To bo luštna tekma

Zmago Gomzi, 1.8.2020
Andrej Petelinšek

Plavalec Branika se veseli mitinga na Koroškem.

Prvi letošnji mednarodni plavalni miting pred dvema tednoma v Radovljici je bil uspešen za Martina Baua. Branikovec je zmagal v dveh disciplinah prostega sloga, na 400 in na 800 metrov. "Časa sta bila dobra, sploh na krajši progi - tik pod štirimi minutami. Na daljši mi je v zadnjih 300 metrih začelo primanjkovati svežine. Če ne bi bilo koronavirusa, bi bila zagotovo še boljša," je ocenil 25-letnik, ki je vedel, da na Gorenjskem ne more pričakovati vrhunskih rezultatov.

Bolj ga je zanimalo, kakšni bodo občutki v vodi. "Bili so zelo dobri, spodbudili so mi motivacijo. Da bi se približal svojim najboljšim časom, bom moral še veliko trenirati. Upam, da bom proti koncu leta pripravljen tako, kot da ne bi bilo koronavirusa. A nihče ne ve, kaj se bo dogajalo s pojavom, ki hromi naše življenje in šport." Njemu je vzel dva meseca tekmovanj in mesec treningov v vodi. "Že vrnitev v Pristan je bila prava osvežitev," se je spomnil. Vmes je veliko tekel in kolesaril, "vendar se to ne more primerjati s treningi v vodi, kjer brusiš tehnične prvine, moč zavesljaja, obrate in še kaj. V prvih dneh koronavirusa sem imel veliko volje do dela, saj sem upal, da bo le prehodnega značaja, ko pa so se začele preložitve pomembnejših mitingov v svetu, je malce splahnela."

"Nastopu na olimpijskih igrah se še nisem odrekel, a bo treba izpolniti normo"

Danes in jutri bo Mariborčan nastopil na drugi tekmi in zadnji pred počitnicami za VN Slovenije na Ravnah na Koroškem, kjer je dve leti preživel kot član Fužinarja. "Ostali sta mi v zelo lepem spominu, poznam vse plavalne delavce, bazen in okolje. Pričakujem luštno tekmo, upam, da nam bo vreme naklonjeno in da bodo dosežki dobri. Plaval bom na 200, 400, 800 in 1500 metrov prosto. Največ pričakujem na krajših razdaljah, na daljših, ki zahtevata več moči in vzdržljivosti, pa je težko kaj napovedovati."

image
Andrej Petelinšek

Bau upa, da bo jeseni plaval na pomembnejših mednarodnih mitingih. "Če se bo koronavirus umikal, bo več možnosti za želeno pripravljenost. Nastopu na olimpijskih igrah se še nisem odrekel, a bo treba izpolniti normo. Njihove preložitve nisem sprejel z navdušenjem, načrt je bil, da v Tokiu sklenem reprezentančno pot in se počasi umaknem. Pred menoj so druge, življenjske obveznosti. Imamo družinsko podjetje, Hotel Bau na Studencih. V delo so vpeti moja starša in sestra, jaz pomagam, ko nimam plavalnih obveznosti. Zaradi slednjih sem delno zanemaril še izobraževanje na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru." Je pa v zadnjih nekaj mesecih opravil kar šest izpitov in ga čaka le še diploma.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku