registru Kraljevega registra gojiteljev čebulic Nizozemske že več kot 5500.

Sorte delimo v skupine
Na voljo je širok spekter sort tulipanov, ki jih v grobem delimo na divje vrste in vrtne tulipane. Vrtni tulipani se med sabo razlikujejo po času cvetenja (zgodnji, pozni), po višini in po obliki cvetov. Še bolj natančno lahko vrtne tulipane razvrstimo v deset osnovnih skupin.

Prvi so jih cenili na vzhodu

Tulipani so bili zelo cenjeni in priljubljeni, še preden so iz rodnih krajev odpotovali v Zahodno Evropo kot hortikulturna zanimivost. Prvo večjo zbirko divjih vrst tulipanov so iz zasebnega vrta ukradli nizozemski gojitelji in tulipane razširili po vsej državi. Ker so jih sprva razmnoževali s semenom, se je povečala tudi genska pestrost. Turki so že pred njimi ugotovili, da so tulipani nagnjeni k mutacijam. Iz divjih vrst so v kratkem času selekcionirali »popoln cvet« - tulipan z ozko zvonastim, stisnjenim cvetom, z izrazito koničastimi cvetnimi listi. Tulipanomanija, ki se je v Evropi zgodila v 17. stoletju, se je v 18. stoletju vrnila nazaj na Vzhod. Čas, ko je v Osmanskem cesarstvu vladal sultan Ahmed III., imenujemo »lale devri« ali obdobje tulipana. V času njegovega vladanja so bili cesarski vrtovi spomladi prekriti z različnimi vrstami tulipanov - turškimi, iranskimi, nizozemskimi, ki so jih za Osmanski dvor gojili na Nizozemskem.

image
Andrej Paušič Tulipa agenensis, fotografirana na travišču na naravnem rastišču na otoku Hiosu v Grčiji

Opis in gojenje

image
Meta Šepic Tulipani v mešanih zasaditvah - v mešanih zasaditvah lahko uporabite sorte tulipanov, ki cvetijo ob različnem času. Cvetovi tulipanov se starajo graciozno, do konca so privlačni za pogled. Njihovi cvetni lističi se upognejo navzdol in odpadejo, preden bi pokvarili izgled. Tulipane lahko sadimo tudi na stalno mesto, najrajši imajo rahla, peščena tla, ki se hitro ogrejejo. Vendar lahko pričakujete, da se bodo cvetovi z leti spremenili - nagnjeni so k mutacijam.

Tulipani so spomladi cvetoče čebulice, ki jih gojimo zaradi živopisnih cvetov. Najpogosteje so rdeči, roza, rumeni ali beli, prevladujejo topli odtenki. Dno cveta je pogosto drugače obarvano kot cvetni lističi. Privlačno cvetlico torej sestavljajo: prava čebula, široko suličasti listi in mesnato, olistano steblo. Simetrične cvetove sestavlja po šest cvetnih lističev, v sredini je en pestič in okoli njega je razporejenih šest prašnikov. Določanje vrst in sort tulipanov je kompleksna zadeva, predvsem zaradi njihove naravne variabilnosti in dolge zgodovine žlahtnjenja. Uvrščamo jih v družino lilijevk, kjer so v ožjem sorodu še z nekaterimi znanilci pomladi, kot sta pasji zob (Erytronium ssp.) in rumena pasja čebulica (Gagea ssp.).

Tulipan je strupen
Tulipani vsebujejo antociane, ki poskrbijo za njihove barvite cvetove. Poleg njih tulipani vsebujejo še druge kemijske spojine, ki so povzročitelji alergenih reakcij. Te se pojavijo v obliki dermatitisa. To težavo imajo izključno tisti, ki se poklicno ukvarjajo z dotikanjem čebulic, listov in stebel, torej gojitelji in prebiralci čebulic, ki imajo stik z velikim številom čebulic, ter cvetličarji, ki režejo stebla in liste.

image
Meta Šepic Vhod v botanični vrt Missouri - Tulipani so okrasne rastline. Gojimo jih zaradi privlačnih cvetov. Kadar jih sadimo v posode in želimo ustvariti velik vizualni učinek z mnogimi cvetovi, jih sadimo v več plasti.

Čebulice tulipanov sadimo jeseni. Zlato pravilo sajenja velja, da so čebulice trikrat toliko globoko, kot je velika čebulica. Med posameznimi čebulicami naj bo vsaj 10 do 15 cm presledka. Kadar jih sadimo v posode in želimo ustvariti velik vizualni učinek z mnogimi cvetovi, jih sadimo v več plasti - in ne bolj gosto skupaj. To je pogosta praksa pri sajenju v lonce in posode. Kot večina drugih čebulic imajo radi rahla, peščena, s humusom bogata tla, ki morajo biti dobro odcedna. Najlepše bodo cveteli na sončnih mestih.

image
Wikimedia Commons Semper Augustus - čebulica te sorte tulipana je v času tulipanomanije na Nizozemskem dosegla vrtoglavo visoko ceno. Na eni od dražb je bila prodana za 1200 guldnov, kar bi bilo danes malo več kot 90.000 evrov. To pa še zdaleč ni bila najvišja cena, po kateri so se prodajale čebulice tulipanov. Na vrhuncu tulipanomanije so se vrednosti čebulic gibale med 5400 in celo 10.000 guldni.

Uporaba

Tulipani so okrasne rastline. Gojimo jih zaradi privlačnih cvetov, ki zacvetijo spomladi. Njihovi veliki cvetovi močnih barv in raznoterih odtenkov prekrivajo gredice na vrtovih in velike površine v javnih parkih, silijo iz loncev in posod na terasah ter balkonih. Vidimo jih tudi na okenskih policah, tako na zunanji kot na notranji strani. Ker spadajo med čebulnice, jih lahko silimo in s to tehniko dosežemo, da zacvetijo še veliko prej, kot je nastavljena njihova biološka ura.

Tulipanomanija
Nikoli prej niti kasneje v zgodovini ena sama cvetlica ni povzročila tolikšnega občudovanja in hkrati z njim tudi tolikšnega poželenja, ki se je merilo z visokim kupom zlatih kovancev. Malo manj kot sto let po tem, ko je tulipan postal novost v evropskih vrtovih, med letoma 1634 in 1637, se je na Nizozemskem zgodila tulipanomanija. Cene čebulic tulipanov so dosegale vrtoglavo visoke cene, ko je bilo treba za eno čebulico odšteti 5400 guldnov - vsota, ki jo je povprečen zidar tistega časa zaslužil v 15 letih. Leta 1640 so čebulico sorte 'Semper Augustus' prodali za 1200 guldnov, v današnji valuti več kot 90.000 evrov.

image
Andrej Paušič

Rembrandtovi tulipani
Tulipan je edina cvetlica, ki je zaradi virusne okužbe postal še bolj priljubljen, kot je bil zdrav. Okužba z virusom pri tulipanih se izraža kot svetle proge na cvetnih lističih. Virus zavira tvorbo antocianinov, temnih barvil, in na teh mestih se izrazi osnovna barva cveta, ki je bela ali rumena. Ker se čebulnice razmnožujejo pretežno vegetativno, se s tem tudi prenašajo barvni vzorci na cvetovih z matične rastline na potomce. Skupino tulipanov, ki imajo zaradi virusne okužbe pisane liste, uvrščamo med Rembrandtove tulipane.

image
Profimedia Mešanica tulipanov, pomladnih anemon in hijacint v gredi.

Članek je bil objavljen v novi številki revije ROŽE IN VRT:

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku