To niso več domovi za starejše, temveč domovi za reveže

Aljoša Stojič, 10.2.2020
Andrej Petelinšek

Imamo pač tak nemogoč sistem, po katerem delavce v oskrbi plačujejo (tudi) stanovalci prek oskrbnin.

Predvajali so televizijski prispevek iz doma (o domu) za starejše v Poljčanah, lahko bi bil katerikoli drugi upokojenski azil v Sloveniji. Gledaš, poslušaš, se jeziš, ne moreš verjeti, da je to res! A tega odgovorni za stanje v državi ne vidijo, ne poslušajo in ali ne verjamejo, da je res? A gledajo drug film? A živijo v paralelnem svetu? Ukinili bi Desus ali kričali Jezus, spet izvolili Jarca ali ga zamenjali s Šanšo - dvomim, da bi karkoli spremenilo mizerijo v tem domu: polovica zaposlenih (večinoma delavk) prejema minimalno plačo; polovici varovancev doma (tamkajšnjim zvestim stanovalcem), ki si ne zmore sama plačati oskrbnine, pomagajo svojci, dobri desetini za obstoj primakne občina in le tretjina je takih, ki si lahko v celoti in mirne vesti poplačajo bivanje v domu (ki znese od 666 do 1040 evrov za namestitev v enoposteljni sobi).

Kaj je v tem domu alarmantnega? Vse ali skoraj vse. Ker je delavka v domu za starejše obvezno deklica za vse: čistilka, hranilka, previjalka, tudi prevajalka, prijateljica, dobra sestra in tampon cona med notranjim in zunanjim svetom (blažilka stresa, ki mora imeti ob vseh željah in zahtevah kot slon trdo kožo in kot mumija trpežne živce). Ženska torej dobiva minimalno plačo za maksimalen obseg dela. In je sokriva, da so zaradi dviga njene minimalne plače zvišali njihovo oskrbnino (v omenjenem domu sicer za manj kot odstotek). In je ogenj v strehi; nezadovoljstvo in strah oskrbovancev - večini od pokojnine že itak ne ostane nič - sta razumljiva. Imamo pač tak nemogoč sistem, po katerem delavce v oskrbi plačujejo (tudi) stanovalci prek oskrbnin. Nevzdržen sistem, v katerem si nobena delavka z minimalno plačo - ko bo stara, sama in nemočna - ne bo mogla privoščiti bivanja v domu za starejše. Ker bo njena pokojnina prenizka! In vaša morda tudi. Prenizka za vse, sploh za življenje.

Na Dunaju, denimo, imajo vsi starostniki, ki si to zaželijo, zagotovljeno oskrbo v domovih za starejše - če komu slučajno zmanjka za oskrbnino, mu doplača občina. Samo zato omenjam ta podatek, da lažje vemo, kje v resnici v Sloveniji smo.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku