Trenerji o novih pravilih: Letos brez ekstremnih sprememb

Miha Dajčman, 8.7.2019
Aleš Cipot

Z novo tekmovalno sezono so začela veljati nova pravila sojenja.

Ob koncu tedna v novi sezoni prve slovenske nogometne lige se bodo morali sodniki ravnati po pravilih, ki so dobila nekaj popravkov. Trenerji so z njimi že seznanjeni, večina pa je o spremembah že podučila svoje varovance - in verjamejo, da na igro pretirano ne bodo vplivali.

"Igralci bodo morali biti skoncentrirani, če ne bodo, bodo nova pravila problem. Naša naloga v klubu je, da igralcem čim bolj natančno predstavimo spremembe - ne vem, zakaj tega ni storila Nogometna zveza Slovenije (NZS) že prej. Prvenstvo je pred vrati, v soboto bomo morali ta pravila že upoštevati," je na druženju na Brdu pri Kranju dejal trener Triglava Dejan Dončić, ki je novosti opazil že na nekaterih pripravljalnih tekmah, v zadnjih dneh pa jih bo še enkrat preučil, da Gorenjcev ne bi kaj presenetilo. "Vseeno mislim, da ne bo težav, saj so igralci zelo informirani že zaradi interneta."

Dončić je kot največjo spremembo ocenil podajo vratarja soigralcu v 16-metrskem prostoru. Odslej bo igra aktivna že ob njegovi prvi podaji. Z njim so se strinjali trener Rudarja Almir Sulejmanović, trener debitantov iz Brava Dejan Grabić ter trener Domžal Simon Rožman. Sulejmanović je povedal, da so od NZS prejeli predstavitveni video posnetek s pojasnili: "Največja sprememba je izvajanje iz petmetrskega prostora, tu je treba biti malo bolj pozoren, ostalo so zadeve, ki so bolj namenjene sodnikom." Grabić meni, da bi to lahko na igro vplivalo le, če bo katera ekipa želela napad graditi povsem iz obrambne linije. Spremembe podpira: "Vsako leto so popravki, ki gredo v pravo smer. Vsi želimo bolj dinamičen, gledljiv nogomet. Gremo korak za korakom."

​Kdo je tisti, ki bi moral igralcem razložiti novosti? "Dosedanja praksa je bila, da so v klube prišli sodniki. Dobro je, če razlaga nekdo iz stroke. Niso pa to ekstremne spremembe in lahko igralce opozorimo tudi trenerji," je povedal Sulejmanović.

Od zdaj so lahko trenerji s kartoni kaznovani tudi zaradi disciplinskih spodrsljajev sodelavcev na klopi, če teh sodnik ne bo identificiral. Grabić o tem namerava govoriti s sodelavci, Rožman, ki že ima nekaj izkušenj s kartoni, se je nasmehnil in odvrnil, da končno ne bo kaznovan samo on. Tudi prvi mož domžalske stroke podpira nova pravila, pričakuje pa v prvih krogih od sodnikov nekaj tolerance in več komunikacije z igralci, da bodo pravila sprejeta. (mida)

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku