Trgovine Kalia na tržnici ni več

Barbara Bradač, 11.1.2019
Andrej Petelinšek

Na Vodnikovem trgu zaprla vrata trgovina s ponudbo za vrt. Meseci so šteti tudi mlečno-mesnemu paviljonu.

Na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu se ponudba krči. Meseci so šteti mlečno-mesnemu paviljonu, o čemer smo že pisali, a vrata je bila primorana zapreti tudi Trgovina - vrtni center Kalia, ki jo je vodila Jožica Zupančič.

"Oktobra smo dobili odpoved najemnega razmerja iz poslovnih razlogov, ki pa niso bili utemeljeni. Redno smo plačevali najemnino, ki je znašala 1400 evrov mesečno, in vse stroške na datum. Promet smo imeli dober in tudi stalne stranke. Kot razlog je lastnica le navedla, da ta dejavnost ne spada na tržnico," razlaga Jožica Zupančič, ki je vodila svojo prodajalno na mariborski tržnici pod franšizo. Po odpovednem roku bi se morali izseliti spomladi, ko se za to dejavnost začne največ dela. Podaljšanja do začetka poletja in zaključka sezone Zupančičeva ni uspela izprositi, dogovorila se je za skrajšanje najema. Ko smo obiskali trgovino med decembrskimi prazniki, je prišlo več kupcev, ki so z začudenjem in neodobravanjem sprejeli dejstvo, da te trgovine na tem mestu več ne bo. Zupančičeva se sicer dogovarja za najem novih poslovnih prostorov v bližini tržnice, kar pa je odvisno tudi od tega, kakšna bo usoda mlečno-mesnega paviljona na tržnici in posledično tudi zelene tržnice. Do konca novembra 2019, natančneje do 30. novembra, mora Snaga izprazniti in zapustiti prostore paviljona, jim s sklepom nalaga sodišče.

image
Sašo Bizjak Trgovine, kjer je bilo mogoče kupiti vse za vrt, na tržnici ni več.

Lastnik stavbne pravice na objektu Tržnica Maribor, s tem pa podzemne garaže, trgovinskih prostorov, gostinskih lokalov in paviljona, je od leta 2016 podjetje Inversio Gradnje, lastnica tega pa prek dveh podjetij Simona Lebar. Novinarska vprašanja, ki smo jih Lebarjevi poslali 3. decembra, so ostala neodgovorjena, se je pa včeraj odzvala na naš telefonski klic, a je bila v pogovoru redkobesedna. Pojasnila je, da so se odločili za sodno odpoved, ker Snaga za najem paviljona plačuje najemnino dobrih 3,5 evra za kvadratni meter, kar da je za lastnika ekonomsko nevzdržno, in dodala, da kljub prošnjam, da se najemnina poviša, pri Snagi na to niso pristali.

Pridobili smo dokumentacijo, iz katere je razvidno, da Snaga za najem paviljona res plačuje 3,68 evra za kvadratni meter oziroma 1600 evrov mesečno, ob tem pa še 400 evrov za najem opreme (umivalnikov, hladilne vitrine, hladilnice, korit ...). V začetku lanskega oktobra je z dopisom Lebarjeva obvestila Snago, da bo s 1. januarjem 2019 zvišala najemnino za najem prostora na 4341,10 evra mesečno. Na tolikšno povišanje pri Snagi niso pristali, prosili so za zamik podražitve in sestanek. Lebarjeva jih je obvestila, da prenizki prihodki od najemnine ne omogočajo niti osnovnega tekočega vzdrževanja objekta Tržnica Maribor, ki je v poraznem stanju in potrebuje takojšnjo obnovo, te pa iz trenutnih prihodkov ne morejo financirati. Sestanka ni bilo, na zamik podražitve Lebarjeva ni pristala. Konec novembra je Snaga prejela sodno odpoved najemne pogodbe.

image
Sašo Bizjak

Je pa Lebarjeva pojasnila tudi, zakaj je odpovedala pogodbo trgovini Kalia: "Ker ni prinašala dodane vrednosti objektu." Motilo jo je, da lokal ni bil urejen: "Lopate na hodniku, zemlja je bila zložena na hodniku, zunaj so bile rože na kovinskih vozičkih, pogosto nezalite." Ko smo ji povedali, da je to trgovina z zemljo in rožami, se z nami ni želela več pogovarjati, saj da imamo "nizke kriterije, kako naj cvetličarna izgleda".

"Veste, semenarna niso samo rožice, je tudi zemlja, gnojila in podobno. In semenarna je več kot cvetličarna," je bilo vse, kar je bila Jožica Zupančič sposobna komentirati. Po njenih besedah je bil tudi franšizodajalec z njenim delom in trgovino zadovoljen. 31. decembra je predala prazne prostore lastnici, dve delavki pa sta se prijavili na zavod za zaposlovanje.

Decembra je predala prazne prostore lastnici, dve delavki pa sta se prijavili na zavod za zaposlovanje
Anketa

Uživate mleko in mlečne izdelke?

Sudoku