Trajković s kolajno zadovoljen, z njenim sijajem ne

Zmago Gomzi, 5.11.2019
Andrej Petelinšek

Tekvondoist Ivan Trajković je v Bariju osvojil bron na evropskem prvenstvu in točke za olimpijsko normo, ki jo bo potrjeval decembra v Moskvi

Najboljši slovenski tekvondoist olimpijskega sloga WTF Ivan Trajković je spet poskrbel za odmeven dosežek. Na evropskem prvenstvu v Bariju je osvojil bronasto kolajno v kategoriji nad 80 kg, s čimer je dopolnil zbirko kolajn s tovrstnih tekmovanj - leta 2009 je v Vigu osvojil naslov prvaka stare celine do 21 let (do 78 kg), tri leta kasneje v Manchestru srebrno kolajno v članski kategoriji (nad 87 kg) in lani v Kazanu bronasto (do 87 kg).

3
medalje s članskih EP ima Bistričan, zlata mu še manjka, bronasti ima dve

"Vsaka kolajna, osvojena na pomembnem tekmovanju, je velik dosežek," je za uvod včerajšnjega pogovora med vožnjo iz Italije proti Sloveniji povedal 28-letni Ivan Trajković, član TK Proficio Hwarang Maribor, ki pa v Bariju ni tekmoval pod komando svojega trenerja Jureta Pantarja. "Tokrat je bil z menoj reprezentančni trener Dragan Zarić. Dobro pozna moje sposobnosti in sposobnosti tekmecev v kategoriji nad 80 kg, zato mu pred vsako borbo ni bilo težko skovati ustrezne taktike," je dodal Trajković, ki je kot tretji nosilec na poti do kolajne premagal Portugalca Tiaga Gomesa (15:8) in Španca Daniela Rosa Gomeza (19:15). "Portugalca sem denimo premagal na zadnjem svetovnem prvenstvu, s Špancem sem se spoprijel že petkrat, boljši od mene je bil le v prvem dvoboju, v zadnjih štirih mi ni mogel do živega," je zmagi za preboj v polfinale opisal naš tekvondoist.

image
Andrej Petelinšek Trajković (levo) je po olimpijskem Londonu 2012 blizu tudi Tokiu 2020.

V polfinalu je bil Trajkovićev tekmec Nemec Alexander Bachmann, ki se ob našem borcu poteguje za šesto mesto na olimpijski lestvici, ki zagotavlja neposreden nastop v Tokiu. "Če sem v prvem in drugem dvoboju prepričljivo premagal tekmeca, sem v nemškem borcu naletel na visoko oviro. Pred prelomnimi trenutki si je, morda tudi zaradi moje nezbranosti, priboril točkovno prednost, ki sem jo v izdihljajih dvoboja skušal izničiti. Kazalo je dobro, bil sem na pragu preobrata, toda Bachmann se je dobro branil in ubranil točko prednosti za zmago 18:17. Morda sem se prepozno odločil za napadalnejšo taktiko, a ta je včasih lahko dvorezni meč. S kolajno sem zadovoljen, z njenim sijajem ne. Ne morem se znebiti občutka, da bi lahko nastopil v finalu in se za naslov prvaka spoprijel z Rusom Rafailom Aiukaevom, ki ni nepremagljiv. Rus je zmagal, a brez boja, saj je Bachmann zaradi poškodbe dvoboj predal," je povedal Trajković, ki je Bari zapustil bogatejši za 14 točk za olimpijsko lestvico; če bi zmagal, bi jih 40.

Odločitev o tem, kdo se bo v kategoriji nad 80 kg neposredno uvrstil na olimpijske igre, bo znana 8. decembra v Moskvi, kjer bo sklepni turnir Velikih nagrad. "Točke bodo podvojene, zmagovalec jih bo dobil kar 80, drugouvrščeni 48 ... Na olimpijski lestvici sva z Bachmannom prehitela petouvrščenega Iranca, Nemec je peti, jaz šesti. Loči nas le nekaj točk, vsaka osvojena v Moskvi bi lahko bila odločilna," je prepričan naš tekvondoist. Dosežek v Bariju je Trajkovića dodatno spodbudil pred odločilnim turnirjem. "Za piljenje pripravljenosti imam mesec dni. Verjamem, da se bom dobro pripravil. Ne gre zanemariti, da bodo v ruski prestolnici nastopili vsi najboljši v vseh kategorijah, tudi nad 80 kg, tako da bo vsaka zmaga izjemno pomembna," je sklenil Ivan Trajković.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku