To je pomemben razlog, zakaj Harry in Meghan zapuščata kraljevo družino; kanadski premier zahteva pojasnila

D.Ži, 14.1.2020
epa

Tako brutalno dvolični in polni neumnosti so ...

Kraljica Elizabeta je v izjavi za javnost pristala na odločitev princa Harryja in vojvodinje Meghan, da opustita kraljevske dolžnosti in se umakneta v Severno Ameriko, najverjetneje v Kanado. Dodala je, da bo v naslednjih dneh dorekla podrobnosti njunega umika, prav mogoče je, da bo beseda tekla tudi o tem, ali bosta zakonca obdržala plemiška naziva. Eden od razlogov, zakaj si vojvodski par želi kraljevo družino zapustiti, naj bi bili britanski mediji, ki že leta brutalno poročajo o vsakem koraku najbolj izpostavljenih članov. 

Na svoji spletni strani sta Susseksa sporočila, da več ne bosta del tradicionalne kraljevsko-novinarske naveze, ki dostop do kraljeve družine omogoča izbranim novinarjem določenih medijskih hiš. Menita, da so kraljevski dopisniki pravi vir vseh informacij, ki smo jih brali o njiju. "Ta zabloda vodi do poročil, ki jih nato povzemajo mediji širom sveta, ki potencirajo lažna dejstva," sta zapisala in razjezila otoške medije. Tudi, ker sta jih obtožila dvoličnosti, nepoštenega poročanja, rasizma in zlorab.

image
epa

Mediji, ki imajo dostop do kraljeve družine, so Daily Express, Daily Mail, Daily Mirror, Evening Standard, Telegraph, Times in Sun. Tako so bila videti njihovega poročanja o članih kraljeve družine. Med pompoznimi naslovi, ki jih je zagotovo prebralo na milijone ljudi po svetu, so bili tudi takšni, ki so se nato izkazali za lažne, ali pa takšni, ki so bili povsem nesmiselni in banalni. "Samo še malo! Noseča Kate nežno gladi svoj nosečniški trebušček, medtem ko zaključuje svoje kraljevske dolžnosti pred porodniškim - princ Willima je potrdil, da bo rodila zdaj zdaj," se je glasil naslov na spletni strani Daily Maila. 

"Zakaj se Meghan Markle ne neha dotikati svojega nosečniškega trebuha? Strokovnjaki so se pozabavali z vprašanjem, o katerem govori vsa država: Je to ponos, ničevost ali igra - ali novodobna tehnika povezovanja z otrokom?" je spet pisalo v Daily Mailu. 

Trudeau zahteva pojasnila glede bivanja Harryja in Meghan v Kanadi
Po napovedi, da bosta britanski princ Harry in njegova soproga Meghan delno živela tudi v Kanadi, so po oceni kanadskega premierja Justina Trudeauja odprta še številna vprašanja. Tako zaenkrat še ni zagotovljeno, da bo Kanada krila stroške varovanja mladega para, poročajo tuje tiskovne agencije. "Mislim, da je večini Kanadčanov ideja, da bi imeli tu člane kraljeve družine, zelo blizu. Ampak kako bo to delovalo in kakšne stroške to pomeni, o tem se bo treba še pogovoriti," je v ponedeljek zvečer dejal premier v pogovoru za kanadsko televizijo Global News.
Še vedno ni znano, kakšna bo končna odločitev britanske kraljeve družine in kakšno bo prihodnje življenje vojvoda in vojvodinje sussekške, ki sta prejšnji teden šokirala z novico, da opuščata kraljeve dolžnosti in želita postati bolj neodvisna.
Tudi kanadska vlada se zaenkrat še ni posvetila temu vprašanju, je v ponedeljek dejal kanadski finančni minister Bill Morneau. V britanskih medijih so se namreč pojavila poročila, da je Trudeau kraljici Elizabeti II. že zagotovil, da bo Kanada krila strošek varovanja para. "Seveda želimo vedno pokazati, da kot člani Commonwealtha igramo vlogo," je še povedal Morneau. Britanski mediji so ocenili, da bi Kanada letno za varovanje prispevala okoli 583.000 evrov. Po oceni kanadskih medijev pa bi varovanje družine davkoplačevalce stalo okoli 1,17 milijona evrov letno. Kanadski davkoplačevalci so sicer tradicionalno vedno prispevali k stroškom varovanja, ko je državo obiskal kak član kraljeve družine. (sta)

Tudi v Expressu so si dali duška. "Zdravilo za vojvodinjino jutranjo slabost? Princ William je noseči vojvodinji prinesel avokado", so objavili. Kasneje pa zadevo delno ponovili. "Avokado, ki ga obožuje Meghan Markle, je povezan s kršenjem človekovih pravic in sušo", so naslovili. Pretiravanja in poskusi ustvarjanja rivalstev znotraj družine so se kar vrstili. "Carole je zmagala v vojni babic. Cambriška vojvodinja in vojvoda bosta svoj drugi božič preživela v zasebnem vzdušju z Middletoni, namesto s kraljico v Sandringamu" in nato "Si kraljica ne zasluži boljšega kot izogibanje za praznike? Princ Harry in Meghan nočeta preživeti božiča s kraljevsko družino".

image
Reuters

Ko sta se Kate in William začela uveljavljati kot znamka britanske monarhije, so ju mnogi podpirali. Za Meghan pa so napisali: "Pravo kraljevsko zaslužkarstvo. Kako sta Harry in Meghan Markle zaščitila več kot 100 predmetov, od puloverjev do nogavic, in to šest mesecev pred razkolom z monarhijo - z novim imperijem vrednim do 400 milijonov funtov," te dni beremo v Daily Mailu.

"Tako lahko to poveste s cvetjem", je bil naslov v Expressu, ko sta se poročala William in Kate. "Kraljevska poroka: Kako lahko Meghanino cvetje ogrozi življenje princese Charlotte" so objavili ob Meghanini poroki. "Katin eleganten plašč se je popolno skladal s kraljičino opravo", je v Mirrorju pisalo o Kate. "Kako je zmeda okoli Meghaninega klobuka pripeljala do težav s kraljico," je pisalo o Harryjevi ženi. 

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku