Tjaša Oder: Če bom še nekaj mesecev brez vode, nima smisla, da vztrajam

Urška Polanc, 26.3.2020
Nejc Strojnik

Prekrižani so načrti koroške plavalke, ki je želela letos po olimpijskih igrah v Tokiu končati kariero

Plavalka ravenskega Fužinarja Tjaša Oder je bila z mislimi še nedavno pri olimpijskih igrah v Tokiu, po katerih je nameravala s profesionalnim športom končati. A od prejšnjega ponedeljka ni plavala in o svojih nastopih sploh noče (pre)več razmišljati. "Vse je v zraku. Najprej moram počakati, kako dolgo bo vse skupaj trajalo. Če bo tako še nekaj mesecev in bom brez vode, nima smisla, da še vztrajam. Če bo minilo prej, so olimpijske igre 2021 zame še vedno možnost. Najbolje je, da zdaj umirim misli," je dejala Odrova, ki bo letos dopolnila 26 let. Odločitev, da igre prestavijo, ocenjuje kot pravilno, zdravje je na prvem mestu. "Seveda bi raje videla, da bi olimpijske igre bile letos, a glede na situacijo je nesmiselno nekaj siliti. Športniki ne bi imeli enakih možnosti za pripravo, olimpijske igre pa morajo biti fair play," je povedala.

"Plavanje ni vse v življenju. Zdaj se tega še bolj zavedam"

Že skoraj dve tedna na Ravnah niso skočili v vodo domačega bazena. "Najprej smo bili v šoku, upali smo, da bosta ministrstvo in olimpijski komite potrdila, da bomo lahko vsaj tisti, ki se pripravljamo na olimpijske igre, trenirali. Sploh tisti, ki še niso bili kvalificirani, so bili zelo šokirani, saj ni bilo niti kvalifikacijskih tekem. A kmalu smo uvideli, da je situacija resna, da moramo ta virus zajeziti vsi. Zdaj smo se umirili, ko je uradno, da bodo olimpijske igre drugo leto," si je oddahnila Odrova. Pojasnila nam je, da je za plavalca posebej težko, ko ostane brez pravih, mokrih treningov. "Bazen je le najbolj pomemben za trening. Če ni bazena, ni občutka, ni enako, kot če treniraš na suhem. Pozna se že, če smo en dan brez vode, če bomo brez nje dva meseca, bo to zelo naporno. V tem smislu smo zdaj zelo prikrajšani," je povedala.

image
Nejc Strojnik Ravenčanki se pozna že vsak dan brez vode, plavalcem se ne obeta nič dobrega.

Trenutno ima le suhe treninge, krožno vadbo, za zaveslaj pa denimo vleče gume. Omejitve so tudi pri treningih na prostem. Sama odide na sprehod, teče, kolesari, zvečer pa naredi strečing. Od trenerja Gorazda Podržavnika je dobila navodilo, naj ostane aktivna, da ne bo ostala brez kondicije. V teh dneh pa ima še čas za kuhanje, branje, gledanje filmov, z družino igrajo karte, tarok. Upa, da bomo vsi skupaj kmalu spet normalno zaživeli, predvsem pa, da bo kmalu spet skočila v vodo. Čemu bo Ravenčanka dala prednost, ko plavanje več ne bo prioriteta? "Želim se spočiti, odmisliti plavanje, potovati, nato pa pride na vrsto kariera." V Ameriki je diplomirala iz poslovnega vodenja, zato bo, logično, v domačem podjetju pomagala očetu. Potem bi šla še na magisterij. "Čaka me lepa prihodnost tudi v tem smislu. Sem pozitivna in mislim, da je zdaj čas, ko vidim, da plavanje ni vse v življenju. Ko smo postavljeni v tako situacijo, se tega še bolj zavedam. Zdravje je pomembno bolj kot vse drugo," je povedala Korošica in poudarila, da s takšnimi besedami ne sporoča, da je njene kariere konec. "Lahko se še odločim. Olimpijske igre še vedno bodo, če se bom počutila sposobno, bom nanje tudi šla," je zaključila Tjaša Oder.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku