Trpežna tla: Lesene terase za udobno bivanje na prostem

Sanja Verovnik, 7.6.2020
Schickler - Photo Studio 3

Še preden izberete vrtno garnituro in druge elemente, razmislite o talni oblogi terase. Ta je lahko kamnita oziroma betonska, še bolje pa je, če se odločite za les.

Uživati pod milim nebom ob poletnih večerih, gostiti na terasi prijatelje in znance - kaj je lahko lepšega od tega. Na terasi vsekakor preživimo veliko časa, bodisi sami bodisi v družbi. Če vaša terasa še ni urejena in še vedno razmišljate, kako naj bi bila videti, se načrtovanja lotite premišljeno. Ta čas so izredno priljubljene lesene terase, ki so sicer preproste tako za polaganje kot za vzdrževanje, ampak vam bodo dolgo in dobro služile le, če boste izbrali kakovosten les in se polaganja lotili po korakih.

Lično skriti očem
Terase so po navadi prostor za druženje, kjer imamo letno kuhinjo, potrebujemo pa tudi prostor, kjer odlagamo odpadke. Tomaž Rakuša iz podjetja Dukin svetuje, da koš za odpadke postavite na senčno in zaprto mesto, da odpadki niso direktno izpostavljeni sončni svetlobi, zaradi česar se tudi ne bodo tako segrevali. “Znano je namreč, da višje temperature pospešujejo razkroj odpadkov, kar pomeni več neprijetnih vonjav, še posebno pri bioloških odpadkih, ki jih je v okolici letne kuhinje običajno kar nekaj. Posode z biološkimi odpadki dobro zapirajte, saj odpadki privabljajo mravlje in druge žuželke, ki pa jih na terasi vsekakor ne želimo,” pravi Rakuša. Ena od možnosti za zbiranje odpadkov na terasi je po besedah Rakuše izvlečni koš, montiran v letni kuhinji. Tam bodo odpadki zaščiteni pred soncem in živalmi, hkrati pa je koš vedno pri roki. “Odpadki naj se vsakodnevno odnašajo v namenske zabojnike, ti pa naj se shranjujejo v zaprtem prostoru. Idealna rešitev za hrambo zabojnikov so tako imenovani smetarniki. To so konstrukcije iz različnih materialov, običajno kovine ali lesa. Lahko imajo tudi zasadljivo streho, ki je poleg estetskega vidika pomembna zato, da zmanjšuje izpostavljenost vročim sončnim žarkom, kar zmanjšuje neprijetne vonjave,” še pove Tomaž Rakuša.

Najprej izbira primernega lesa

Les na terasah je značilen za sodobno gradnjo. Izredno lepo se lesene talne obloge podajo k bazenom pa tudi kot prostor za počitek sredi urejenega vrta. Ker obstojnost lesa ni večna, je dobro razmisliti, kakšen oziroma kateri les bomo izbrali. Tako kot notranjih tudi zunanjih talnih oblog ne menjamo vsako leto, zato je pri izbiri lesa za teraso bistvena njegova trajnost. To pomeni, da se les z leti čim manj spreminja, torej se ne krivi, cepi in ne poka. Za zunanje površine moramo torej izbrati kakovosten les, ki je odporen proti škodljivcem in klimatskim spremembam; le tako nam bodo lesena tla dolgo dobro služila. Seveda ob ustreznem vzdrževanju.

image
Shutterstock Umazanijo z lesenih tal lahko preprosto odstranimo z vodnim curkom.

Tropski les je bolj obstojen na zraku

Kot pravi Matjaž Žnidaršič iz podjetja Alpod, so zunanje talne obloge lahko lesene ali iz lesnega kompozita. "Slednje, imenovane tudi WPC-deske, dajejo umeten videz, imajo pa prednost, da so zelo obstojne ter ne potrebujejo vzdrževanja," pojasni Žnidaršič. Na trgu je veliko zunanjih lesenih talnih oblog iz tropskega lesa. Kar se tiče samega lesa, so za zunanje površine najbolj primerne tudi druge eksotične vrste lesa iz Južne Amerike, Rusije in Indonezije. Predvsem les z območij ob ekvatorju v Braziliji vsebuje veliko olja in je stabilnejši kot les z drugih območij Južne Amerike.

Najprimernejše vrste eksotičnega lesa za terase
Sibirski macesen je zelo vsestranski za uporabo, največkrat pa iz njega izdelujejo lesene terase, ograje in pergole pa tudi fasade.
Cumaru je trd in odporen les iz Brazilije rdečkasto do rožnato-rjave barve. Na prostem postane svetlo rjav, sčasoma lepo posivi. Je za kar 120 odstotkov gostejši od hrasta.
Iroko je sveže požagan les svetlo rumene barve, ki čez čas spremeni svojo barvo v temno ali rdečkasto-rjavo. Zanj je značilen zanimiv vzorec.
Burmanska tikovina (teak) je eden od najbolj dragocenih trdih lesov na svetu, njegova uporaba je vsestranska. Se ne upogiba, lomi in ne postane krhek, saj vsebuje naravno olje za zadrževanje vode.
Itauba je eden najlepših in najtežjih vrst lesa na svetu. Je temne rdeče-rjave barve s sivimi lisami, sčasoma potemni.
Ipe Lapacho je paragvajski les, ki je izjemno vzdržljiv in zaradi goste celične strukture naravni zaviralec proti insektom, gnilobi in plesni.

"Kupec lahko izbira med vsemi oblogami različnih cenovnih razredov. Tropski les je bolj obstojen na zraku proti vremenskim vplivom in ima običajno daljšo uporabno dobo," opozarjajo v podjetju Alpod. Tropske drevesne vrste so tudi izjemno odporne proti glivam in insektom, je pa ta les primeren tudi za polaganje v bolj vlažnih pogojih. Tudi terase iz smrekovega ali macesnovega lesa so trpežne in imajo ob rednem vzdrževanju dolgo uporabno dobo, a pomembno je, da so ta drevesa odporna, kar pomeni, da so rasla v senčni legi in da so se po sečnji počasi sušila. Za macesen na splošno velja, da je zelo odporna vrsta lesa in mu posledično tudi plesen in insekti ne pridejo do živega. Na prostem ga lahko uporabljamo celo neobdelanega brez zaščite, z leti pa se na površini ustvari srebrno-siv odtenek. "Za vse zunanje lesene talne obloge velja, da bodo po določenem času postale bolj sive oziroma srebrno-sive barve. Če jih zaščitimo z oljem, bo osnovna barva bolj obstojna, vendar sta v tem primeru nujna minimalno čiščenje in ponovno oljenje terase, in sicer enkrat na leto. Posamezne drevesne vrste, na primer macesen, so bolj občutljive za mehanske poškodbe in se iverijo," razložijo v Alpodu.

image
Alpod Čeprav je les med gradbenimi materiali, ki jih človek skozi zgodovino uporablja najdlje, to še ne pomeni, da zna vsakdo z njim tudi delati, zato je izjemnega pomena izbira pravega izvajalca.

Doslednost pri polaganju

Poleg izbire kakovostnega lesa sta pri postavljanju terase zelo pomembni tudi natančnost in doslednost pri polaganju, zato je najbolje, da delo prepustimo izkušenim mojstrom, če ga nismo vešči sami. "Montaža zunanjih desk je zahtevna naloga, saj je treba paziti na pravilen razmik med deskami in podkonstrukcijo, na uporabo ustreznih ojačenih nerjavečih vijakov, predvrtavanje ..." opozori Matjaž Žnidaršič. "Zunanje talne obloge lahko vgrajujemo praktično na vsako ravno podlago. Treba je samo zagotoviti ustrezno odvodnjavanje," razloži sogovornik iz Alpoda. In nadaljuje: "Stoječa voda pod talno oblogo namreč vlaži deske, ki se s tem lahko zvijejo. Poleg tega poveča možnost nastanka trohnobe in plesni ter s tem propadanja desk. V primeru betonske podlage omogočimo odvodnjavanje z naklonom (1 do 2 stopinji). Če nimamo betonske podlage, je treba urediti drenažo. Pri vgradnji pazimo na ustrezno gibanje zraka oziroma na prezračevanje pod talno oblogo, ki ga zagotavlja podkonstrukcija. Priporočamo, da je talna obloga nameščena vsaj 35 milimetrov nad tlemi."

Uredite tudi letno kuhinjo
Če je terasa dovolj prostorna, jo opremite z letno kuhinjo, kjer boste lahko pripravljali jedi za svojo družino in goste. Tomaž Rakuša iz podjetja Dukin priporoča izbiro letne kuhinje, ki bo stala na prostem ali pod nadstreškom, izdelano iz kvalitetnih in trpežnih materialov, kot sta kamen in kovina. Rakuša pravi, da lesene kuhinje za postavitev na odprtem niso najbolj primerne. “Vsekakor je treba biti pozoren, da imajo kuhinje kakovostna vrata, ki ščitijo notranje police pred dežjem, umazanijo in žuželkami. Police v notranjosti kuhinje naj bodo iz materialov, ki so odporni proti vlagi, na primer iz aluminija.”

Dovolj že občasno čiščenje z vodo

Kar se vzdrževanja tiče, ne bomo imeli veliko dela, če izberemo kakovosten les in če je terasa pravilno položena. Dovolj bo že občasno čiščenje z vodo. Če živimo v okolju, ki je že v osnovi bolj onesnaženo, je smiselno teraso vsake toliko tudi strojno očistiti. Kadar pa se čiščenja lotevamo sami, leseno teraso najprej temeljito očistimo z namenskim čistilom za les in vodo, v veliko pomoč nam bo tudi visokotlačni čistilnik. Če ga nato želimo premazati še z oljem, počakamo, da se les popolnoma posuši.

image
Shutterstock Za zunanje površine moramo izbrati kakovosten les, ki je odporen proti škodljivcem in klimatskim spremembam; le tako nam bodo lesena tla dolgo dobro služila.

Zaščita pred soncem

Vedeti moramo, da je les naravni material, opozori Matjaž Žnidaršič. "Zaradi vpliva okolja lahko spreminja težo, barvo, dimenzije in obliko. Širjenje in krčenje desk je običajna posledica vpliva spremembe temperature in vlažnosti okolice. V deževnem času se deske razširijo, v toplem in sončnem vremenu pa skrčijo. Dež, sonce in sprememba temperatur povzročajo spremembo barve lesa - od temnejših odtenkov do srebrne patine -, manjše površinske razpoke, na površini se lahko pojavijo plesni in obarvanosti (modrivost lesa). Vse te spremembe so posledice naravnih pojavov in narave lesa," sklene sogovornik.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku