Tim Gajser pred VN Lombardije: "V prvem krogu so se mi vrnili spomini, kako sem treščil na tla"

Zoran Mijatovič, 11.5.2019
Andrej Petelinšek

V Mantovi bo v nedeljo ob 14.15 in 17.10 Tim Gajser lovil vodstvo v skupnem seštevku kraljevskega razreda MXGP

Komaj štiri dirke so odpeljali pa so že en mesec počivali. Da je še bolj nelogično – zadnja dirka je bila v Italiji in tudi naslednja bo tam. Ja, odpoved potencialnih preizkušenj na Kitajskem in v Hongkongu je poskrbela za nenavaden začetek sezone. A najboljši motokrosisti so se ta konec tedna vendarle spet zbrali, in to v Mantovi, kjer je bila zadnja dirka za svetovno prvenstvo na sporedu leta 2016, ko je slavil kasnejši svetovni prvak Tim Gajser. Mantova je tudi kraj, kjer je pred lansko sezono 22-letni Haložan padel in utrpel trojni zlom čeljusti, kar mu je v nadaljevanju sezone pošteno pokvarilo načrte. Do prve zmage po tisti nesreči je prišel šele letos, na zadnji dirki v Arcu.

"Mah, tu sem doživel že vse – od dobrih voženj do grde nesreče –, tako da so občutki mešani. Letos smo tu že imeli eno dirko italijanskega prvenstva. V prvem krogu so se mi vrnili spomini, kako je bilo, ko sem treščil na tla. A potem to daš na stran in pozabiš," nam pove ves nasmejan, potem ko se na mini motorčku pelje čez"'paddock", posejan s šotori ekip. Že na prvem šotoru na prizorišču se bohoti slovenska zastava, saj si ga je postavil drugi slovenski tekmovalec, ki bo to nedeljo ob 14.15 in 17.10 startal na obeh dirkah kraljevskega razreda, Klemen Gerčar. Navijačev še ni na vidiku, se pa že da kupiti kakšno pivo (4 evre), navijaško kratko majico ali kapo (oboje 20 evrov), tudi jopico (40).

image
Andrej Petelinšek Pred začetkom dirkaškega vikenda se Gajser sproščeno prevaža po ”paddocku”. 

V mirnem vzdušju tako potekajo priprave na sobotne treninge in kvalifikacije (17.40). "Zdaj hitim na masažo," Gajser skuša odbrzeti, a preden smukne v bivalnik, si še vzame dve minuti za bralce, navijače: "Resda je Italija teren rivala Antonia Cairolija, a v Italiji so tudi zame dirke nekaj posebnega. Že v Arcu imam ogromno navijačev, Mantova pa je Sloveniji še bližje." No, tudi sam se zna približati navijačem. Med enomesečno pavzo se je udeležil kar dveh dirk za slovensko državno prvenstvo – v Škednju pri Slovenskih Konjicah in v Prilipah pri Brežicah. "Te tekme bolj kot ne odpeljem zaradi navijačev, da se jim pokažem na slovenskem terenu. Je pa vsaka tekma dober trening. V tem času sem odšel za dva dni tudi na Krk, a sem ves čas trdo treniral. Mi je pa bilo tiste tri vikende, ko ni bilo tekem, kar malo čudno. Ko se sezona začne, imaš tri zaporedne tekme, potem pa tako dolga pavza – malce kar padeš iz ritma. A saj je za vse enako," Gajser ni navdušen nad dolgo pavzo, med katero h konkurentom ni škilil: "Koncentriram se na sebe, treniram, kakor mi ustreza."

image
Andrej Petelinsek

Kako mu pa ustreza dež, ki je za vikend napovedan v Mantovi? "Na to se niti ne oziram. Kakor bo, bo. Odpeljal bom, kakor znam. Dober sem tako v blatu kot v suhem. Nekakšnega strahu pred 'drekom' nimam. V zadnjem času sem natreniral tudi vožnjo v mivki, ki mi je med vsemi podlagami delala največ težav. Zdaj se na njej dobro počutim," je samozavesten Gajser. Tekmecem očitno trda prede. Za najhujšega med njimi gotovo velja Cairoli, ki v skupnem seštevku v boju za svoj osmi naslov svetovnega prvaka pred Gajserjem vodi le za 16 točk, kolikor jih prinaša že peto mesto na eni od dveh preizkušenj tekmovalnega vikenda.

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku