Tim Gajser v lastni hiši nima več miru: Če ne zaprem vrat od ograje, se mi vselej kdo pripelje na dvorišče

Zoran Mijatovič, 30.6.2020
Tadej Regent

Prehiter za naslov državnega prvaka, in to na kraljici slovenskih prog, ki mu je prelahka za trening - svetovni prvak ima svoje načrte, tudi z Ameriko.

Po tehničnih težavah v Semiču, odsotnosti v Mačkovcih in zelo verjetno izpuščenem celotnem jesenskem delu državnega prvenstva je jasno, da Tim Gajser ne bo državni prvak v motokrosu. A v Radizelu je pokazal, da je absolutno najboljši. Resda mu je malce pomagal tovarniški prototip Honde, ko je skoraj vse tekmece razen Jana Pancarja (ki sodeluje v svetovnem prvenstvu MX2) in Petra Irta (nekdanji dirkač v svetovnem prvenstvu MXGP) prehitel za krog, tudi pred omenjenima pa je končal z več kot minuto prednosti.

Kako to, da ste se udeležili tekmovanja, kjer ste vendarle tako dominantni v primerjavi s konkurenco? Ne gre za dolgočasen nebodigatreba?

"Ma ne. Gre za dober trening. Pa tudi pogrešal sem tekmovalne občutke, ta ritem. Zadnje štiri mesece sem na progi treniral sam, takšna tekma pa je najboljši trening. Užival sem. Tudi proga je bila res dobro pripravljena, zluknjana, kakršne imamo tudi na tekmah svetovnega prvenstva. Fajn je bilo."

Čeprav je proga v Radizelu imenovana kraljica slovenskih prog, vaš oče Bogo pravi, da je tista njegova, ki vam jo pripravi za trening, veliko boljša …

"V Radizelu je steza res ogromna, speljana po hribu, vrhunsko lego ima. Tista naša proga pa ima več zahtevnih elementov, ki jih moraš obvladati na dirkah za svetovno prvenstvo, zato je res ena najtežjih. Morda bi v Radizelu spremenil nekaj tehničnih elementov, a treba je vedeti, da tu poteka tudi državno prvenstvo, da tu vozijo tako veterani kot otroci, tako da mora biti steza primerna za vse. Prav zato so pristanki malo bolj 'okrogli'. Pri meni gre pa vse bolj na trdo, na 'špic', in moraš biti bolj natančen."

image
Tadej Regent

Glede na to, da po novem živite v Framu, je zdaj proga v Radizelu vam najbližja?

"Ja, med treningom in prvo dirko sem šel kar domov na malico (smeh). Samo štiri ali pet kilometrov stran živim."

Je pa prelahka, da bi tu trenirali?

"Tako bom rekel – vse pogoje imam na svoji progi, zato se usedem v avto in se zapeljem teh 15 kilometrov do nje. Tam lahko na treningu naredim več. Če se tam vozim 35 minut, bi se v Radizelu moral morda 45, da bi opravil enak trening."

So vas pa tukaj malčki, ki so nastopali pred vami, ves čas obletavali za podpise in skupinske fotografije. Kako pomemben vam je ta vidik?

"Fajn je. Škoda, da ne sme biti navijačev. Na takšno tekmo bi jih prišlo ogromno. Ne le mene, podpirali bi vse slovenske voznike. Upam, da čim prej pridemo iz te koronadobe."

image
Tadej Regent
image
Tadej Regent

Vam močno greni življenje?

"Čeprav nismo več zaprti, šport, ne le motokros, brez navijačev ni isti. Brez duše je vse skupaj, brez pravega vzdušja. Pač gremo na startno rampo in odpeljemo tekmo, a če ni nobenih zvokov s tribun, je kar malo bedno."

Menda ste si to obdobje dolgčasa malo popestrili s hišo ob morju, kjer imate tudi fitnes?

"Ja, letos pozimi sva z dekletom kupila hišo na Hrvaškem. Vse sem si uredil, še velik fitnes, ki ga imam sicer tudi doma v Sloveniji. A najbolj pomembno mi je, da imam tam mir."

Kdo vas pa v Sloveniji gnjavi? Novinarji?

"Pa ne ravno novinarji … kdorkoli. Če ne zaprem vrat od ograje, se mi vselej kdo pripelje na dvorišče."

Pridejo po podpis?

"Ja."

Kaj pa ob odhodih v trgovino ali po opravkih? Imate tudi težave?

"Imam, ja. In to se je začelo že tudi na morju, ker je tam veliko Slovencev, motokros prav tako spremljajo Hrvati, zdaj me že Nemci prepoznavajo …"

Torej si nadenete sončna očala, čepico?

"Ma ne, nisem take sorte. Če kdo pride po podpis, mu ga pač dam. Sem takšen, da skušam ugoditi. Težko rečem ne. Na neki način to jemljem kot ceno uspeha."

Mislite, da se bo sezona 9. avgusta v Latviji res nadaljevala?

"Jaz res upam, da ja. Čeprav še ni povsem zagotovljeno. V kratkem naj bi bil izdan uradni urnik. Upam, da res ne pride drugi val, ker potem lahko sezono kar črtamo."

"Težave že imam tudi na morju, ker je tam veliko Slovencev, motokros prav tako spremljajo Hrvati, zdaj me že Nemci prepoznavajo …"

V državnem prvenstvu pa najbrž ne boste več nastopali?

"Ne. Za letos sem imel v načrtu odpeljati dve tekmi, v Semiču in Radizelu. To sem izpolnil. Jeseni, ko se bo državno prvenstvo nadaljevalo, bodo datumi sovpadali s svetovnim prvenstvom. Če pa pride drugi val, tako ali tako ne bo nobenih tekem."

A se sliši hecno, da svetovni prvak ne bo državni prvak?

"Mah, to ni moj cilj. Fajn mi je občasno priti, se pokazati navijačem. Zdaj, ko jih ni bilo, sem pa prišel zaradi pomanjkanja tekem. Vsaka takšna pride prav. Ne morem priti na svetovno prvenstvo brez priprave. Če pet mesecev nič ne tekmuješ, se na začetku loviš."

Spremljate kaj Jeffreyja Herlinga in ostalo konkurenco? Ali tudi oni kaj tekmujejo?

"Videl sem, da se bo počasi začelo v Italiji. Minuli vikend je bila na Češkem neka tekma, na njej je nastopilo kar nekaj dirkačev iz svetovnega prvenstva. Počasi se začenja."

image
Tadej Regent

S Hondo imate pogodbo le še za letošnjo sezono. Pogledujete kaj naprej, morda proti ameriškemu superkrosu?

"Ja, s Hondo se že pogovarjamo o prihodnosti. Saj ne, da bi ameriške sanje zbledele, a v aktualni ekipi se dobro počutim in se hkrati zavedam, da bi ob morebitnem odhodu v ZDA moral zamenjati čisto vse – od ekipe do življenja. Saj sem že poskusil, kako je živeti v ZDA. Tam sem bil dva tedna. Življenjski slog je povsem drugačen."

Na kaj ciljate?

"Sem takšen, da po vsaki tekmi najraje pridem domov. Ne grem trenirat v Belgijo kot večina. Rad treniram doma v miru. Če bi bil v tujini, bi to bilo neizvedljivo. Ne vem, morda si še premislim, a za zdaj načrtujem ostati v Evropi. Morda bi se v ZDA le pozimi udeležil kakšne tekme, kot je bila praksa doslej."

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku